Foto: LETA
Trešdien, 21. jūnijā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Satversmes sapulces dalībnieku atbalstu JVLMA rektora amatā ievēlēts JVLMA Muzikoloģijas katedras profesors Guntars Prānis, portālu "Delfi" informē akadēmijas pārstāvji.

Kopš 2014. gada Guntars Prānis ir JVLMA Senāta priekšsēdētājs un kopš 2011. gada ir JVLMA Ētikas komisijas priekšsēdētājs. 2009. gadā ieguvis maģistra grādu muzikoloģijā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, studiju ietvaros aktīvs pētniecības darbs Grācas Mūzikas augstskolā, Austrijā.

No 1989. līdz 1993. gadam studējis kordiriģēšanu JVLMA, pēc tam no 1993. līdz 1995. gadam kora un orķestra diriģēšanu, kā arī seno mūziku maģistra līmenī Vācijā.

Studējis seno mūziku Austrijā, Vācijā un Šveicē, īpaši pievēršoties viduslaiku mūzikai. Guntars Prānis ir pieprasīts lektors dažādos senās mūzikas kursos un konferencēs Latvijā un ārzemēs. Guntars Prānis ir senās mūzikas ansambļa "Schola Cantorum Riga" dibinātājs un vadītājs, ar ko veic aktīvu koncertdarbību Latvijā un ārzemēs (Austrija, Vācija, Beļģija, Norvēģija, Somija, Polija, Igaunija u.c.), kā arī ir ieskaņoti neskaitāmi mūzikas ierakstu albumi (par CD "Rīgas mesa" saņemta Latvijas Ierakstu gada balva). Par spilgtu koncertdarbību 2016. gadā ansamblis bija nominēts Latvijas Lielajai Mūzikas balvai.

Atbilstoši Latvijas Republikas Augstskolu likumam un likumam Par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas satversmi rektora pienākumos ietilpst atbildība par Akadēmijas darbības atbilstību Augstskolu likumam un citiem normatīvajiem aktiem, kā arī Akadēmijas Satversmei, par Akadēmijā iegūstamās izglītības, veikto zinātnisko pētījumu un īstenotās mākslinieciskās jaunrades kvalitāti un Akadēmijai piešķirto valsts budžeta līdzekļu un mantas likumīgu, ekonomisku un mērķtiecīgu izlietojumu.

Saskaņā ar Augstskolu likumu augstskolas Satversmes sapulce rektoru ievēlē uz termiņu, kas nepārsniedz piecus gadus, ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas. Augstskolas ievēlēto rektoru apstiprina Ministru kabinets pēc augstskolas dibinātāja ierosinājuma. Līdz jaunievēlētā rektora apstiprināšanai rektora pienākumus pildīs iepriekšējais rektors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!