Foto: LETA

Trešdien, 18. janvārī, plkst. 16.00, atceroties Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) un nodibinājuma "Rīga 2014" rīkotās akcijas "Gaismas ceļš – Grāmatu draugu ķēde" trešo gadskārtu, LNB aicina ikvienu interesentu piedalīties "Grāmatu draugu ķēdes" zibakcijā un dāvināt bibliotēkas Tautas grāmatu plauktam vienu sev īpašu grāmatu.

Katram zibakcijas dalībniekam jādodas uz LNB un jāņem līdzi viena sev īpaša grāmata (valodai nav nozīmes) ar tās priekšlapā pašrocīgu ierakstītu vēstījumu, kas pamato, kādēļ konkrētais izdevums personai ir nozīmīgs. Varbūt grāmatā ir iespiests zīmogs vai palicis kafijas traips, atzīmēti mīļākie citāti? Taču varbūt tā iegādāta par pirmo algu vai apceļojusi pasauli? Tautas grāmatu plauktā nokļuvušie vēstījumi tiks glabāti mūžīgi!

Visi sanākušie dalībnieki plkst. 16.00 vēlreiz sastāsies simboliskā grāmatu ķēdē LNB pirmajā stāvā un pados bibliotēkai uzdāvinātās grāmatas no rokas rokā līdz pat otrajam stāvam, kamēr tās sasniegs Tautas grāmatu plauktu.

"Mēs vēl aizvien ar gaišām atmiņām atceramies skaisto un saviļņojošo "Grāmatu draugu ķēdi", kas 2014. gadā, atklājot Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu, ievadīja pirmās grāmatas ienākšanu Gaismas pilī. Mēs arī atceramies, kā plecu pie pleca stindzinošā salā kopā ar jums – ar vēl vismaz 15 000 cilvēkiem padevām grāmatas no LNB vēsturiskā nama Krišjāņa Barona ielā 14 uz Gaismas pili, Mūkusalas ielā 3. Šis notikums dažu dienu laikā apceļoja pasaules laikrakstus, ziņu lentes, televīzijas un radiofonus. Mēs vēlamies tā vērtību nostiprināt kā jaunu tradīciju, ik gadu 18. janvārī pulcējoties bibliotēkā un veidojot simbolisko "Grāmatu draugu ķēdi". Un mums ir vajadzīga jūsu palīdzība! Tāpat kā toreiz! Sāksim jau šogad!" aicina zibakcijas rīkotāji no Latvijas Nacionālās bibliotēkas.

Uzdāvinātās grāmatas papildinās tos izdevumus, kuri Tautas grāmatu plauktā nogādāti kopš 2014. gada. Šobrīd Tautas grāmatu plauktā mājvietu raduši jau vairāk nekā 5000 dāvinājumu no dažādām pasaules valstīm, radot un nostiprinot īpašu vietu bibliotēkā, ko veidojuši cilvēki paši – līdzdarbojoties.

Kā uzsver LNB pārstāvji, ir svarīgi, lai grāmatā būtu stāsts, kas vēsta par katra dāvinātāja individuālo vēsturi; par to, kas nav izlasāms enciklopēdijās vai romānos. "Par ikdienu, nejaušībām, sajūtām vai uzskatiem. Par to, kas citādi nogrimtu laika plūdumā," teic akcijas rīkotāji.

Grāmatu draugu ķēde bija viens no "Rīga 2014" atklāšanas programmas pasākumiem, kas kļuva par vienu no emocionāli augstākajiem punktiem visā Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā. Grāmatas no vecās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas tika padotas uz jauno Gaismas pili, nodrošinot dzīvo ķēdi 2014 metru garumā. Kopumā akcijā piedalījās 14 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!