Foto: DELFI

Kad 18. maijā nosvinēta Starptautiskā Muzeja diena, laiks mesties Muzeju nakts piedzīvojumā, kas šogad solās būs īpaši daudzveidīgs. Zināms, ka īpašajā naktī durvis vērs 172 Latvijas muzeji un citas sabiedrisko dzīvi veidojošas organizācijas. Ir skaidrs, ka liels pieplūdums gaidāms Rīgas centra lielajos muzejos, bet, izpētot piedāvājumu, izvēlējāmies 10 interesantus objektus, kas, iespējams, pārsteigs šajā Muzeju naktī. Savukārt visa šā gada Muzeju nakts programma un praktiska informācija atrodama akcijas mājaslapā.

Iespēja iekļūt Saeimā un Rīgas pilī

Foto: DELFI

Kā ik gadu, viens no Muzeju nakts magnētiem galvaspilsētā ir iespēja iekļūt tādās valsts iestādēs, kas ikdienā drošības pasākumu dēļ ir slēgtas. Šogad muzeju naktī durvis vērs gan atjaunotā Rīgas pils Valsts prezidenta rezidences daļa priekšpilī, gan arī Latvijas Republikas Saeimas nams. Ja iecerēts apmeklēt kādu no šīm vietām, obligāti jārēķinās ar pamatīgām rindām un pastiprinātu drošības kontroli, Saeimas gadījumā līdzi jābūt arī personu apliecinošam dokumentam.

Rīgas pilī varēs iekļūt no plkst. 19.00 līdz pusnaktij. Pēc vairāku gadu vērienīgiem restaurācijas darbiem Rīgas pils priekšpils daļa ir atguvusi savu vēsturisko spozmi. Muzeju nakts apmeklētājiem tiks atvērta Rīgas pils priekšpils daļa, piedāvājot iespēju ielūkoties Rīgas pils reprezentācijas telpās – apskatīt grezno Svētku zāli, ielūkoties unikālajā Sūtņu akreditācijas zālē un 3. stāva anfilādē.

Apmeklētājiem būs iespēja arī izstaigāt priekšpils pagalmu un apskatīt gotikas laikmeta ciļņus "Madonna ar bērnu" un "Livonijas ordeņa mestrs Volters fon Pletenbergs", kas ir valsts nozīmes mākslas pieminekļi un vecākie viduslaiku tēlniecības pieminekļi Latvijā.

Muzeju nakts pasākumu Rīgas pilī kuplinās dažādi muzikālie priekšnesumi, kā arī apmeklētāji varēs vairāk uzzināt par Rīgas pils vēsturi un pils reprezentācijas telpu lietojumu mūsdienās.

Savukārt Saeimā, kas būs atvērta no plkst. 19.00 līdz pusnaktij, tiks piedāvāta ekspozīcija "Mūsu Latvijas karogs". Apmeklētāji varēs apskatīt arī parlamenta telpas un Sēžu zāli.

Noslēpumainais Sakrālo lietu muzejs

Foto: LETA

Iespējams, viena no šā gada Muzeju nakts pērlēm un līdz šim neatklātajiem noslēpumiem būs Sakrālo lietu muzejs, kas atrodas Vecrīgā, Klostera ielā 5.

No plkst. 19.00 līdz 21.00 notiks tematiskās prezentācijas gan par klosteru pirmssākumiem, klosteru uzplaukumu, gan par klosterdzīvi šodien. Prezentācijas vadīs klostermāsas.
Savukārt no plkst. 19.00 līdz 22.00 iespējams doties ekskursijā pa Svētās Magdalēnas baznīcu, torni un senā cisterciešu sieviešu klostera pagrabu (Svētās Ģimenes māja).

Ekspresizstādes Vēstures un Kuģniecības muzejā

Foto: LETA

Muzeju naktī daudzi muzeji bez maksas atver savas pastāvīgās ekspozīcijas un papildina tās ar dažādiem pasākumiem, taču Vēstures un kuģniecības muzejs šoreiz piedāvās vairākas ekspresizstādes, kā arī laikmetīgo deju, mūziku, fotosalonu un pat brīvo mikrofonu.

Plkst. 19.00–01.00 "Muzeja laikrāžu skaitīšana". Ekspress izstāde – uzdevums ar apmeklētāju piedalīšanos.

"Sekunžu bezgalība". Muzeju nakts ekspress izstāde.

"Rīgas pulksteņu stāsti - Rīgas laiks". Muzeju nakts ekspress izstāde.

"Laika pieskārieni". Muzeju nakts ekspress izstāde.

"Sirds dziesmas pāri laikiem". Muzeju nakts melodijas.

Fotosalons "Reiz Rīgā" (ar saviem fotoaparātiem). Baneris ar Rīgas panorāmu.

"Laikiem pāri…". Rīgas gadsimtu priekšmetisko liecību ceļš – apskatei atvērtas 13 ekspozīcijas zāles. Iespēja fotografēties īpašos interjeros.

