Foto: Publicitātes attēls
Marta pēdējā nedēļā iznācis skatuves mākslai veltītā žurnāla "Teātra vēstnesis" 2017. gada pirmais numurs.

Kā vēsta izdevēji, 2017. gads Latvijas teātros sācies ar daudzām intriģējošām pirmizrādēm, kas aplūkotas žurnāla sadaļā "Process". Elmāra Seņkova "Kaiju" analizē divu paaudžu kritiķes – Maija Svarinska un Maija Uzula-Petrovska. Uzula-Petrovska raksta arī par Valmieras teātra izrādēm "Emmijas laime" un "Džeina Eira".

Vladislava Nastavševa "Peldošie-ceļojošie" Dailes teātra versiju sasaistē ar Jauno Rīgas teātra (JRT) izrādi vērtē Edīte Tišheizere, Undīne Adamaite raksta par "Savādais atgadījums ar suni naktī" Nacionālajā teātrī, savukārt Silvija Radzobe iedziļinājusies Lauras Grozas-Ķiberes un Daiņa Grūbes jaunākajā kopdarbā "Doriana Greja portrets", bet Zane Radzobe – citā Dailes teātra izrādē - "Mana māsa".

Artūrs Skutelis un nule kā jaunā kritiķa balvu ieguvušais Toms Čevers aplūko vairākus latviešu autoru darbu iestudējumus, kamēr Valda Čakare analizē Gunāra Priedes "Saniknoto slieku" JRT, bet Armands Znotiņš "Jevgeņiju Oņeginu" operas namā. Īpašas uzmanības vērts ir Margaritas Ziedas raksts, kurā viņa reflektē par jaunākajiem notikumiem Minhenes "Kamerspiele", kur vadošās aktrises aiziet no darba, paziņojot, ka šāds teātris viņas kā mākslinieces neinteresē, un gadumijā redzētajām izrādēm Latvijā un aktieru darbu tajās.

Žurnāla tēma "Mēģinājumu efekts" ļauj ieskatīties teātra "virtuvē", kā piedzimst lomas un izrādes – gan no režisora, gan aktieru, gan dramaturga, gan teātra literārās daļas vadītāja skatupunkta. Tas brīdis, kad izrādes vēl nav, bet notiek radīšanas process, ir gan noslēpumains, gan mistisks, jo ne režisors, ne aktieri, kur nu vēl kritiķi – nevar pateikt, KĀ tieši piedzimst Notikums mākslā. Tēmā piedalās Elmārs Seņkovs ar savu "Kaijas" tapšanas laikā rakstīto dienasgrāmatu, Vladislavs Nastavševs un viņa "Asins kāzu" aktieri mirkli pirms izrādes dzimšanas, vācu režisors Tomass Ostermaiers, kurš arī iestudē "Kaiju", un beļģu režisors Ivo van Hove, kurš iestudē "Nolādētos". Runā Vita Vārpiņa, Rēzija Kalniņa, Elīna Vāne, Guna Zariņa, Dace Eversa, Tālivaldis Lasmanis, Artūrs Dīcis un Leons Leščinskis.

Savu dienasgrāmatu žurnālam uzticējusi dramaturģe Agnese Rutkēviča.

Numura lielā intervija bez vidutāja ir starp Valmieras teātra aktieriem Inesi Ramuti, Inesi Pudžu un Mārtiņu Meieru. Otras intervijas varonis ir Regnārs Vaivars, kuru izvaicā Maija Svarinska. Rubrikās "Jaunie teātrī" un "Ārzemju teātris" intervēti arī Jānis Znotiņš un britu dramaturgs, lugas "Frankenšteins" autors Niks Dīrs.

Vēl žurnālā lasāms Mārītes Gulbes portretraksts par jauno aktieri Raimondu Celmu, ieskats Baltijas teātrī un personiskā Evitas Sniedzes eseja par režisoru Oļģertu Kroderu rubrikā "Leģenda".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!