Foto: Kadrs no filmas 'Nevainīgās' (2016)

No 8. līdz 10. martam kinoteātrī "Kino Bize" (Elizabetes iela 37, Rīga) notiks filmu un sarunu programma "Wuminators", piedāvājot piecu starptautiski novērtētu filmu izlasi, sieviešu stendapu un sarunu ar kino veidotājām un domātājām. Trīs dienu programmā būs iespēja pieredzēt un reflektēt par sievietes tēla mainību un daudzveidību kinematogrāfā pēdējos gados, kā arī sociālpolitiskajā kontekstā.

9. martā pulksten 20.00 "Wuminatora stendapā" piedalīsies dramaturģe Aiva Birbele un dzejniece Inga Gaile. Literāte savā stendapā stāstīs par divu gadu celibātu, kā arī ieskicēs savu nākotnes vīrieti. Birbele, savukārt, runās par kailiem vīriešiem un savu mīļāko filmu – "Maģiskais Maiks XXL" ("Magic Mike XXL", 2015). 10. marta vakarā pulksten 20.00 notiks neformāla saruna "Ar vīnu par dzīvi" kopā ar režisorēm un kino apskatniecēm Alisi Zariņu un Martu Martinsoni. Ieeja stendapā un sarunā ir bezmaksas, uzrādot biļeti uz kādu no "Wuminatora" programmas filmām.

Filmu programmu 8. martā atklās franču kino autores Annas Fonteinas jaunākā filma "Nevainīgās" ("Les Innocentes", 2016), kas izgaismo vēsturiskus notikumus sieviešu klosterī netālu no Varšavas pāris mēnešus pēc Otrā pasaules kara. Filmas pamatā ir patiesi notikumi un ārstes un misionāres Madeleinas Pauliakas pieredze Polijā pēc Otrā pasaules kara. Jaunā ārste atklāj Sarkanās armijas vardarbīgās atbrīvošanas misijas sekas – vairākas sievietes ir stāvoklī. Baidoties no nosodījuma un kauna apziņas, kas sievietes piemeklētu, klosteris meklē absolūtu izolāciju un grēku noklusēšanas iespējas.

9. martā filmu programmas fokusā būs mūsdienu režisoru retrospektīvs skats uz mainīgo situāciju Skandināvijā un Austrumeiropā pagājušā gadsimta pēdējās desmitgadēs. Feminismu 80. gados aplūkos zviedru režisora Lūkasa Modisona filma "Mēs esam labākās" ("Vi ar bast!", 2013), sekojot trim spurainām pamatskolniecēm no Stokholmas, kuras ir nolēmušas sekot savam aicinājumam, apvienojoties panku grupā. Turpretī Tomaša Vasilevska "Mīlestības Savienotās valstis" ("Zjednoczone stany miłości", 2016) ir vērīgs un nesaudzīgs 90. gadu sociālpolitisko pārmaiņu fiksējums Polijā, kur pirmie neatkarības gadi nes gan eiforisku brīvības sajūtu, gan mulsinošu neziņu par nākotni. Poļu režisors aplūko četru dažāda vecuma sieviešu dzīves un izdarītās izvēles pārmaiņu laikā, tiecoties izprast sievietes lomu sabiedrībā.

Foto: Publicitātes foto

Savukārt 10. martā kā mūsdienu "Wuminatoru" un ar spēcīgu gribu apveltītu varoni skatītāji varēs jaunatklāt izcilo franču aktrisi Izabellu Ipēru divās kinoprofesionāļu un skatītāju novērtētās filmās. Mias Hansenas-Lēves filmā "Gaišā nākotne" ("L'avenir", 2016) Ipēra atveido filozofijas pasniedzēju Natāliju, kuras stabilā dzīve sāk brukt – pēc vairāk nekā 20 gadus ilgas laulības viņas vīrs aiziet pie jaunākas sievietes, bērni pieaug un pamet ģimenes mājas. Izvairoties no pašmērķīga eksistenciāla smaguma un sentimenta, režisore pēta Ipēras varones attīstību. Pagājušā gada Berlīnes kinofestivālā franču režisore Hansena-Lēve tika apbalvota ar "Sudraba lāci" par labāko režiju šajā dramēdijā. Savukārt Pola Verhovena filmā "Viņa" ("Elle", 2016) Ipēra pārtaps par Mišelu, slepkavas un sadista meitu, kuru pašas mājā izvaro cilvēks maskā. Tā vietā, lai zvanītu policijai, viņa nolemj uzbrucēju atrast pašas spēkiem, uzsākdama īpatnēju atriebes plānu. Par šo lomu Ipēra tika nominēta šī gada Amerikas Kinoakadēmijas balvai "Oskars" kā labākā aktrise.

Filmas tiks izrādītas oriģinālvalodās ar subtitriem latviešu un krievu valodās.

Filmu programma tapusi sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību, kinoprojektu "Spektrs" un "A-One Films Baltic".

Plašāka informācija par filmām un seansiem pieejama kinoteātra mājas lapā un kinoteātra sociālajos tīklos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!