"Rīgas Doma krusteja – laika vārti uz tālajiem gadsimtiem" – Gaismas ceļš Krustejā nakts noskaņās.

Koncertu un aktivitāšu programma Kolonnu zālē:
19.30-19.40 "Laika elpa - laikmetīgā deja". Uzstājas deju grupa "Spotlight dance".
19.50-20.40 "Muzicēšanas prieks - ceļā uz rītdienu". Uzstājas Babītes mūzikas skolas audzēkņi.
20.50–21.00 "Laika elpa - laikmetīgā deja". Uzstājas deju grupa "Spotlight dance".
21.05–21.30 "Izbaudīt mirkli". Rīgas Vācu kultūras biedrības vokālā ansambļa "Morgenrot" koncerts.

21.40–22.30 "Kokles balss skan Latvijā – no aizlaikiem uz nākamību". Uzstājas Babītes novada kultūrizglītības centra koklētāju ansamblis "Balti" (vadītāja Valda Bagāta).
22.40–22.50 "Laika elpa - laikmetīgā deja". Uzstājas deju grupa "Spotlight dance".
23.00–00.30 "Džezs – laika improvizators". Muzicē Tango&džeza ansamblis "Tangoriginales" (Marks Viļenskis, Sava Zihs, Andris Veinbergs).
00.30–01.00 "Laika un domas kustības liecinieks - vārds". Brīvais mikrofons.

Muzejs un kino = Kinomuzejs

Foto: LETA

Vecrīgā starp Peitavas un Mazo Peitavas ielu paslēpies Rīgas kinomuzejs, kurā Muzeju naktī, protams, tiks rādītas filmas. Apmeklētāji varēs noskatīties trīs filmu seansus, bet visas muzeju nakts garumā muzeja pagalmu krāšņos videoprojekcija "Latvijas un pasaules kino laika lineāls".
Plkst. 19.30–20.30 Filmas seanss: "To atceras tikai vilcieni" (2016), dokumentāla filma, 57 min, režisors Jānis Putniņš, studija "Camera Obscura".

Plkst. 21.00–22.00 Filmas seanss: "Laiks, kura nav. Mihails Tāls" (2016), dokumentāla filma, 60 min, režisors Staņislavs Tokalovs, studija "Ego Media".

Plkst. 22.30–23.30 Filmas seanss: "Pēdējā tempļa hronikas" (2012), dokumentāla filma, 58 min, režisors Dāvis Sīmanis, studija "Ego Media".

Rīgas kinomuzejs atrodas Peitavas iela 10 (ieeja no Mazās Peitavas ielas).

Andrejsalas paralēlā dzīve - ‘The Bunker’

Foto: F64

Īsta intriga un pārsteigums šajā Muzeju naktī ir Civilās aizsardzības inventāra privātās kolekcijas izstāde "The Bunker", kas atrodas Andrejostas iela 6a, Rīga (reāla atrašanās vieta 56.970059, 24.096529)

Bunkurs ir izbūvēts septiņdesmitajos gados civilajai aizsardzībai, nu atjaunots un gatavs viesu uzņemšanai. Apmeklētājiem būs iespēja doties ekskursijā bumbu patvertnē, kā arī aplūkot civilās aizsardzības inventāru, pielaikot to un uzzināt vairāk par tā lietošanu.

Dzejas lasījumi un mākslas izstāde pie Aspazijas

Foto: F64

Pirmo Muzeju nakti pēc restaurācijas un ekspozīcijas atjaunošanas šogad piedzīvos Raiņa un Aspazijas māja Baznīcas ielā 30, Rīgā. Tur notiks pasākums "Lai laika strāvu justu…", kas īpaši veltīts dzejniecei Aspazijai.

Pasākumā no plkst. 19.00 līdz pusnaktij notiks Latvijas Mākslas akadēmijas studentu izstādes "Dzejas miesa" atklāšana. Tajā četras jaunas mākslinieces – Liāna Mihailova, Laura Kļava, Ilze Ance Kazaka un Monta Andžejevska interpretēs četrus dažādus kultūrvēsturiskus, bet savā būtībā arhetipiskus sieviešu tēlus, skatot tos caur Aspazijas dzeju krājuma "Sarkanās puķes" prizmu.

No plkst 20.00 līdz 22.00 gaidāmi "Satori" lasījumi "Aspazija Reloaded". Dzejas lasījumi, Aspazijas dzejas parafrāzes un dzejas performance.

Laika pavēlnieki Leļļu teātrī

Foto: Publicitātes foto

Šogad Muzeju naktī apmeklētājus gaidīs Latvijas Leļļu teātris, K. Barona iela 16/18, rīkojot īpašu pasākumu "Laika pavēlnieki". Teātris būs atvērts no plkst. 19.00 līdz 01.00. Laika pavēlnieku vadībā laiks tiks fiksēts un paildzināts. Visi Leļļu teātra apmeklētāji kļūs par šīs akcijas dalībniekiem – būs iespēja iziet caur laika tuneli, kurā notiks Leļļu teātra topošo aktieru performances.

