Foto: Publicitātes foto

2017. gada rudenī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) aicina uz jaunajām lekcijām ciklā "Klasiskās vērtības", kuru laikā nozares speciālisti sniegs padziļinātu ieskatu 20. gadsimta 20.–30. gadu reklāmā un grafiskajā dizainā.

Jaunajā sezonā klausītājiem tiks piedāvātas trīs lekcijas. Dizaina jomas profesionāļi – mākslas un vēstures pētnieki – izklāstīs reklāmas un grafiskā dizaina attīstības procesu 20. gadsimta 20.–30. gados, aicinot definēt un izvērtēt laikmeta panākumus tālākā perspektīvā. 20. gadsimta sākuma posms Latvijas mākslas vēstures pētniecībā ir interesants un nozīmīgs ar modernisma vēsmām, un tā idejas lielā mērā iedvesmo arī šodienas dizainu. Lekcijās apmeklētāji no citiem, reizēm pat negaidītiem rakursiem ieraudzīs šī virziena izpausmes dažādās grafiskā dizaina nozarēs – no konfekšu iepakojumiem, plakātiem un afišām pilsētvidē līdz interjeru un skatlogu noformējumiem.

Rudens sesiju 20. septembrī pulksten 17.30 iesāks VEF Vēstures muzeja vadītāja, mākslas vēsturniece Zanda Zībiņa, kura piedāvās sarunu par Valsts Elektrotehniskās fabrikas (VEF) reklāmu 30. gados. Lektore iepazīstinās ar VEF reklāmas biroja radošajiem izaicinājumiem dizaina jomā, kā spilgtākos piemērus aplūkojot biroja vadītāja Ādolfa Irbītes (1910–1983) un mākslinieces Zelmas Baboliņas (1912–2003) darbību.

Savukārt 18. oktobrī pulksten 17.30 Latvijas Arhitektūras muzeja vadītāja, mākslas vēsturniece Ilze Martinsone stāstīs par 30. gadu otrajā pusē grandiozāko ēkas celtniecību Vecrīgā – Armijas ekonomiskā veikala būvniecību, kas tika atzīts par modernāko lielveikalu tā laika Baltijā.

Cikla noslēgumā 8. novembrī pulksten 17.30 mākslas vēsturniece Lauma Lanceniece izsekos Latvijas saldumrūpniecības uzņēmuma "Laima" grafiskā dizaina evolūcijai periodā no 1925. līdz 1940. gadam, raksturojot rūpnīcas arhīvā glabāto plašo, taču ilgu laiku nesistematizēto iepakojumu kolekciju, kas veidojusies jau no uzņēmuma pirmsākumiem 1925. gadā.

Vienas lekcijas cena: pieaugušajiem – 3 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 1,5 eiro. Pasākumu ietvaros apmeklētājiem ir iespēja apskatīt arī muzeja pastāvīgās ekspozīcijas.

Interesenti lūgti pieteikties iepriekš, zvanot 67830917 un 67222235 vai rakstot uz e-pastu Agrita.Pore@lnmm.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!