Foto: Didzis Grodzs
Ar vairākiem koncertiem Rundāles pilī 8. jūlijā izskanējis 23. Starptautiskais senās mūzikas festivāls, aicinot klausītājus baudīt izcilu baroka laika mūziku itāļu, spāņu un Latvijā iemīļotu mākslinieku izpildījumā.

Svinīgo un grezno dienu Rundāles pilī iesāka muzikāls pasākums bērniem, kurā ikviens mazais apmeklētājs varēja uzposties atbilstošā barokālā noskaņā, kā arī noskatīties uzvedumu "Brīnišķā pērle", ko iedvesmojušas spāņu tautas pasakas un spāņu komponistu senā mūzika.

Dienas turpinājumā Rundāles pils Baltajā zālē izskanēja agrīnajiem opermūzikas darbiem veltīta koncertprogramma ar operas žanra celmlauža Monteverdi un viņa tautieša Vivaldi daiļradi, kā arī fragmentiem no franču rokoko meistaru Lullī un Ramo skatuves darbu partitūrām. Īpašs akcents tiks likts uz vairākām Hendeļa opermūzikas pērlēm. Koncertā spēlēja baroka mūzikas orķestris "Coin du Roi", solisti – Elīna Šimkus un Sergejs Jēgers. Diriģents Kristians Fratima.

Vakarpusē Rundāles pils Zelta zālē sāka skanēt itāļu baroka mūzika itāļu baroka ansambļa "Artemandoline" izpildījumā, savukārt Baltajā zālē muzicēja pašmāju baroka orķestris "Collegium Musicum Riga" un tā mākslinieciskais vadītājs Māris Kupčs, priecējot klausītājus ar Latvijā maz iepazītu Francijas karaļa galma mūziku.

Dienai satumstot, Rundāles pils dārzā arī šogad skanēja Antonio Vivaldi vijolkoncertu cikls "Gadalaiki" – viens no populārākajiem klasiskās mūzikas opusiem, kas piedzīvojis neskaitāmus ieskaņojumus un interpretācijas visā pasaulē. Šoreiz skaņdarbu ciklu izpildīja kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" ar jauno itāļu diriģentu Kristianu Fratimu priekšgalā, solists – vijolnieks Jurijs Revičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!