Foto: Kaspars Balamovskis
Ar pirmizrādi Latgales vēstniecībā "Gors" 22. aprīlī plkst. 18.00 sāksies viens no vērienīgākajiem Latvijas valsts simtgades projektiem "Latvijas gredzens". Projektu veido četri konceptuāli atšķirīgi gredzeni – koncertuzvedumi, kas izcels un parādīs katra Latvijas novada īpatnības. "Latgales gredzenu" veido koncertizrāde "Rakstiem un skaņai", kas atklās Latgales unikālo kultūras mantojumu ar tās fenomenu – tradicionālo muzicēšanu, portālu "Delfi" informē Latvijas Radio kora pārstāvji.

Latvijas Radio koris, Latgales tautas muzikanti un priesteri apvienojušies koncertizrādē, ko mijiedarbībā radījuši diriģents Sigvards Kļava, režisore Inese Mičule un video māksliniece Katrīna Neiburga. Uzvedumā akcentēti novada cilvēku tuvplāni, viņiem svarīgās vērtības un Augstākais.

"Skaņas un bildes, kurās saplūst latgaliešiem piemītošais spēks, kas ne vien vēsturiski, bet arī šodien ir tur dzīvojošo cilvēku rakstura saknēs. Priesteru dalība tajā ir ne tikai kā Latgales garīgās dzīves raksturojums, bet arī apliecinājums, ka viņi savieno pasaules un veido ārkārtīgi būtisko reliģisko un sociālo klimatu vietējo cilvēku ikdienas dzīvē," raksta uzveduma veidotāji.

Viens no vērienīgākajiem Latvijas valsts simtgades projektiem "Latvijas gredzens" ir Latvijas Radio kora mākslinieciskā vadītāja un diriģenta Sigvarda Kļavas izlolots. Četros konceptuāli atšķirīgos gredzenos, muzikālos kopumos tiks izceltas un parādītas katra Latvijas novada īpatnības, bagātības un enerģiju no vietējo cilvēku skatupunkta. Latgales unikālais kultūras mantojums ar tās fenomenu – tradicionālo muzicēšanu un katoļu baznīcas tradīciju mijiedarbību, Kurzemes jūras spēka caurstrāvošanās cilvēku ikdienā, Vidzemes nacionālā stīga un patriotisma simboliskā telpa un Zemgale kā apvāršņa plašums, kurā satiekas dvēseļu upes.

Ideja realizēsies 16 koncertuzvedumos, kas cikliski tiks izrādīti četrās Latvijas koncertzālēs. Katra novada gredzenu veidos cita mākslinieciskā un radošā komanda: Inese Mičule, Reinis Suhanovs, Roberts Rubīns, Māris Sirmais, Inese Zandere, Katrīna Neiburga, Guna Kalnača, Jānis Mitrēvics un "Dd studio", Valsts akadēmiskais koris "Latvija", Latvijas Radio bigbends, Liepājas Simfoniskais orķestris un citi. Kā nemainīgs lielums projektā piedalīsies idejas autors Sigvards Kļava un Latvijas Radio koris.

Pirmizrādei varēs sekot līdzi tiešraidē Latvijas Radio 3 "Klasika" ēterā. Turpmākās izrādes 26. aprīlī Jelgavas Kultūras namā, 28. aprīlī koncertzāle "Cēsis", 5. maijā Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars".

Biļetes pieejamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!