Foto: Līga Ūbele
Etno-eko festivāls "Sviests", kas līdz šim noticis Cēsīs, šogad pārceļas uz pašu vasaras sākumu un sestdien 10. jūnijā notiks Valmiermuižas pils parkā kā daļa no pasākuma "Saulgriezis", portālu "Delfi" informē rīkotāji no kultūras menedžmenta centra "Lauska".

Festivālā notiks arī izdevniecības "Lauska" izdotās, nu jau septītās etno-mūzikas izlases "Sviests" ieskandināšana. Vairākas izlasē pārstāvētas grupas būs klausāmas arī festivāla programmā. Sīkāka informācija par jauno etno-izlasi "Sviests 7" sekos tuvākajā laikā.

Festivālā piedalīsies latviešu folkloras kopas "Skandinieki", "Ore" un "Teikas muzikanti", kas ar dziesmām un rotaļām ļaus ielīgoties pirmsjāņu noskaņās, bet īpaši viesi no Ziemeļiem būs Norvēģijas sāmu ansamblis "Dimitri Joavku", kurš liks skanēt sāmu joikām.

Pasākuma "Saulgriezis" dienas programmā ir paredzēts mājražotāju labumu tirdziņš "Ar Gardu muti Valmiermuižā", nu jau tradicionālās amatnieku meistarnīcas, kurās katrs varēs sev pagatavot ko garšīgu, noderīgu vai skaistu, un arī vietējā TDA ansambļa "Sadancis" koncerts.

Vakara programma uz "Sviesta" skatuves sāksies plkst. 18.00, kad uzstāsies grupa "Tautumeitas" un dziedātāja Elza Rozentāle ar etno-džeza grupas "Bur Mani" brīvdabas priekšnesumu.

Festivāla īpašie ārzemju viesi šogad ir, pēc pašu vārdiem, "neozombiju-postfolka" duets "Puuluup" no Igaunijas un trio "Pekko Käppi & K:H:H:L" jeb tulkojumā "beigtā trakā zirga kauli" no Somijas. Abām šīm Ziemeļu kaimiņu grupām kopīgs ir īpašā tradicionālā instrumenta "talharpa", jeb lociņu liras izmantošana, kurš ir pazīstams Somugru zemēs, bet Latvijā ir pilnīgi nezināms.

Tumsai iestājoties festivāla centrālajā laukumā tiks aizdegta "Uguns saule". Šo ugunsskulptūru veidos divi starptautiski mākslinieki – Jordi NN no Valensijas, Spānijā un Mantvydas VV no Klaipēdas, Lietuvā, kuri jau vairākus gadus sadarbojās dažādās vietās Lietuvā veidojot trisdimensionālas gadskārtu un festivālu ugunsskulptūras.

Vakara kulminācija būs viens no pirmajiem šīsvasaras dūdu un bungu grupas "Auļi" koncertiem Vidzemē, kura laikā gaidāmi arī daži pārsteigumi.

Pēc koncerta dejas spēlēs māsas Dimantas & Cēsu Mednieku cepurīšu orķestris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!