Foto: Kadrs no video

Svētdien, 17. septembrī, Losandželosā notika ikgadējās televīzijas balvas "Emmy" pasniegšanas ceremonija, kurā tika godināti šī gada labākie seriāli, šovi un to aktieri.

Visvairāk balvu – katrs pa piecām – ieguva seriāli "The Handmaid's Tale" un "Big Little Lies", savukārt seriāls "Westworld", kuram kopā ar "Saturday Night Live" bija visvairāk nomināciju, proti, 22, neieguva nevienu balvu.

Šogad cīņā par balvu nepiedalījās nu jau par kulta seriālu kļuvušais "Game of Thrones", kas pērn saņēma rekordlielu skaitu balvu –12. Iemesls, kāpēc šogad seriāls uz balvām nepretendēja – tā septītā sezona sākās pārāk vēlu.

Piedāvājam iepazīties ar sešiem "Emmy" godalgotajiem seriāliem, kuriem vērts pievērst uzmanību.

Dramatiskā distopija 'The Handmaid`s Tale'

"The Handmaid's Tale" ("Kalpones stāsts") ir 10 sēriju garš seriāls, kura pamatā ir 1985. gadā klajā nākušā kanādiešu rakstnieces Mārgaretas Atvudas romāns ar tādu pašu nosaukumu. Šogad tas saņēma piecas "Emmy" balvas dažādās kategorijās: labākais dramatiskais seriāls, labākā dramatiskā aktrise, labākā dramatiskā otrā plāna aktrise, labākais dramatiskā seriāla scenārijs un labākā dramatiskā seriāla režija.

Seriāla darbība norisinās distopiskā nākotnes sabiedrībā, kurā dzīves kvalitāti krietni vien bojā seksuāli transmisīvās slimības un dabas piesārņojums. Varas grožus dzelžaini tur totalitāri noskaņoti kristieši, kuri uztur militarizētu, fanātisku un hierarhisku režīmu, kur sievietes tiek brutāli pakļautas. Likums viņām aizliedz strādāt, rīkoties ar naudu un pat lasīt.

Galvenā varone Džūna Osborna, kurai jaunā vara pēc pilsoņu kara piešķīrusi vārdu Ofreda, ir mājkalpotāja augsta ranga amatpersonas un viņa sievas namā, kur viņa spiesta pielāgoties striktiem noteikumiem un nemitīgai uzraudzībai. Džūna vēl atceras laiku "pirms", proti, kad viņai bija ģimene, savs vārds un identitāte, taču tagad viss, ko viņa var darīt, lai paliktu dzīva, ir pielāgoties un cerēt, ka kādudien atkal būs brīva un varēs būt kopā ar savu meitu.

Melnā humora drāma 'Big Little Lies'

"Big Little Lies" ("Lielie mazie meli") ir septiņu sēriju melnā humora drāma, kur galvenajās lomās redzamas Holivudas daiļavas Rīza Viterspūna un Nikola Kidmena. Tā scenārijs balstīts 2014. gadā publicētā austrāliešu rakstnieces Lianes Moriartijas tāda paša nosaukuma romānā. "Emmy" ceremonijā seriāls ieguva labākā miniseriāla balvu, Nikola Kidmena saņēma balvu kā labākā aktrise miniseriālā vai televīzijas filmā, Lora Derna kā labākā miniseriāla vai televīzijas filmas otrā plāna aktrise, Aleksandrs Skarsgārds kā labākais otrā plāna aktieris, kā arī Žans Marks Valī par labāko miniseriāla vai īsfilmas režiju.

Seriāla darbības centrā ir trīs pirmklasnieku mammas, kuru šķietami perfektā dzīve pamazām atklāj dažādus raibus un arīdzan tumšus noslēpumus. Bijušie vīri, otrās sievas, skandāli skolā, lielāki un mazāki meli, turklāt tam visam pa vidu – slepkavība.

Pārbaudītas vērtības – komēdijseriāls 'Veep'

2012. gadā demonstrēt sāktā satīriskā komēdijseriāla "Veep" ("Viceprezidente") galvenā aktrise Džūlija Luisa-Dreifusa šogad jau astoto reizi ieguva balvu kā labākā komēdijseriāla aktrise, to iegūstot sesto reizi pēc kārtas. 17 kategorijās nominētais seriāls ieguva balvu arī kā labākais komēdijseriāls.

