Foto: Publicitātes foto
Tradicionālajā sabiedrības aptaujā par "Latvijas gada monētu 2016" atzīta "Pasaku monēta II. Eža kažociņš", portālu "Delfi" informē Latvijas Bankas pārstāvji.

Kopumā balsojumā piedalījās 16 581 dalībnieks, un par monētu "Pasaku monēta II. Eža kažociņš" tika nodota 7 601 balss.

"Pasaku monēta II. Eža kažociņš" ir otrā kolekcijas monēta īpašā monētu sērijā, kas veltīta tautā iemīļotākajām un zīmīgākajām latviešu pasakām. Lielu popularitāti ieguvusī pirmā šīs sērijas monēta tika izlaista 2015. gadā, tā bija veltīta pasakai par pieciem kaķiem un ieguva titulu "Latvijas gada monēta 2015".

Monētas "Pasaku monēta II. Eža kažociņš" grafisko dizainu veidojusi Gundega Muzikante, ģipša modeli – Ligita Franckeviča. Pazīstamajai māksliniecei, daudzu bērnu grāmatu ilustratorei Gundegai Muzikantei šī bija debija monētu mākslā. Formas ziņā inovatīvā – ovālā – monēta izgatavota UAB Lietuvos monetų kalykla, Lietuvā. Monētas priekšpusē redzama princese ar ezīti priekšautā, bet monētas aizmugurē – cūku ganāmpulks ar ezīti priekšgalā, kā arī etnogrāfiskas ēkas stūris.

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs svinīgā ceremonijā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) uzsvēra, ka šis muzejs ir simboliska vieta gada monētas paziņošanai – muzeja kolekcijā ir visi miniatūrie mākslas darbi, ko monētu veidolā izlaidusi nacionālā banka. Katrs no šiem vairāk nekā 50 izcilu Latvijas mākslinieku darbiem ir sevišķs, bet visi kopā tie rada kultūras vērtību, kam grūti atrast līdzinieku pasaulē, un nacionālais mākslas muzejs ir to īstā mājvieta.

Rimšēvičs sveica mākslinieces ar tradicionālo balvu – Teodora Zaļkalna savulaik veidoto un 2008. gadā zeltā kalto "Latvijas monētu".

Pasākumā tika nosauktas arī vairākas īpašās nominācijas. LNMM ekspertu komisijas balvu direktore Māra Lāce pasniedza kolekcijas monētai "Nacionālais uzņēmējs". "Vēlamies atzīmēt lakoniski pārliecinošo monētas vizuālo risinājumu: reversā – 25 dimanta skaldnes, kas simbolizē veiksmīgos uzņēmējdarbībai veltītos gadus, aversā – QR kods ar īsu vēstījumu nākamajām uzņēmēju paaudzēm. Laikmetīgā tēlu valodā, izvairoties no tradicionāliem stereotipiem, iekodēts Latvijas valstij nozīmīgs vēstījums," norādīja Lāce.

Sabiedrības "Tilde" valdes locekle Indra Sāmīte un valsts aģentūras "Kultūras informācijas sistēmu centrs" direktora vietniece Sandra Ozoliņa monētai "Pasaku monēta II. Eža kažociņš" pasniedza Latvijas publisko bibliotēku balvu. Bibliotēkās ir ienācis daudz jaunu tehnoloģiju, bet grāmatas ir bijušas, ir un būs vienmēr. Par bibliotēku favorītu lasītāji izvēlējušies to monētu, kurai ir saistība arī ar grāmatu pasauli.

Latvijas numismātu aptaujā par labāko atzīta monēta "Zeme". Kā norāda kolekcionārs Madis Gerbaševskis, šogad konkurence bija ļoti sīva un "Kolekcionāru balvas 2016" saņēmējs tika noteikts ar pavisam nelielu balsu pārsvaru.

Sabiedrības aptauja "Latvijas gada monēta" ir gada notikums Latvijas monētu mākslā, kas ir īpaša ar miniatūro izpildījumu, grafikas un tēlniecības žanra un kaltuves darba sakausējumu un izpausmes formu naudā, radot iespēju ar to saskarties plašam interesentu lokam un kļūstot par valsts vēstures liecinieci. Aptauja notika jau 13. reizi.

2016. gadā izlaistas septiņas kolekcijas monētas, kas stāsta par Latvijas kultūru, vēsturi un cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!