Foto: TASS/Scanpix/LETA
Krievijas lielākais kinoteātru tīkls otrdien, 12. septembrī, paziņoja, ka neizrādīs filmu "Matilde" par cara Nikolaja II dēku ar balerīnu, šādi reaģējot uz radikāļu draudiem uzbrukt kinoteātriem, kuros filma tiks izrādīta.

Lēmums pieņemts, ņemot vērā "draudus, ko kinoteātri pēdējā laikā saņēmuši no filmas kritiķiem", apliecināja kinoteātru tīklu "Cinema Park" un "Formula Kino" pārstāve Aleksandra Artamonova.
Apvienotā kinoteātru tīkla ģenerāldirektors Romans Ļiņins atzina, ka uzņēmums bijis spiests pieņemt šādu lēmumu. "Mūsu auditorijas drošība ir mūsu prioritāte," viņš apliecināja otrdien izplatītajā paziņojumā.

Apvienotajā tīklā ietilpst 75 kinoteātri 28 Krievijas pilsētās.

Krievijas Pareizticīgā baznīca pēdējo mēnešu laikā distancējusies no skandāla ap filmu, tomēr otrdien pauda nosodījumu ekstrēmistu vardarbībai. "Mēs esam nosodījuši, nosodām un nosodīsim pseidoreliģiskos radikāļus, lai arī kādu reliģiju viņi izmantotu aizsegam," paziņojumā apliecināja baznīcas pārstāvis sakariem ar presi Vladimirs Ļegoida.

Arī Čečenijas prokremliskais līderis Ramzans Kadirovs iesaistījies debatēs, aicinot filmu aizliegt viņa pārvaldītajā reģionā.

Pagājušajā nedēļā kinofilmas "Matilde" režisora Alekseja Učiteļa studijas ēkai Sanktpēterburgā tika mests ar degmaisījuma bumbām. Režisors uzbrukumu ēkai saistīja ar viņa filmu "Matilde".

Draudi tikuši izteikti jau agrāk "gan kinoteātriem, gan studijai", raidorganizācijai BBC atzina režisors.
Krievijas Kultūras ministrija devusi "zaļo gaismu" pretrunīgi vērtētajai filmai par Krievijas impērijas pēdējā cara Nikolaja II dēku ar balerīnu Matildi Kšesiņsku.

Filma "Matilde" par Nikolaja II attiecībām ar Kšesiņsku daļā sabiedrības izpelnījusies kritiku par cara nomelnošanu. Sevišķi asi pret filmu nostājušies izteikti nacionālisti un daļa pareizticīgo, kuru baznīca slavina Nikolaju II kā svēto.

Viena no redzamākajām filmas pretiniecēm ir Krievijas Valsts domes Drošības un korupcijas apkarošanas komitejas priekšsēdētāja vietniece, bijusī prokurore Krievijas okupētajā Krimā Nataļja Poklonska.

Filmas režisors Učiteļs noraidījis visus pārmetumus, un viņam atbalstu pauduši daudzi prominenti Krievijas kino nozares darbinieki.

Učiteļs atteicies veikt izmaiņas pabeigtajā darbā un paudis cerības, ka filma tiks nominēta "Oskaram".
"Matildi" Krievijas kinoteātros plānots sākt demonstrēt oktobra beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!