Foto: Publicitātes foto
No 8. līdz 11. jūnijam RIXC galerija piedalīsies vienīgajā Austrumeiropas mākslas gadatirgū – "Art Vilnius'17". Galerija pārstāves latviešu māksliniekus, kā Rasu un Raiti Šmitus, Rihardu Vītolu un Dainu Taimiņu, portālu "Delfi" informē RIXC pārstāvji.

RIXC prezentēs Rasas un Raita Šmitu darbu "Runā ar mani", kas pēta cilvēku un augu komunikāciju, izzinot vai sarunas ar pupām stimulē to augšanu. Ziņas pupām var nodot tiešsaistē šeit vai izmantojot konsoli ar tiešsaistes interfeisu. Teksta tiešsaisaistē nosūtītie vēstījumi augošajiem stādiem tiks "lasīti" priekšā visu diennakti, izvēloties vīrieša vai sievietes balsi un dažādas valodas.

Riharda Vītola darbs "Woodpecker" pēta komunikāciju, kas mežā norisinās starp putniem, kokiem un insektiem. Izstādē mākslinieks apskata vai dažas no putnu sugām ir iespējams aizvietot ar mākslīgajām, tādējādi saglabājot dabisko balansu mežā, pat ja putni nākotnē iznīks. Darbs ir balstīts uz zinātniskajiem rakstiem, kas aplūko no insektiem pārtiekošus augus, putnu sugu izzušanu un to ietekmi uz insektu populāciju un mežu.

ASV dzīvojošā latviešu izcelsmes matemātiķe, Daina Taimiņa, pateicoties hiperbolisko plakņu tamborēšanai ir iekļuvusi Ginesa rekordu grāmatā. Radot 3D rokdarbu objektus – hiperboliskās plaknes – māksliniece ne tikai parāda, ka matemātika spēj būt radoša, bet arī atspoguļo dabā sastopamās formas, kuras ir ārkārtīgi grūti parādīt matemātiskās formulās. Vienu no viņas populārākajiem darbiem, kas veidots no fluorescentajiem diegiem un spīd tumsā, RIXC galerija izstādīs Viļņas mākslas gadatirgū.

Paralēli mākslas gadatirgum, "Art Vilnius 2017" piedāvās izstādi "Path", kurā Rasa un Raitis Šmiti uzaicināti izstādīt darbu "Dīķa baterija", kas pēta baktēriju elektrības ražošanas procesu, padarot to redzamu un dzirdamu. Brīvdabas objekts sastāv no sešām "baktēriju baterijas" šūnām, kas 2014. gada rudenī tika uzstādīts LU Botāniskā dārzā dīķī. Tie ir reāllaika attēli un mērījumi – cik voltus katru minūti saražo katra baterija. Izstādei "Path" tika atlasīti 40 mākslinieki no Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Ukrainas un Latvijas. Tai tika saņemti vairāk kā 170 mākslinieku pieteikumi.

"Art Vilnius" vienuviet pulcē 55 mākslas galerijas un 200 māksliniekus no 20 valstīm (Beļģijas, Vācijas, Igaunijas, Latvijas, Polijas, Itālijas u.c.), šogad īpašs fokusu liekot uz videomākslu. Pasākums norisināsies vienā no labākajām Lietuvas izstāžu zālēm – LITEXPO. Mākslas gadatirgus norisinās jau astoto reizi, sevi dēvējot par mākslas pasaules Kannām un piesaistot plašu starptautisko mediju un kolekcionāru uzmanību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!