Foto: Publicitātes foto
Rīgas Krievu teātrī no 27. līdz 29. janvārim ar viesizrādēm ciemosies Igaunijas Krievu teātris no Tallinas. Latvijā varēs noskatīties divus populārākos šī teātra iestudējumus, portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.

27. janvārī varēs noskatīties Nikolaja Gogoļa populārās lugas "Precības"iestudējumu, ko veidojis Igaunijas Krievu teātra mākslinieciskais vadītājs Igors Lisovs. Tā ir viena no visapmeklētākajām Igaunijas krievu teātra izrādēm.

Tajā veiksmīgi apvienojies viss – gan jautrais Gogoļa absurds, gan problēmas aktualitāte, kad doma par precībām nodarbina ikvienu jaunu sievieti, un risinājuma oriģinalitāte un pilnīgi negaidīts un neparedzams fināls, un mazais kāzu orķestrītis, kas atrodas uz skatuves visas izrādes garumā un palīdz muzikāli atrisināt dažus retoriskos jautājumus, ko uzdevis klasiķis. Lomas atveido vieni no pieprasītākajiem un populārākajiem teātra aktieriem – Tatjana Kosmiņina, Aleksandrs Kučmezovs, Iļja Nartovs un citi.

""Precības" itin bieži tiek iestudētas tikai kā komēdija, taču Lisovs izlēmis palūkoties aiz smieklu un karikatūras aizsega, un ieraudzīt sievieti, kura bez jebkādas žēlastības ir izstādīta vispārējai apskatei, sievieti, kas tik kaislīgi vēlas apprecēties, ka gatava to paveikt teju vai ar katru pretimnācēju, pat kleita viņai jau ir sagādāta, lai jebkurā brīdī mestos altāra priekšā. Tostarp pašiem līgavaiņiem par viņu pašu nav nekādas daļas: viņus satrauc pavisam citas detaļas — vai ir gana bagāta? vai runā franču mēlē? vai ir apaļīga? Un nav jau tā, ka tas nebūtu komiski, taču arī skumji līdz asarām. Gogolis zobojas, Lisovs ir gatavs pasmieties, bet ne izsmiet, kaut vai tāpēc vien, ka pret sievietēm attiecas citādi nekā Gogolis..." – sacīts kādā no izrādes recenzijām.

Savukārt 28. un 29. janvārī rīdziniekiem būs iespēja noskatīties iestudējumu "Pēdējais stāvs". Romantisko komēdiju sarakstījis un iestudējis pazīstamais Maskavas režisors Vladimirs Zaikins. Galvenās lomas atveido Igaunijas teātru skatuves zvaigznes – viens no vispopulārākajiem teātra aktieriem, pazīstamais kinoaktieris Aleksandrs Ivaškevičs un Igaunijas teātra un TV seriālu zvaigzne Elīna Purde. Dejas iestudējuši pazīstamie horeogrāfi Renē Nimmiks un Tīna Olleska.

"Izrāde nav tikai dinamiska, bet arī demokrātiska. Kaut ko tajā atradīs gan jauns, gan vecs, estēts un tāds, kas īpaši neorientējas mākslas jautājumos. Ir joki, kas ir virspusēji, ir arī ar dziļāku jēgu. Tieši tāpēc domāju, ka skatītāju interese par šo izrādi būs pastāvīga," raksta Viktors Solcs, viens no vadošajiem teātra kritiķiem Igaunijā.

Igaunijas Krievu teātris tika atklāts 1948. gada 15. decembrī. Tajā kā mākslinieciskie vadītāji ir strādājuši Vitālijs Čermeņevs, Semjons Ļermans, Grigorijs Kromanovs, Eduards Tomans. Izrādes iestudējuši Romāns Viktjuks, Andrejs Tarkovskis, Voldemārs Panso, Juri Sillarts, Kalju Komisarovs, Romāns Kozaks, Jurijs Jerjomins, spēlējuši tādi aktieri kā Anatolijs Soloņicins, Ada Rogovceva, Oļegs Striženovs un citi talanti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!