Foto: Publicitātes foto

Šā gada oktobrī pirmizrādi piedzīvos otrais programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" kinodarbs – dokumentālā spēlfilma "Ievainotais jātnieks", par izcilo tēlnieku Kārli Zāli un viņa mūža darbu – Brīvības pieminekli, portālu "Delfi" informē filmas veidotāji no studijas "Kinolats".

Brīvības piemineklis ir Kārļa Zāles dzimtenes mīlestības apliecinājums, kas pastāvēs, kamēr vien būs un paliks Latvijas valsts. Zāle ar viņam raksturīgo monumentālo tvērienu dzīvi redz lielās, spēcīgās līnijās, tāpat kā tēlniecību, kas prasa daudz vitāla spēka un uzdrīkstēšanās, raksta filmas veidotāji.

Scenārija autores, režisores un producentes Ilonas Brūveres pilnmetrāžas dokumentālā spēlfilma "Ievainotais jātnieks" balstās uz dokumentāliem Kārļa Zāles dzīves faktiem un Brīvības pieminekļa celtniecības dokumentācijas materiāliem, sniedzot ieskatu laikmetam raksturīgajā politiskajā un sociālajā ainā, ieskicējot kultūras un mākslas personības un tā laika ideālus.

Īpaša sižeta līnija veltīta tēlnieku Kārļa Zāles un Teodora Zaļkalna sarakstei un Brīvības pieminekļa metu konkursa norisei, kas izraisīja nesaskaņas mākslinieku vidū un vienoja latviešus ziedot naudu pieminekļa celtniecībai.

Īpaša uzmanība scenārijā veltīta tēlnieka Kārļa Zāles personībai, kuru filmā atveido Valmieras teātra aktieris Imants Strads.

Filmas konsultante ir mākslas zinātniece Ingrīda Burāne. Komponists – Ēriks Ešenvalds. Filmas operatore Elīna Bandēna

Ilona Brūvere ir dokumentālās spēlfilmas žanra aizsācēja Latvijā, strādājusi arī kā redaktore un žurnāliste televīzijā un presē, pazīstama kā sabiedrisko attiecību vadītāja, krāšņu Rīgas svētku ceremoniju autore.

Ilonas Brūveres un Elīnas Bandēnas tandēms par dokumentālo spēlfilmu "Tapieris" (2014) par Rīgas tango karali Oskaru Stroku saņēmusi sešas Nacionālās kinobalvas "Lielais Kristaps" nominācijas, bet filma "Versija Vera" (2012) par tēlnieci Veru Muhinu saņēma balvas gan par režisora, gan operatora darbu.

"Ievainotais jātnieks" ir filmu studijas "Kinolats" un Ilonas Brūveres jaunākā filma, uzņemta Rīgā un Florencē, piemērojot filmēšanas vietas tēlnieka Kārļa Zāles darbnīcu atmosfērai. Dokumentālais filmas materiāls piedāvā unikālus Brīvības pieminekļa kadrus, pirmizrāde plānota Rīgā un septiņās lielākajās Latvijas pilsētās šā gada oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!