Foto: Publicitātes foto
Cēsu Mākslas festivāls šonedēļ aicina uz koncertu "Ērģeļu un klarnetes romance" Sv. Jāņa baznīcā, noskatīties vienu no Dailes teātra jaunākajām izrādēm "Kaķis uz nokaitēta skārda jumta" un pirms tās piedalīties teātra kritiķes Silvijas Radzobes sarunā ar izrādes režisori Lauru Grozu-Ķiberi, kā arī apmeklēt visa šī gada festivāla kulmināciju Cēsu pils parka estrādē – Osvaldo Golihova operas "Ainadamar" pirmuzvedumu Latvijā, portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji.

Cēsu mākslas festivāla ceturtās nedēļas programma iesāksies ar teātri ceturtdien, 3. augustā. Festivāla "Grand Prix" skates ietvaros skatuves mākslas mīļiem pulksten 19.00 koncertzālē "Cēsis" būs iespēja noskatīties Dailes teātra aizvadītās sezonas jaunāko izrādi "Kaķis uz nokaitēta skārda jumta". Pirms izrādes, pulksten 17.30, ikviens interesents aicināts uz teātra kritiķes un Spēlmaņu balvas žūrijas locekles Silvijas Radzobes sarunu koncertzāles "Cēsis" kino zālē ar izrādes režisori Lauru Grozu-Ķiberi par tēmu "Dīvaino cilvēku valdzinājums teātrī". Ieeja - bez maksas.

Savukārt kino gardēžiem, kuri vēl nav paguvuši izbaudīt brīvdabas seansus uz Gaujas pie Ērgļu klintīm, 4. augustā pulksten 22.00 būs pēdējā iespēja to vēl izdarīt. Noslēdzošajā Cēsu Mākslas festivāla "kino uz ūdens" seansā tiks demonstrēta vācu režisora Vernera Hercoga filma "Agire, Dieva dusmas" (1972). Šis kino darbs izceļas ar Klausa Kinska izcilo aktierdarbu un ir filmēts ekstremālos apstākļos Amazones džungļos. Filma vēsta par spāņu konkistadoru ekspedīciju, kas dodas lejup pa Amazones upi zelta un labklājības meklējumos. Pirms seansa pulcēšanās pie Ērgļu klintīm, lai pārceltos uz otru upes krastu - ne vēlāk kā pulksten 21.30.

Sestdien, 5. augustā pulksten 17.00 Cēsu Sv. Jāņa baznīcā muzicēs Eiropas konkursos novērtētā latviešu ērģelniece Liene Andreta Kalnciema, kura kopā ar klarnetistu Mārtiņu Circeni atskaņos latviešu un franču komponistu mūziku.

Savukārt pulksten 21.00 Cēsu Pils parka estrādē gaidāms nozīmīgākais šī gada Cēsu Mākslas festivāla muzikālais notikums – argentīniešu komponista Osvaldo Golihova flamenko operas "Ainadamar" pirmuzvedums Latvijā. Golihova opera ir viens no 21. gadsimta spilgtākajiem pienesumiem operžanrā, un tā guvusi grandiozus panākumus lielākajos ASV opernamos, kā arī Austrālijā, Spānijā un citviet pasaulē.

Opera "Ainadamar" (no arābu valodas – "asaru avots") ir kaislīgs un dramatisks stāsts par rakstnieku Federiko Garsiju Lorku un aktrisi Margaritu Širgu. Operas pamatā ir trimdā Urugvajā dzīvojošās Margaritas atmiņas par vairākus gadu desmitus seniem notikumiem Spānijā – Lorkas lugas "Mariana Pineda" uzvedumu Širgas teātrī un 1936. gadu, kad Lorka atsakās braukt kopā ar Širgu uz Latīņameriku, bet par spīti draugu brīdinājumiem dodas uz dzimto Granādu, kur viņu nenoskaidrotos apstākļos noslepkavo.

Federiko Garsijas Lorkas lomā būs Marina Pardo, kas Lorkas lomu dziedājusi Spānijas pirmuzvedumā un pēc tam ar lieliem panākumiem piedalījusies Filadelfijas operas iestudējumā. Margaritas Širgu lomā redzēsim Mariju Inohosu-Montenegro, kas šo lomu dziedājusi vairākos iestudējumos, tostarp Filadelfijas operā, kur guvusi preses atsauksmi – "vokāli un skatuviski viņa ir kā sapnis". Trešais viessolists Cēsu iestudējumā būs Alfrēdo Tehada – pieredzējis flamenko dziedātājs ar enerģētiski spēcīgu skatuvisku pievilcību un lielu pieredzi daudzos Spānijas mūzikas namos.

Uzvedumā piedalīsies arī Latvijas solisti: Sonora Vaice, Mihails Čuļpajevs, Rihards Millers un Rihards Mačanovskis, kā arī Latvijas Radio kora dziedātājas. Iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents būs Andris Poga, bet režisors – Viesturs Kairišs.

Gādājot par to, lai unikālo operas Ainadamar pirmuzvedumu redzētu pēc iespējas plašāks skatītāju loks, Cēsu Mākslas festivāla tehnoloģiju partneris LMT nodrošinās pasākuma tiešraidi. Golihova flamenko opera būs skatāma ne tikai Cēsu pils parka estrādē, bet arī internetā un mobilajā lietotnē "LMT Straume".

Biļetes iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!