Leļļu teātra 1. stāvā varēs izmēģināt laika apstādināšanas punktus un laika "izstiepēju". Katru stundu teātra pagalmā vai foajē (ja līs lietus) notiks Leļļu teātra aktieru gatavots priekšnesums.

Špacieris pa Ķīpsalu

Foto: LETA

Plašu programmu šā gada Muzeju naktij sagatavojis Žaņa Lipkes memorials (Mazais Balasta dambis 9). Turklāt aicinot apmeklēt ne tikai pašu muzeju, bet arī izzināt Ķīpsalu visā tās krāšņumā.

Sestdien, 20. Maijā, jau no plkst. 14.00 līdz pat 21.00 notiks orientēšanās spēle pa salu "Ķīpsalas krustvārdi". Dalībnieki muzejā saņems ceļvedi ar krustvārdu mīklu un uzzinās, kādus konservus reiz gatavoja muzeja kaimiņu pagalmā un kas apvieno Desu, Bieti un Pāli.

Plkst. 15.00 "Salas dārgumu medības" bērniem ar vecākiem. Apmeklētāji kā Ansītis un Grietiņa, kuri raganas Lolitas pavadībā pa akmeņu taku meklēs ceļu atpakaļ uz muzeju. (Ilgst aptuveni 1 stundu)

Plkst. 16.00–21.00 Radošās darbnīcas ģimenēm "Esi kā laiks – padari jaunu par vecu". Nodarbosimies ar dažādu lietu vecināšanu, izgatavosim pasaulē lēnāko un neparedzamāko pasta sūtījumu – vēstuli pudelē, un liksim lietā bērnības laikā izmēģinātās laivu pagatavošanas metodes.

Plkst. 16.00, 18.00 Ekskursijas pa muzeju "Žanis Lipke un skarbais gadsimts".

Plkst. 17.00, 19.00 "Špacieris pa Ķīpsalu" – bezmaksas ekskursija pa Ķīpsalu muzeja gida pavadībā.

Plkst. 20.00 Ekskursija muzejā "Laiks sievietēm – stāsti par Johannu Lipki un citām ebreju glābējām".

Plkst. 22.00 Koncerts "Laiks Pēterim Dragunam". Dzied un spēlē autors.

Sarkandaugavas apkaimes šarms

Foto: LETA

Iespējams, šī ir Muzeju nakts, kuru pilnībā var veltīt Rīgas apkaimei Sarkandaugavai – tās koka namiem, sameklēt pāris efektīgus sienu zīmējumus un atvilkt elpu Alekša skvērā. Sarkandaugavā nu jau vairākus gadus Muzeju naktī vārtus ver alus darītavas "Aldaris" teritorija, kur atrodas arī muzejs, tāpat iespējams apmeklēt "Dauderus", taču noteikti jāapmeklē arī Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra muzejs, Tvaika ielā 2.

Šajā muzejā būs pasākumu virkne, kas būs veltīta ārstam un vēsturniekam Otto Vilhelmam fon Hūnam.

Pasākumu virkni plkst. 18.00 aizsāks izstādes "Oto Vilhelms fon Hūns – Rīgas ārsts, novators, vēsturnieks un Sarkandaugavas sociālās telpas veidotājs" vizītkartes prezentācija.

No plkst. 18.00 līdz 22.00 būs apskatāma RPNC vēstures ekspozīcija, kā arī Pēterim Krastiņam – pagājušā gadsimta sākuma daudzsološam latviešu māksliniekam, ilgstošam RPNC pacientam un traģiskai personībai veltītā izstāde.

Plkst. 19.00 Ekskursija RPNC teritorijā "Pa senatnes un mūsdienu pēdām".
Plkst. 20.00 Ekskurss "Dīvaiņu" faktors laika griežos. 1905. gada revolūcija".
Plkst. 21.00 Ekskurss "RPNC dārzs trīs gadsimtos".

Brauciens Rīgas Motormuzeja laika mašīnā

Foto: LETA

Noteikti, dodoties uz atjaunoto Rīgas Motormuzeju, jārēķinās ar rindām un lielu apmeklētāju skaitu. Taču muzejs interesentiem būs atvērts jau no plkst. 10.00 līdz 23.00.

Muzeju naktī Rīgas Motormuzejs aicinās apmeklētājus doties alegoriskā braucienā ar laika mašīnu, atgriežoties auto ēras pirmsākumos un piedzīvojot auto attīstību visa 20. gadsimta garumā. Muzejā var apskatīt unikālus Kremļa limuzīnus, leģendārus sacīkšu spēkratus, mūsdienu auto zīmolu "vectētiņus", nostaļģiju raisošas padomju mašīnas un Latvijas autobūves vēstures lepnumu.

Rīgas Motormuzejs atrodas S. Eizenšteina iela 8.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!