Foto: Publicitātes foto

No 1. augusta sākusies biļešu iepriekšpārdošana uz režisora Vara Braslas jauno ģimenes spēlfilmu "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru", kura atklāj Nacionālā Kino centra programmu "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" un Latvijas kinorepertuārā parādīsies no 18. augusta, portālu "Delfi" informē Latvijas Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Jauno spēlfilmu varēs noskatīties visos Rīgas repertuāra kinoteātros ("Kino Citadele", "Cinamon", "Multikino", "Splendid Palace") un citās Latvijas pilsētās – Cēsīs "Vidzemes koncertzālē", Daugavpils kinoteātrī "Silver Screen", Kuldīgā "Kuldīgas kultūras centrā", Madonā "Kino Vidzeme", Rēzeknē "Latgales vēstniecībā Gors", Smiltenē "Smiltenes kino", Valmierā "Kino Gaisma" un Ventspilī "Kino Rio".

Filma "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" stāsta par lielpilsētas puiku Oskaru, kuram vasara jāpavada mazpilsētiņā pie vectēva. Tur, par laimi, ir arī dators, bet tā procesoram pārāk maza jauda. Oskaram šķiet, ka krūzītes mazgājas pašas, viņš nesper ne soli bez mobilā telefona un dusmojas uz vectēvu. Drīz astoņgadīgais puika tiek ierauts notikumos, kas atklāj deputāta Modrīša manipulācijas. Vecmāmiņa Irma Kode spiesta dziedāt un dejot repu, mazdēls staigāt ar čībām, bet vectēvs itin bieži sastapties ar pašvaldības policistu. Tad iesaistās arī Oskars…

Bērnu lomās – Markuss Jānis Eglītis no Carnikavas un Eva Ozola no Kuldīgas. Pieaugušo lomās Mārtiņš Vilsons, Akvelīna Līvmane, Mārtiņš Meiers, Lauris Dzelzītis, Uldis Dumpis, Alise Polačenko, Vizma Kalme, Inese Pudža un citi. Kaķa Bambāna lomā ventspilnieks Samuraj Lux Hugo Boss, otrā plāna kaķa lomā rīdzinieks Muris. Epizodēs piedalās arī citi dzīvnieki.

Kinodarbu "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" veidojuši scenārija autors Alvis Lapiņš, operators Uldis Jancis, mākslinieks Mārtiņš Milbrets, skaņu režisors Anrijs Krenbergs, mūzikas autors Emīls Zilberts, producents Gatis Upmalis. Montāžas režisors ir "Emmy" balvas ieguvējs Māris Bērziņš no ASV, filmas krāsu mākslinieks – divu "Oskara" balvu ieguvējs Džons Fordhems no ASV.

Filmu producē filmu studija F.O.R.M.A., kam Latvijā ir vislielākā pieredze ģimenes filmu veidošanā – šajā studijā uzņemta arī režisora Armanda Zvirbuļa filma "Mazie laupītāji" (2009) un tapusi arī režisora Vara Braslas iepriekšējā filma "Ūdensbumba resnajam runcim" (2004). Režisors Varis Brasla Latvijas kino vēsturē savu vārdu ierakstījis ar vēl vairākām skatītāju iemīļotām ģimenes filmām – "Emīla nedarbi" (1985), "Ziemassvētku jampadracis" (1993) un citām.

"Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" ir pirmā Latvijas simtgades filma, kas nonāk uz ekrāniem, atklājot 16 pilnmetrāžas filmu programmu, kas veltīta valsts jubilejai. Filmas veidotāji aicina bērnus, tuvojoties pirmizrādei, uzdāvināt kino biļeti arī savam vectētiņam un vecmāmiņai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!