Foto: Publicitātes foto
Līdzās līgo dziesmām un Jāņu daudzināšanai, jūnijā latviešu populārajā mūzikā izskanējuši arī vairāki interesanti jaunumi. Šoreiz īpaši vēlamies izcelt dāmu vokālus, kas skanējuši gan maigā šūpuļdziesmā, gan vēstījuši sapņainas pārdomas, gan atklājušies duetā.

Ceļu uz savu soloalbumu turpina dziedātāja Evija Vēbere, pēc ilgāka pārtraukuma sevi piesaka dziedātāja Maia, etnomūzikas izlases "Sviests 7" sievišķīgais pienesums šoreiz ir latviešu un azerbaidžāņu izcelsmes dziedātāja Leilali, no Austrijas savu jaunāko dziesmu sūta Baiba Dēķena, bet viens no jaunākajiem izdevniecības "Mikrofona ieraksti" atklājumiem ir duets "Paulis un Marta".

Evija Vēbere – ‘Mīlniekiem un visādiem citiem’

Jaunu dziesmu jūnijā publicējusi savdabīgās balss īpašniece Evija Vēbere. "Mīlniekiem un visādiem citiem" ir no dziedātājas jaunradītās soloprogrammas.

Vokāliste un taustiņinstrumentāliste Evija Vēbere iepriekš bijusi zināma kā dueta "Howling Owl" dalībniece. Kopā ar kolēģi, serbu bundzinieku Lavu Kovaču tika izdots debijas EP, kā arī muzicēts vairākās nozīmīgās mūzikas konferencēs un festivālos. Šobrīd Evija Vēbere darbojas kā solomāksliniece.

Maia – ‘Svaigs gaiss’


Jūnija sākumā klajā nācis dziedātājas Maia pirmais singls "Svaigs gaiss". Kā par jauno dziesmu saka pati tās autore un izpildītāja, tas pretendē kļūt par populārāko kāzu valsi, ja ne šajā, tad nākamajā vasarā. Pēc autores teiktā, tas ir veltījums mīlestībai un laulībai, kā mīlestības liecinājumam.

Dziesma nav jauna, tā ierakstīta jau 2009. gadā grupas "Maia's Marvellous" sastāvā, tomēr pēc astoņiem gadiem tā vēlreiz ierakstīta no jauna.

Mūzikas un vārdu autore ir Maia, aranžētājs Jānis Ķirsis, dziesma ierakstīta "Rudelies Studio".
Līdz ar singla jauno ierakstu tapusi arī videoversija ar kadriem no dziedātājas privātā arhīva: "Svaigs gaiss" ir atzīšanās mīlestībā manam vīram un kāzas bija mūsu ģimenes sākums". Video autors Valdis Krūmiņš.

Baiba Dēķena – ‘Light Inside’

Austrijā dzīvojošā latviešu mūziķe Baiba Dēķena izdevusi savu otro singlu "Light Inside" no rudenī gaidāmā albuma "These Storms".

"Dziesma "Light Inside" ir uzrakstīta kā pateicība manam grupas biedram Kristofam, kurš īstajā un ļoti vajadzīgajā brīdī atgādināja man to, cik svarīga ir ticība otra spēkiem. Dažreiz vienkārši ir tik ļoti nepieciešams kāds, kurš atbalsta un tic gaismai mūsos! Un ja mēs katrs ticam un darām, tad arī pasaule klūst par kripatiņu, kripatiņu labāka." aprakstot albuma otrā singla stāstu, teic jaunā mūziķe Baiba.

Albums "These Storms" ir Baibas personisks piederības meklējums – līdzcilvēkiem un mīlestībai, laikam un telpai. Visas albumā komponētās dziesmas radītas kopā ar grupas biedru Kristofu Holcnehtu, kurš ir atbildīgs par ritma elementu un elektroniskās mūzikas skaņu ievīšanu dziedātājas daiļradē. "These Storms" albums šobrīd dzirdams Baibas Dēķenas koncertos, savukārt interneta straumēšanas vietnēs tas būs pieejams rudenī.

Baibas Dēķenas muzikālajām gaitām līdzi sekot var viņas mājaslapā un "Facebook" oficiālajā profilā.

Leilali kopā ar Rihardu Lībieti – ‘Žū, bērniņ’žū’

Vēl Līgo svētku ieskaņā izdotajā, izdevniecība "Lauska" veidotajā etno-mūzikas izlasē "Sviests 7" iekļauta arī sena latviešu šūpuļdziesma "Žū, bērniņ, žū", kuru aranžējuši dziedātāja Leilali un ģitārists Rihards Lībietis.

Etno-mūzikas dziedātājai Leilali šūpuļdziesmas vienmēr bijušas sirdij tuvas. "Tajās nav nekā lieka – šūpuļdziesmās vibrē elpa no aizlaikiem. Katram no mums ir sava šūpuļdziesma, kas mums dod mierinājumu, mīlestību un sapratni, un šīs ir tās kvalitātes, kuras caur savu dziedājumu es vēlos tālāk nodot," stāsta dziedātāja. "Jutu, ka "Žū, bērniņ, žū" vēlos veidot kopā ar Rihardu Lībieti.

Rihardā ir jutekliskums. Viņš nekonkurē, bet saplūst ar otru. Šī saviļņojošā plūsma bija ļoti patīkama un maģiska. Mēs radījām vienkāršu, patiesu, mīļu un maigu šūpuļdziesmu. Ar Rihardu vēlētos ierakstīt aijājošu albumu un domājam to šovasar izdarīt," atklāj Leilali.

Etno-mūzikas dziedātāja Leilali (Leila Alijeva) dzimusi Latvijā, latvietes un azerbaidžāņa ģimenē. Dzimtas saknes veidojušas interesi par abu tautu kultūru, kas saklausāma arī Leilali mūzikā – azerbaidžāņu tradicionālo dziedāšanas tehnikas mugam un latviešu tautas mūzikas sintēzē. Leila ir piedalījusies dažādos mūzikas ierakstos un izlasēs kopā ar pasaules mūzikas ritma grupu "Pulsa Efekts", "Dobra Notch", "Alerujson", "Rick Feds Society", "Laimas Muzykanti" un citiem.

Duets ‘Paulis un Marta’ – ‘Happy Guy’

Piektais atklājums šajā sarakstā ir Anabella Marta Ripa, kura kopā ar savu skolasbiedru Pauli Filipu Bārzdiņu kā duets "Paulis un Marta" šā gada aprīlī piedalījās Rīgas 1. ģimnāzijā notikušajā šīs skolas jauno izpildītāju konkursā "Pirmā plate", uzvarēja un ieguva iespēju ierakstīt dziesmu.

Tajā starp žūrijas dalībniekiem bija arī kompānijas "Mikrofona ieraksti" repertuāra direktors Guntars Račs. Viņš saka, ka duets un viņu izpildītā dziesma "Happy Guy" īpaši izcēlušies un pārējo fona, tāpēc viņš, uzreiz pēc dziesmas noklausīšanās un, nesagaidot konkursa rezultātus, piedāvāja duetam šo dziesmu ierakstīt studijā. Vēlāk izrādījās, ka tieši viņi arī uzvarējuši konkursā. Solījums ir turēts, un dziesma ir ierakstīta un tai ir izveidots arī video. Video filmēšana notika uz Latvijas Zinātņu akadēmijas augstceltnes skatu laukuma, gandrīz 70 metru augstumā virs Rīgas. Video filmējis un montējis Ritvars Bluka.

Dziesmu ierakstīja un producēja Gints Stankevičs studijā "Factory Sounds Studio".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!