Valsts svētkos, 4. maijā, tautas tērpu centrs "Senā klēts" rīkoja pasākumu "Uzvelc tautastērpu par godu Latvijai", kurā ikviens tika aicināts uzvilkt tautas tērpu un doties krāšņā gājienā līdz Brīvības piemineklim.

"Aicinājums sagaidīt Latvijas simtgadi katram savā tautas tērpā ir palielinājis interesi par tautas tērpa darināšanu un valkāšanu," atzinusi centra "Senā klēts" dibinātāja Maruta Grasmane. Pasākumu "Uzvelc savu tautastērpu par godu Latvijai" centris rīko, lai iepazīstinātu ar latviešu tautas tērpu un tā valkāšanas tradīcijām, kā arī, lai godinātu valsti Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā.

Gājiena rīkotāji sacījuši, ka, uzvelkot tautastērpu un dodoties kopīgā gājienā, katrs gājiena dalībnieks demonstrē savu piederību latviskajām vērtībām un vistiešāk un personiskāk iedzīvina Latvijas simtgades saukli "Es esmu Latvija".

Tautastērpu gājienā bija pulcējušies vairāki simti cilvēku, ar savu tērpu pārstāvot gan Vidzemi, gan Augšzemi, gan Kurzemi un Zemgali. Tāpat vairāki gājiena dalībnieki dižojas ar arheoloģiskajiem tērpiem. Gājienā piedalījās dažādu paaudžu tautastērpu īpašnieki, īpaši uz šo notikumu Rīgā bija ieradušies arī daži deju kolektīvi.

Gājiena priekšgalā devās dūdu un bungu grupa "Auļi", ieskandinot ceļu no Rātslaukuma līdz Brīvības piemineklim un Vērmanes dārzam. Kā novēroja portāls "Delfi", gājiens Vecrīgā piesaistīja lielu garāmgājēju un tūristu uzmanību, bet īpaši daudz cilvēku tautastērpu parādi sagaidīja pie Brīvības pieminekļa, kur gājiena dalībnieki pulcējās kopīgam foto, nodziedāja "Daugav' abas malas" un nolika ziedus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!