Foto: LETA
Ietekmīgais ASV medijis "The New York Times" Latvijas Nacionālās bibliotēkas jauno ēku jeb Gaismas pili nosaucis par latviešu izcelsmes arhitekta Gunāra Birkerta mūža lielāko triumfu. Publikācija veltīta pazīstamā un starptautiski augstu vērtētā arhitekta piemiņai. Viņš mūžībā devās šā gada 15. augustā 92 gadu vecumā.

"Viņa pēdējais darbs – Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka Rīgā, pazīstama arī kā Gaismas pils, visticamāk ir viņa dzīves lielākais triumfs. Tās ideja un projekts aizsākusies jau 80. gadu beigās, bet ēka pabeigta 2014. gadā. Tas bija mīlestības darbs un būtisks kultūras punkts valstij, kas pēc padomju laikiem meklēja savu pamatu zem kājām," raksta "The New York Times".

"Tā veidota kā milzu kalns, ar stikla piramīdu galā, iedvesmojoties no latviešu tautas pasakās sastopamo Gaismas pili, kas simbolizē gudrību un Stikla kalnu, kura virsotnē dus princese – brīvības simbols."

Laikraksts atgādina, ka 2017. gadā Amerikas arhitektu institūts (The American Institute of Architects) apbalvoja LNB jauno ēku kā vienu no astoņām skaistākajām jaunajām bibliotēkām pasaulē, nosaucot par "laikmetīgu modernista meistardarbu". Žūrijas priekšsēdētājs arhitekts Vils Bruders (Will Bruder) piešķirto godalgu komentēja, sakot: "Viņš spēlējas ar metaforām, dzeju un izpratni par savu dzimto Rīgu. Ēka ir heroiska, alegoriska, spēkpilna un pašpārliecināta par savu vietu."

Jau ziņots, ka Gunārs Birkerts mūžībā devās 15. augustā. Par to sociālajos tīklos paziņoja viņa dēls, literatūrzinātnieks Svens Birkerts.

Birkerts tiek uzskatīts par vienu no visu laiku ievērojamākajiem un ražīgākajiem latviešu arhitektiem.
Birkerts bijis arhitekts Federālo rezervju bankai Mineapolē. Pēc tam projektējis Stikla muzeju Korningā ("Corning Museum of Glass") un Mičiganas universitātes Tiesību zinātņu izpētes ēku. Abas ēkas tika iekļautas 150 visu laiku labāko ASV uzcelto ēku sarakstā, ko 2007. gadā sastādīja Amerikas Arhitektu institūts.

Tāpat Birkerts projektējis ASV vēstniecības ēku Venecuēlā, "Kemper Museum of Contemporary Art" Kanzassitijā.

Viņa dzīves laikā palicis nerealizēts vēl viens projekts Latvijā – Nākotnes nams – Okupācijas muzeja pārbūves un piebūves projekts.

1995. gadā pazīstamais arhitekts saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni, kā arī ticis iekļauts Latvijas kultūras kanonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!