Foto: Publicitātes attēls

Trešdien, 3. maijā, plkst. 17.00 durvis vērs jaunā RIXC galerija, kas atradīsies Lenču ielā 2, Rīgā. Galerijas programmu aizsāks vēsturiska izstāde – mākslinieku grupas "F5" (Famous Five) "F5 KKK [klubu klipu kolekcija]", portālu "Delfi" informē galerijas pārstāvji.

Kopš digitālās mākslas pirmsākumiem Latvijā ir pagājuši vairāk nekā 20 gadi. Atskatoties, ko 90. gados darīja tā laika jaunā paaudze, izstādē tiks prezentēta agrīnā perioda (1997– 2001) video klipu kolekcija, kuras pamatā ir video materiāli vīdžejošanai. Šīs VHS kasetēs ierakstītās video "cilpas" tika izmantotas "F5" VJ sesijās dažādos elektroniskās klubu mūzikas pasākumos. Izstāde ir tā laika klubu kultūras interpretācija, kuru nu piedāvājam apskatīt jaunās "Rixc" galerijas telpās.

"F5" mākslinieki ir Līga Marcinkeviča, Ieva Rubeze, Mārtiņš Ratniks, Ervīns Broks un Renārs Krūmiņš.

"F5" ir pārstāvējis Latviju nozīmīgās starptautiskās mākslas skatēs — 2005. gadā Venēcijas biennālē ar projektu "Tumsas spuldze" un 2002. gadā Sanpaulu biennālē Brazīlijā ar projektu
"Baudi jauko nakti!" u.c.

Vakars turpināsies ar performancēm, kas notiks RIXC Mediju telpā, 11. novembra krastmalā 35 (ieeja no Minsterejas ielas). Sākums plkst. 19.00. Programmu aizsāks "F5" video "Time to Jack" demonstrējums, kas tiks rādīts pirmo reizi pēc vairāku gadu pārtraukuma. Tam sekos Liepājas universitātes mākslas pētījumu laboratorijas jauno mediju mākslinieku – Void un Arta Kupriša, Zeme–Gaiss un Ulda Hasnera – performances.

"F5" izstāde "F5 KKK [klubu klipu kolekcija]" "Rixc" galerijā būs apskatāma līdz 20. jūnijam.

Darba laiks: no pirmdienas līdz sestdienai, 12.00 – 18.00; svētdien – brīvs. Ieeja bez maksas.

Galerija Lenču ielā būs atvērta visu gadu paralēli jau esošajai RIXC galerijai 11. novembra krastmalā 35. "izstāžu darbība dod iespēju skatītājiem iepazīt jaunākās tendences mākslā, kas saistītas ar jaunajiem medijiem, zinātni un tehnoloģiju izmantojumu. Jau vairāk kā 10 gadus ar Kultūras ministrijas atbalstu RIXC veido Latvijas elektroniskās mākslas arhīvu, uzkrājot mākslas darbus un padarot tos pieejamus nākotnes restaurācijai un atkārtotas izstādīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!