Otrdien, 22. augustā, Maskavā aizturēts režisors Kirils Serebreņņikovs. Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komiteja paziņojusi, ka tas noticis aizdomās par krāpniecību 68 miljonu rubļu apmērā.

Oficiālā Izmeklēšanas komitejas pārstāve Svetlana Petrenko ziņu aģentūrai "Interfax" atklāj, ka Gogoļa centra mākslinieciskais vadītājs aizturēts aizdomās par vismaz 68 miljonu rubļu (aptuveni 977,8 tūkstoši eiro) zādzību, kas laika posmā no 2011. līdz 2014. gadam tika piešķirti projekta "Platforma" realizācijai.

Viņa piebilda, ka izmeklēšana tiek kvalificēta par krāpšanu īpaši lielā apjomā (saskaņā ar 159. panta 4. daļu). Drīzumā pret režisoru tiks celta apsūdzība un noteikts drošības līdzeklis.

Serebreņņikova aizturēšanai ir demonstratīvs raksturs, sacīja Krievijas prezidenta Cilvēktiesību padomes Pilsoņtiesību komitejas priekšsēdētājs Nikolajs Svanidze. "Kirils Serebreņņikovs ir talantīgs mākslinieks, režisors ar pasaules vārdu, viens no cilvēkiem, kas šobrīd ir Krievijas slava," viņš uzsvēra.

Serebreņņikovs aizturēts Sanktpēterburgā, kurš viņš uzņem filmu par leģendāro mūziķu Viktoru Coju "Ļeto" ("Vasara"). No Sanktpēterburgas viņš nogādāts Maskavā Izmeklēšanas komitejas ēkā, telekanālam "Doždj" pastāstīja režisora advokāts Dmitrijs Haritonovs.

11. augustā Serebreņņikovam tuvu stāvošs avots "Interfax" atklāja, ka Izmeklēšanas komiteja nozīmējusi ārvalstu pases ekspertīzi, kā rezultātā viņš nevar pamest valsti.

Savukārt maijā Gogoļa centrā un Serebreņņikova dzīvoklī notika kratīšanas izmeklēšanas ietvaros par naudas piesavināšanos Serebreņņikova dibinātajā nekomerciālajā organizācijā "Septītā studija". Apsūdzētie šajā lietā ir bijušais "Gogoļa centra" direktors Aleksejs Malobrodskis un "Septītās studijas" bijusī grāmatvede Ņina Masļajeva un ģenerāldirektors Jurijs Itins.

Tiesa līdz 19. augustam piespriedusi apcietinājumu Malobrodskim un Masļajevai, savukārt Itinam – mājas arestu.

Pēc izmeklētāju versijas, Kultūras ministrija piešķīrusi "Septītajai studijai" aptuveni 70 miljonus rubļu. Pēc viņu teiktā, Itins, Malobrodskis un Masļajeva izlēmuši daļu naudas piesavināties un tādēļ sagatavojuši finanšu dokumentus par lugas "Sapnis vasaras naktī" organizēšanu, taču patiesībā šādu izdevumu nav bijis.

Serebreņņikovs situāciju nodēvējis par "absurdu un šizofrēnisku", norādot, ka projekts "Platforma" tika realizēts un izrāde "Sapnis vasaras naktī" vien "Platformā" tika nospēlēta vairāk nekā 15 reižu.

Malobrodskis un Itins savu vainu noliedz, bet Masļajeva atzinusies pilnā apmērā. 9. augustā kļuvis zināms, ka Masļajeva devusi liecības pret Serebreņņikovu, Malobrodski un Itinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!