Foto: Publicitātes foto
Ar joni tuvojoties brīvdabas festivālu sezonai, sasparojas un nedzirdētus skaņdarbus izdod daudzi latviešu mūziķi – gan uzlecoši mākslinieki, gan tādi, kas klausītājiem jau labi zināmi. "Delfi Kultūra" apkopo augstvērtīgākos pašmāju skaņražu veikumus un jau atkal piedāvā lasītājiem novērtēt interesantākās pēdējā mēneša laikā publicētās dziesmas.

'Baložu Pilni Pagalmi' – 'Un, bet, lūk, jo'

Foto: Aivars Ivbulis

Grupa "Baložu Pilni Pagalmi", gatavojoties izdot albumu "Visi savējie", piedāvā klausītājiem dziesmu "Un, bet, lūk, jo".

Jaunais skaņdarbs iekļauts albumā "Visi savējie", kas klajā tiks laists šī gada jūnija sākumā izdevniecībā "Naba Music".

"Visi savējie" ir grupas vienpadsmitais albums. Albumu ierakstījis un miksējis Ģirts Laumanis no "Hodila records" Valmierā un Pēteris Pāss studijā "Marts" Rīgā. Ieraksts tapis no 2015. gada marta līdz 2017. gada aprīlim.

Grupa "Baložu Pilni Pagalmi" dibināta 1994. gadā Rīgā. Tās līderis – mūzikas un lielākās daļas tekstu autors – ir Māris Šverns. Pirmais grupas albums "Skaties!" tika izdots 1995. gadā. Mūzikas izdevniecība "Naba Music" izveidota 2001. gadā kā viens no radio "Naba" projektiem.

MNTHA – 'Air is a liquid'

Foto: Publicitātes foto

Drīzumā mūzikas izdevniecības "Dirty Deal Audio" paspārnē tiks publicēts jaunās multimāsklinieces MNTHA debijas minialbums "Identity", no kura šomēnes publicēts pirmais singls "Air is a liquid".

Mūzikas videoklipu veidojusi MNTHA. Debijas albumā ir iekļauti pieci indie elektronikas skanējumā veidoti skaņdarbi, kuri drīzumā tiks publicēti gan digitālā, gan arī audio kasetes formātā.

'Dora' – 'Dividends'

Foto: Iveta Vaivode

Iezīmējot trešdien, 17. maijā, gaidāmo koncertu K. K. fon Stricka villā, grupa "Dora" piedāvā mūzikas video skaņdarbam "Dividends" no albuma "Two Sides".

Dziesma, tāpat kā albums, tapusi sadarbībā ar islandiešu mākslinieci Berglindu Jonu Hlīna meitu (Berglind Jona Hlynsdottir), veidojot skaņu celiņu instalācijai "The Changing Room". Video autors – Matīss Spaile.

"Dora" ir divu cilvēku skaņu laboratorija, kurā Jānis Šipkēvics un Gatis Zaķis strādā mijiedarbībā ar citām mākslas disciplīnām – teātri, vizuālo mākslu. Kristapa Epnera un "Dora" kopdarbs "Vingrinājumi" pagājušajā gadā nominēts "Purvīša balvai".

Koncerts K.K. fon stricka villā notiks 17. maijā, koncerta sākums 20.00. Biļetes pieejamas internetā.

Mo Aspen – 'Ģeodēzists'

Foto: Publicitātes foto

Mūziķis Mo Aspen laidis klajā jaunu video un dziesmu "Ģeodēzists"no gaidāmā solo albuma "Magical Things".

Kā informē dziedātāja pārstāvji, dziesma "Ģeodēzists" ir vienīgā dziesma no drīzumā gaidāmā albuma, kas sarakstīta latviešu valodā. "Kompozīcija sarakstīta aiz īpašas mīlestības pret Latviju un tās dabu, kas atspoguļojās arī video – tajā redzami Ogres Zilie kalni. Dziesmas galvenais vēstījums ir ļauties nemitīgo piedzīvojumu kārei," raksta Mo Aspen pārstāvji.

Pārējās dziesmas no solo albuma "Magical Things" iznāks šī gada laikā.

Mo Aspen (īstajā vārdā Modris Apse) ir latviešu dziedātājs, dziesmu autors, komponists, producents un multiinstrumentālists. Mūziķis savu pirmo publicitāti guva ar singla "Dance With Me For The Last Time" izdošanu 2014. gadā, pēc kura turpināja darbu pie jauna materiāla izveides un producēšanas.

fishen – '923'

Foto: Publicitātes foto

Šī gada 15. maijā pašmāju elektroniskās mūzikas producents fishen laidis klajā savu debijas minialbumu "923".

Digitāli publicētais fishen elektroniskās mūzikas albums "923" ietver piecas kompozīcijas. Albums ir pieejams bezmaksas lejupielādēi interneta platformā "Soundcloud".

Kā vēsta pats fishen (īstajā vārdā – Artūrs Šēnfelds), albumā apspēlēta viņa pagātne. "Albums ir ļoti personīgs un tajā atspoguļoju dažādas atmiņas, emociju kulminācijas un kādu konkrētu brīžu manifestācijas. Katra dziesma skan tā, kā es jutos tajā brīdi, ko dziesma atspoguļo." Trīs no kompozīcijām ieturētas strauji popularitātē augošajā future bass stilā ar dažādu citu elektroniskās mūzikas žanru iezīmēm, bet pārējās divas ir downtempo un chill kombinācija. Albumu producējis un miksējis pats mākslinieks.

Albums tapis aptuveni sešus mēnešus. fishen elektronisko mūziku veido jau kopš 2012. gada. Tuvākajā nākotnē mākslinieks plāno kādai no kompozīcijām izveidot videoklipu, kā arī rūpīgi strādā jau pie nākamā albuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!