Foto: LETA

Kultūra ir saliedētas sabiedrības rezultāts, nevis instruments, ar ko salāpīt integrācijas problēmas, raidījumā "Kaimiņu būšana Latvijā" uzsver satori.lv galvenais redaktors, rakstnieks un publicists Ilmārs Šlāpins.

Raidījumā piedalījās Ilmārs Šlāpins, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrise, kultūras projektu producente Dana Čerņecova un Latvijas Mākslinieku savienības prezidents Igors Dobičins. Viesi diskutēja par to, vai kultūrai ir viena valoda un vai tā var būt platforma, kas veicina mazākumtautību iekļaušanos Latvijas sabiedrībā.

Ilmārs Šlāpins akcentēja, ka jēdziens "integrācija" ir pārprasts jau no pašiem pirmsākumiem, kad Latvijā tika veidota integrācijas politika, jo šī vārda patiesā būtība ir process, kad salauzta lieta tiek salikta atkal kopā un tas notiek ar konkrētu grupu, ko cenšas integrēt pārējā, taču ir jāstrādā, lai visas iesaistītās puses vēlētos saliedēties. Tāpat viņš uzsver, ka mūsdienās nacionalitāte, tautība un valoda ir būtiski cilvēka identitātes faktori, taču ne galvenie, tāpēc cilvēks jāvērtē arī pēc citiem kritērijiem, ne tikai pēc piederības konkrētai tautībai.

Dana Čerņecova kā izcilu saliedēšanās piemēru minēja savu darba vietu, jo teātrī veiksmīgi kopā strādā gan latvieši, gan krievu tautības cilvēki ne tikai no Latvijas, bet arī Krievijas, un atvērtība ir būtisks faktors, lai cilvēki varētu veidot izcilu komandu, neraugoties uz nacionalitāti. Tāpat aktrise min Dziesmu un deju svētkus, kas ir īpaši gaidīts notikums ne tikai latviešiem, bet arī mazākumtautību pārstāvjiem, jo tā ir iespēja būt kopā ar savas valsts cilvēkiem, iepazīties savā starpā un sadraudzēties.

Savukārt Igors Dobičins uzsvēra, ka, runājot par kultūru kā saliedēšanas elementu, jāizdala dažādas kvalitātes pasākumi, piemēram, pašdarbību kolektīvos ir svarīgi veidot šo piederības izjūtu konkrētai kopienai, un šajā gadījumā kvalitātes faktors nav noteicošs. Augstā māksla jau pilda citas funkcijas.

Latvijas Reģionu televīzijas Re:TV raidījumu cikla mērķis ir veicināt mazākumtautību piederības sajūtu Latvijai un stiprināt valstiskuma apziņu. Nākamais raidījums par informatīvās telpas lomu sabiedrības saliedēšanas aspektā būs skatām Re:TV ēterā 17. augustā pulksten 22.00. Raidījumus iespējams noskatīties arī interneta vietnēs www.retv.lv un www.nvo.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!