Foto: LETA

Jau piektdienas, 8. septembra, vakarā virs Rīgas kanāla vērojams fantastisks skats – Mēness modelis, kas ir viens no pieteikumiem šā gada laikmetīgās mākslas forumam "Baltā nakts".

"Museum of the Moon / Mēness muzejs" ir Lielbritānijas mākslinieka Luka Džeroma (Luke Jerram) un vairāku sadarbības partneru veidota ceļojoša instalācija – septiņus metrus liels, ar gaisu pildīts un izgaismots Mēness modelis, uz kura attēlots precīzs NASA Mēness virsmas satelītuzņēmums mērogā 1:500 000 (1 centimetrs atbilst aptuveni 5 kilometriem dabā).

Instalācija apvieno Mēness tēlu, mēnessgaismu un noskaņu veidojošu mūziku, ko īpaši šim mērķim radījis komponists Dans Džonss (Dan Jones). Luks Džeroms pasaulē pazīstams kā dažādu starpdisciplināru skulptūru, instalāciju un dzīvās mākslas projektu autors.

Dzīvojot Bristolē un ik dienu šķērsojot Avonas kanālu, mākslinieku pārsteigušas paisuma izraisītās ūdens svārstības, un viņš pievērsies Mēness izpētei, kā iespaidā tapusi instalācija "Museum of the Moon". Kopš 2016. gada tā tikusi eksponēta festivālos Lielbritānijā, Nīderlandē un Francijā.

Atgādinām, ka laikmetīgās mākslas forums "Baltā nakts" šogad notiek 9. septembrī. Plašāk par programmu – www.baltanakts.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!