Bijusī senatore Selīna Meijere pieņēmusi izaicinājumu kļūt par ASV viceprezidenti, taču šis amats izrādās ne tuvu tāds, kādu viņa to iztēlojās vai aprakstīja citi. Darbības centrā ir Meijere un viņas komanda, kuri cenšas radīt paliekošas pārmaiņas un atstāt aiz sevis nozīmīgas pēdas, neiesaistoties ikdienas politiskajās spēlītēs, kas ir neatņemamas Vašingtonas politiskās skatuves sastāvdaļas.

Komēdijdrāma 'This is Us'

Seriāls "This is Us", kura aktieris Stērlings K. Brauns šogad saņēma labākā dramatiskā aktiera apbalvojumu, vēsta par vairāku cilvēku dzīvesstāstiem un attiecībām. Seriāla varoņiem ir kāda saikne, proti, viņi visi dzimuši vienā dienā. Seriālā savijas kopā stāsti no pagātnes un tagadnes, darbībai pārsvarā norisinoties 1980., 1990. gadā un mūsdienās, atklājot emocionālo saikni, kas starp cilvēkiem pastāv ne tikai radniecības dēļ, bet gan tāpēc, ka dzimuši vienā dienā.

Keita, Kevins un Rendels ir brāļi un māsa. Keita un Kevins ir divi no trīnīšiem, kuri tika ieņemti bāra tualetē Superkausa laikā. Noliktais dzemdību datums bija 1980. gada 12. oktobris, taču viņi piedzima sešas nedēļas agrāk. Trešais brālis piedzima nedzīvs. Tā kā viņu vecāki – Džeks un Rebeka – bija sagatavojušies no slimnīcas vest mājās trīs jaundzimušos, tad viņi nolēma adoptēt vēl vienu – melnādaino Rendelu, kurš bija piedzimis tai pašā dienā un nogādāts slimnīcā, jo viņa bioloģiskais tēvs puisēnu pameta ugunsdzēsēju depo.

Caur repu uz zvaigznēm - 'Atlanta'

Komēdijseriāla "Atlanta" sižeta pamatā ir divu brālēnu – Ērna un Alfrēda – dzīvesstāsti, cenšoties izsisties Atlantas repa industrijā. Darbība norisinās ne tikai par un ap mūziku, bet tiek izceltas arīdzan sociāla un ekonomiska rakstura problēmas, ar kādām varoņiem nākas saskarties sava sabiedrības statusa vai ādas krāsas dēļ.

Alfrēds savu ceļu līdz zvaigznēm jau ir izcīnījis, savukārt Ērns atrodas pašā sākumā un cer, ka ar Aldfrēda palīdzību panākumi viņu varētu piemeklēt ātrāk. Paralēli viņš cenšas atgūt savas bijušās draudzenes, vecāku un arīdzan meitas cieņu.

"Atlanta" galvenās lomas atveidotājs Donalds Glovers šogad saņēma "Emmy" balvu kā labākais komēdijseriāla aktieris.

Žanra klasika – šovs 'Saturday Night Live'

NBC "dinozaurs", kas ēterā pirmo reizi izgāja 1975. gadā, šogad saņēma četras "Emmy balvas. Keita Makinona saņēma komēdijseriāla labākās otrā plāna aktrises balvu un Aleks Boldvins - komēdijseriāla labākā otrā plāna aktiera balvu. Boldvins un Makinona savus apbalvojumus saņēma par Hilarijas Klintones un Donalda Trampa skečiem, savukārt pats šovs ieguva labākās komēdijseriāla režijas un labākā komēdijseriāla skeča godalgas.

Komēdijšovs sastāv no skečiem, kas parodē dažādus mūsdienu kultūras un politikas procesus un personāžus, un tajā piedalās gan "štata" aktieri, gan arīdzan viesi. Katrā epizodē viesojas kāda slavenība, kas parasti uzstājas ar monologu un pēcāk piedalās arī skečā. Tāpat neatņemama šova sastāvdaļa ir mūziķu un muzikālu apvienību performances. Šovā piedalījušies tādi slaveni aktieri, mūziķi un kultūras personības kā Džordžs Karlins, Deivs Grols, Dollija Pārtone, Toms Henkss, Kristofers Volkens un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!