Foto: Jānis Porietis

Rīgas Domā 8. un 22. augustā būs iespēja dzirdēt Otorīno Respīgi skaņdarbu "Katedrāles logi", ko atskaņos Orķestris "Rīga", ērģelniece Vita Kalnciema un diriģēs viens no izcilākajiem latviešu diriģentiem Ainārs Rubiķis, portālu "Delfi" informē orķestra pārstāvji.

Itāļu komponista Otorīno Respīgi (1879–1936) četrdaļīgais opuss "Baznīcu logi" (Vetrate di Chiesa) sacerēts simfoniskajam orķestrim, pirmatskaņots Bostonā 1927. gadā, kad to spēlēja Bostonas simfoniskais orķestris Sergeja Kusevicka vadībā.

Hronoloģiski – pēc slavenā triptiha "Romas strūklakas", "Romas pīnijas" un "Romas svētki" radīšanas. Četrās daļās autors ir tēlojis vairākus baznīcu logu vitrāžās izmantotus sižetus, kā piemēram, par erceņģeli Sv. Mihaelu un par Jēzus vecāku došanos uz Ēģipti. Skaņdarba "Baznīcu logi" atskaņošanai nepieciešamas skanīgas un varenas ērģeles, kādas atrodas Rīgas Domā. Orķestra un ērģeļu saspēle gaidāma skaņdarba kulminācijā – pēdējā daļā, kas saistās ar vitrāžām, kurās iemūžināts mūziķu, studentu un skolotāju aizbildnis, pāvests Gregors I (Lielais).

Velkot paralēles starp Otorīno Respīgi un Johanu Sebastianu Bahu, koncerta programmā ir iekļauta Respīgi orķestrētā Baha Pasakalja un fūga do minorā BWV 582, kas sākotnēji sacerēta ērģelēm. Savukārt Vitas Kalnciemas sniegumā skanēs Baha korāļprelūdija "O Mensch, bewein' dein Sünde groß", BWV 622 un "Sinfonia Cantata" BWV 29.

No Otorīno Respīgi darbiem koncertā būs iespēja dzirdēt arī 1910. gadā radītās, reti atskaņotās Ērģeļprelūdijas op. 92, ko uz Rīgas Doma ērģelēm spēlēs Vita Kalnciema. Programmu papildinās franču komponista Morisa Ravēla skaņdarbs "Pavana mirušās infantes piemiņai" ("Pavane pour une infante défunte", 1899) orķestra sniegumā.

Ainārs Rubiķis ir Eiropā, ASV, Krievijā un Austrālijā pieprasīts orķestru diriģents. 2016./2017. gada sezonā diriģents ir debitējis Čikāgas Liriskajā operā, Bāzeles teātrī un Somijas Nacionālajā operā. Līdz ar 2018./2019. gada sezonu Ainārs Rubiķis kļūs par Berlīnes Komiskās operas māksliniecisko vadītāju.

No 2012. līdz 2014. gadam bijis Novosibirskas operteātra muzikālais vadītājs un saņēmis Krievijā prestižo balvu "Zelta maska" kā labākais diriģents par L. Bernsteina Mesas uzvedumu. Rubiķis ir uzvarētājs Trešajā Starptautiskajā Gustava Mālera diriģentu konkursā 2010. gadā. Ar Orķestri "Rīga" diriģents ir sadarbojies 2016. gadā, diriģējot S. Prokofjeva, D. Šostakoviča un R. Kalsona skaņdarbus Pavasara festivāla "Windstream" programmā.

Biļetes uz augusta koncertiem iespējams iegādāties visās "Biļešu paradīzes" kasēs, internetā, kā arī Rīgas Doma kasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!