Mākslas muzeja "Rīgas Birža" Makarta zālē ar gleznotāja, mākslas vēsturnieka Rundāles pils direktora Imanta Lancmaņa priekšlasījumu "Svētie un kārdināšana" 7. aprīlī plkst. 18.00 sāksies sarunu cikls "12 piektdienas vakaru personības", kas ir papilda šobrīd muzejā aplūkojamo izstādi "Prado 12 raksturi". Lancmaņa lekcijai tiešraidē varēs sekot līdzi arī portālā "Delfi".

Pazīstamais mākslas vēsturnieks stāstīs par Pītera Kuka fan Ālsta (Pieter Coecke van Aelst, 1502–1550) gleznu "Svētā Antonija kārdināšana".

Piektdienu vakaros līdz 14. jūlijam interesentiem būs iespēja plašāk iepazīt spāņu, franču un holandiešu kultūru, katru no šiem vakariem veltot konkrētam izstādes darbam un valstij, kuru tas pārstāv. Biļetes cena vienam sarunu vakaram 5 eiro. Vietu skaits ierobežots: 70 vietas, biļetes iespējams iegādāties iepriekšpārdošanā Mākslas muzeja "Rīgas Birža" biļešu kasē.

Sarunu ciklā turpmāk viesosies Nīderlandes Karalistes vēstnieks Latvijā, Viņa Ekselence Pīters Langenbergs (21.04.), MMRB vadītāja Daiga Upeniece (28.04.), Francijas Kultūras institūta direktors Žils Bonviāls (5.05.), bijusī Latvijas vēstniece Spānijas Karalistē Aija Odiņa (12.05.), modes vēsturniece Edīte Parute (19.05.), Spāņu kultūras centra SÉNECA direktors Havjers Fernandess Kruss (26.05.), kultūrpētnieks Deniss Hanovs (2.06.), režisore Māra Ķimele (9.06.), mākslas zinātniece Ksenija Rudzīte (16.06.), mākslas zinātniece Vita Birzaka (30.06.) un pēdējās sarunās - pārsteiguma viesis no Prado muzeja (14.07.).

"Jau šobrīd jūtam lielu interesi par šo sarunu ciklu – biļetes uz Imanta Lancmaņa priekšlasījumu jau ir izpārdotas, tāpēc esam ļoti gandarīti, ka ar izstādes mecenātu atbalstu publikas pierasītākās sarunas varēs vērot arī tiešraidē – gan Borisa un Ināras Teterevu fonda un Mākslas muzeja "Rīgas Birža" profilā vietnē "Facebook", portālā "Delfi.lv"," saka muzeja vadītāja Daiga Upeniece. Informāciju par nākamajām tiešraidēm aicinām meklēt muzeja "Rīgas Birža", Borisa un Ināras Teterevu fonda mājas lapās un sociālo mediju vietnēs.

Atgādinām, ka līdz 16. jūlijam Mākslas muzejā "Rīgas Birža" pirmo reizi Baltijas reģionā ir skatāma izstāde "Prado 12 raksturi" – pasaules slavenu mākslinieku divpadsmit meistardarbi, kas Spānijas lielākajā muzejā "Prado" gadsimtu laikā ir priecējuši miljoniem skatītāju. Rīdziniekiem un Rīgas viesiem ir iespēja skatīt Paolo Veronēzes (1528-1588), Antonisa van Deika (1599–1641), Pītera Paula Rubensa (1577-1640), Bartolomē Estevana Muriljo (1617-1682), Fransisko de Gojas (1746–1828) u.c. autoru veidotos sieviešu portretus. "Prado" kolekcijas izstāde ir mecenātu Borisa un Ināras Teterevu īpašais dāvinājums Latvijas valsts simtgadei, un tā ideju ir izlolojis Boriss Teterevs.

Spānijas lielākais muzejs "Prado", kurš 2019. gadā svinēs jau savu 200. jubileju, ir viena no Eiropas bagātākajām un slavenākajām mākslas krātuvēm, kas radusies uz karaļnama kolekciju bāzes. Sākotnēji, pēc karaļa Fernando VII iniciatīvas, "Prado" tika veidots kā nacionālās mākslas muzejs, bet laika gaitā spāņu mākslas kolekcijas tika papildinātas ar dažādiem izciliem citu Rietumeiropas skolu darbiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!