Foto: AP/Scanpix
Vairāk nekā 70 gadus pēc Aušvicas atbrīvošanas pirmā artefaktu izstāde par nacistu nāves nometni šogad uzsāks ceļu pa 14 Eiropas un Ziemeļamerikas pilsētām.

Izstādes mērķis, pirmkārt, ir izglītot jauniešus, kuriem holokausts ir gaistoša un ne vienmēr pareizi izprasta vēstures daļa, raksta "The New York Times". Vairāki ebreju kopienas līderi pauduši atbalstu šādas izstādes rīkošanai, lai cilvēki, kuri par šo vēstures posmu zina maz, gūtu priekšstatu par miljoniem nacistu upuru ciešanām.

Izstādē būs apskatāmi objekti no vairākiem pasaules muzejiem, piemēram, kazarmas, kravas automobilis, kas tika izmantots ieslodzīto pārvadāšanai, vēstules un citas rakstiskas liecības, gāzmaskas, ieslodzīto personīgās mantas un citi objekti.

Foto: AP/Scanpix

Izstāde tika gatavota septiņus gadus, un tā ir atbilde Eiropā un pasaulē pieaugošajam antisemītismam, atklāj tās veidotāji.

"Mēs nekad neesam darījuši ko līdzīgu, un tas ir pirmais šāda mēroga projekts," saka Pjotrs Civinski (Piotr Cywinski), Aušvicas-Birkenavas muzeja direktors. "Mēs jau sen par ko tādu domājām, taču mums pietrūka praktisku zināšanu."

Pirmā izstādes "pietura" paredzēta decembrī Madridē, bet pēc tam septiņus gadus tā ceļos pa pasauli. Precīzus datumus un vietas rīkotāji paziņos mēneša laikā.

Foto: AP/Scanpix
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!