Foto: DELFI

Ar atklāšanas ceremoniju dalībniekiem Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 16. jūlijā pulksten 20.00, sākas Nāciju Grand Prix Rīga 2017 un 3. Eiropas koru olimpiāde, kas nedēļas garumā atkal padarīs Rīgu un Latviju par pasaules koru mūzikas galvaspilsētu, portālu "Delfi" informē rīkotāji.

Pēc izciliem panākumiem Pasaules koru olimpiādes organizēšanā 2014. gadā, kas jau atzīta par līdz šim veiksmīgāko šī pasākuma vēsturē, Rīga ieguva tiesības rīkot Nāciju Grand Prix Rīga 2017 un 3. Eiropas koru olimpiādi, dodot iespēju Latvijai atkal spoži iemirdzēties pasaules koru mūzikas kartē, stiprināt valsts starptautisko tēlu, kā arī parādīt mūsu pašu unikālās kultūras un kordziedāšanas tradīcijas.

Atklāšanas ceremonijā olimpiādes dalībniekus ar uzrunu sveiks Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs un vācu kultūras organizācijas "Interkultur" prezidents Ginters Tīčs. Pēc svinīgajām uzrunām un dalībvalstu karogu parādes kopā ar Latvijas koriem dziedās kori no Apvienotās Karalistes, Ķīnas, Šveices, Krievijas, Dienvidāfrikas un Dānijas, kas katrs uz Latviju atbraukuši ar savu tautasdziesmu. Atklāšanas ceremonijas laikā šo dziesmu nošu materiāls tiks dāvināts Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, simbolizējot kultūru apmaiņu un vienojot cilvēkus visā pasaulē. Ceremonijas dalībniekus priecēs arī etnomūziķe Kristīne Kārkle un komponists Raimonds Tiguls. Atklāšanas ceremonijas režisors ir Uģis Brikmanis, mākslinieciskais vadītājs – Romāns Vanags.

Olimpiādē pasaules līmeņa koru sacensībās, konkursā "Eirovīzijas gada koris 2017" un Dziesmu un deju svētku ieskaņas koncertā piedalīsies vairāk nekā 150 koru un 10 000 dziedātāju no visas pasaules, kopā pārstāvot 39 valstis. Tās ietvaros skaistākajās Rīgas un Latvijas koncertzālēs, baznīcās, parkos un skvēros notiks koru konkursi desmit dažādās koru dziedāšanas kategorijās, izcilu pasaules līmeņa diriģentu meistarklases, dalībnieku gājiens, čempionu un draudzības koncerti. Paredzēta arī virkne bezmaksas brīvdabas koncertu Rīgas parkos uz esošām un īpaši veidotām skatuvēm. Līdzās plašajam bezmaksas pasākumu klāstam izskanēs arī īpaši veidotas koncertprogrammas Rīgas Domā un "Arēnā Rīga".

Nāciju Grand Prix Rīga 2017 un 3. Eiropas koru olimpiādes pasākumus finansē Rīgas dome, organizē Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs un vācu kultūras organizācija "Interkultur". Tās laikā Rīgā pulcēsies vairāk nekā 10 000 dalībnieku no Eiropas un visas pasaules.

Pilna Nāciju Grand Prix Rīga 2017 un 3. Eiropas koru olimpiādes programma atrodama mājaslapā www.singinriga.lv, kā arī Vērmanes dārzā un pie Rīgas Kongresu nama esošajos informācijas centros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!