Foto: Reinis Oliņš

XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku tautas lietišķās mākslas izstādi veidos mākslinieciskās koncepcijas autors Jānis Mitrēvics, satura koncepcijas autors Artis Svece, multimediju koncepcijas autors Dāvids Mitrēvics, galvenais mākslinieks Miks Mitrēvics un māksliniece, un izstādes iekārtotāja Zane Priede, portālu "Delfi" informē Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāvji.

"Izstādes koncepcija paredz parādīt būtiskos latviešu tautas lietišķās mākslas aspektus, vienlaicīgi arī atrādot tās daudzveidību un ģeogrāfisko izplatību. Paplašinot izstādes tēmu loku, padarot to izzinošu ne tikai etnogrāfiskā, bet arī vēsturiskā, tehnoloģiskā un dabaszinātniskā izpratnē, izstāde uzrunā ne tikai jau esošos tautas lietišķās mākslas interesentus, bet daudz plašāku auditoriju. Ekspozīcija tiks veidota, integrējot vairākas tēmas: pirmkārt, tautas lietišķajā mākslā ietvertās zināšanas, otrkārt, tās daudzveidība, treškārt, tautas lietišķā māksla kā parādība, kas aptver visu Latviju, ceturtkārt, šīs mākslas pārindividuālais raksturs," par savu redzējumu stāsta koncepcijas autori.

Konkursu par tiesībām izstrādāt Dziesmu un deju svētku Tautas lietišķās mākslas izstādes māksliniecisko koncepciju Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku rīkotājs Latvijas Nacionālais kultūras centrs izsludināja 2016. gada oktobrī. Tika saņemti seši pieteikumi, no kuriem otrajai kārtai žūrija izvirzīja divus piedāvājumus ar visaugstāko punktu skaitu. Konkursa otrajā kārtā abām grupām bija uzdevums papildināt savu piedāvājumu ar vizualizācijām.

Konkursu "XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku tautas lietišķās mākslas izstādes mākslinieciskā koncepcija un radošā darba grupa" vērtēja Dr. hist, LU Latvijas vēstures institūta Etnoloģijas nodaļas vadītāja Aija Jansone, tekstilmāksliniece, Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) profesore Barbara Ābele, izstāžu zāles "Rīgas mākslas telpa" projektu koordinatore Luīze Lismane, mākslinieks, režisors Jurģis Krāsons un mākslinieks, LMA profesors Kristiāns Brekte.

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki notiks Rīgā no 2018. gada 30. jūnija līdz 8. jūlijam. Kārtējie Dziesmu un deju svētki norisināsies Latvijas valsts simtgades svinību zīmē. Latvijas valsts simtgades svinības notiks laikā no 2017. gada līdz 2021. gadam. Latvijas valsts simtgades svinību galvenais vēstījums ir "Es esmu Latvija", akcentējot, ka Latvijas valsts galvenā vērtība ir cilvēki, kuri ar savu ikdienas darbu veido tās tagadni un kopā ar jauno paaudzi liek pamatus rītdienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!