Foto: Publicitātes attēli
Nekas tā neizdaiļo pilsētu kā jauns muzejs. Tas vilina tūristus un kultūras baudītājus, bet vietējiem liek no jauna atklāt savas pilsētas vaibstus. Jauno celtņu arhitektūra pārsteidz, žilbina un rosina diskutēt, bet saturs, gan jaunā veidā atgādina par sen zināmo, gan ir izcila platforma jaunām idejām.

Tāpat nav tālu jāmeklē piemēri, kur mūsdienu arhitektūra harmoniski sadzīvo ar vēsturisku celtni, kā atjaunotais un pārbūvētais Latvijas Nacionālais mākslas muzejs vai jaunā Igaunijas Nacionālā vēstures muzeja ēka, kuras formā "iestrādāts" blakus esošā bijušā militārā lidlauka skrejceļš. Arī topošā Laikmetīgās mākslas muzeja veidotāji īpaši izcēluši arhitektūras nozīmi jaunās mākslas telpas tapšanā, tās veidošanu uzticot Lielbritānijas arhitektu birojam "Adjaye Associates".

Kamēr Rīgā muzejs vēl tikai taps, lūkojām, kur pasaulē šogad durvis vērs jauni muzeji – tādi būs gan Polijā un Lielbritānijā, kā arī Apvienotajos Arābu emirātos, Dienvidāfrikā, Marokā, ASV, Kanādā un citur.

Otrā pasaules kara muzejs Gdaņskā, Polija

Foto: Publicitātes attēli

2017. gada pirmajā pusē Polijas pilsētā Gdaņskā plānots atvērt vienu no lielākajiem un ilgāk gaidītajiem kultūras objektiem valstī – Otrā pasaules kara muzeju, kas veltīts traģiskam un tumšam periodam Eiropas vēsturē.

Ideju par šāda muzeja būvniecību jau 2007. gadā rosināja toreizējais Polijas premjers Donalds Tusks, tagadējais Eiropadomes prezidents. Pieminot 70 gadus kopš Otrā pasaules kara sākuma, 2009. gadā tika parakstīts muzeja dibināšanas akts.

Gdaņska jeb bijusī Danciga kā vieta šādam muzejam nav izvēlēta nejauši – līdz ar vācu karakuģa "Schleswig-Holstein" pirmajiem šāvieniem un Gdaņskas ieņemšanu 1939. gada 1. septembrī sākās Otrais pasaules karš.

Muzeja ēku projektējusi Gdiņas arhitektu kompānija "Kwadrat", jau ēkas veidolā un tās asajās, "šķībajās" formās uzsverot dramatismu un traģdijas neizdzēšamo iespaidu.

Plašāk par muzeju – Muzeum1939.pl

Viktorijas un Alberta muzeja piebūve

Foto: Publicitātes attēli

Viktorijas un Alberta muzejs Londonā ir viens no senākajiem, populārākajiem un augstāk vērtētajiem muzejiem pasaulē, taču joprojām tas tiek uzlabots un pārveidots, respektējot karalienes Viktorijas laikā celto ēku.

2017. gadā plānots atvērt Amandas Levetes arhitektu biroja (Amanda Levete Architects') projektēto piebūvi, kurā būs gan jauna pazemes izstāžu zāle "The Sainsbury Gallery", gan ieeja un laukums, kā arī kafejnīca.

Galerija būs 1100 kvadrātmetrus plašā telpa, kas būs viena no lielākajām izstāžu zālēm Lielbritānijā.

Plašāk par projektu – "Exhibition Road Project"

Karaļa Abdulaziza Pasaules kultūras centrs Zahrānā, AAE

Iespaidīgā un neparastā celtne, kuras fasādi veido rūpīgs tērauda cauruļu vijums, atgādina gigantiskus oļus tuksneša vidū. Ēkas celtniecība uzsākta jau 2008. gadā, tās pabeigšana vairākkārt atlikta, bet nu paziņots, ka ultramodernais centrs tiks atklāts 2017. gada otrajā pusē.

Karaļa Abdulaziza Pasaules kultūras centrā būs gan bibliotēka, gan izglītības centrs un konferenču zāles, gan muzejs. Tas simbolizēs pagātnes, tagadnes un nākotnes satikšanos.

Ēkas autori – Norvēģijā dibinātā starptautiskā arhitektūras un dizaina kompānija "Snøhetta".

Plašāk par muzeju – King Abdulaziz Center for World Culture.

Zaica Āfrikas laikmetīgās mākslas muzejs Keiptaunā, DĀR

Foto: Publicitātes attēli

2017. gada 23. septembrī plašākai publikai Keiptaunā, Dienvidāfrikā (DĀR) tiks atvērts pazīstamā uzņēmēja un filantropa Johena Zaica (Jochen Zeitz) vārdā nosauktais Āfrikas laikmetīgās mākslas muzejs. Tā pamatā ir pārbūvēts graudu elevatoru komplekss. Zeitz MOCAA (Zeitz Museum of Contemporary Art Africa) jau nosaukts par gadsimta iespaidīgāko muzeju Āfrikā. Jaunās ēkas autors – "Heatherwick Studio".

Muzejā būs aplūkojama Zaica apjomīgā Āfrikas mākslas kolekcija, bet būves augšējos stāvos atradīsies viesnīca.

Plašāk par muzeju – Zeitz MOCAA.

Bībeles muzejs Vašingtonā, ASV

Foto: Publicitātes attēli

Vašingtonā, ASV, 2017. gada beigās plānots atvērt kristīgās pasaules svarīgākajai grāmatai – Bībelei – veltītu muzeju. Ēku projektējis "SmithGroupJJR".

Gandrīz 40 000 kvadrātmetru lielās ēkas astoņos stāvos būs gan bibliotēka un pētniecības centri, gan Bībeles vēsturei, gan tās tekstu skaidrojumiem veltītas ekspozīcijas. Tāpat ēkā atradīsies atsevišķa izstāžu zāle, zāle ar skatuvi un 500 sēdvietām, kā arī lekciju un nodarbību telpas. Kā ikvienā muzejā, būs pieejama arī telpa bērniem, kafejnīca un suvenīru veikals. Bet ēkas augšējos stāvos atradīsies restorāns un jumta dārzs, no kura pavērsies panorāmas skats uz Kapitolija ēku un citām populārām Vašingtonas vietām.

Kā sola muzeja veidotāji, tā apmeklējums būs iepriekš nebijusi pieredze, ko radīs jaunās tehnoloģijas, dodot Bībelei mūsdienīgu dzīvi. Muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā un izstāžu zālēs satiksies dažādi laiki, telpas un kultūras, tāpēc apmeklētājs allaž varēs atklāt ko jaunu, teikts muzeja mājaslapā.

Plašāk par muzeju – Museum of the Bible.

Īva Senlorāna muzejs Marakešā, Marokā

Foto: Publicitātes attēli

Šā gada rudenī Ziemeļāfrikas pērlē Marakešā, Marokā tiks atvērts franču dizaina un modes karaļa Īva Senlorāna muzejs. Slavenais dizainers un viņa partneris dzīvē un darbā Pjērs Beržē Marakešā dzīvoja vairākus gadus. Ēku uzticēts veidot Francijas arhitektiem no "Studio KO".

Jaunajā muzejā būs aplūkojama Īva Senlorāna un Pjēra Beržē fonda iespaidīgās kolekcijas izlase, kurā ir ap 5000 dažādu Īva Senlorāna radītu apģērba gabalu, ap 15 000 augstās modes aksesuāru, desmitiem tūkstoši skiču un dažādu citu priekšmetu, kas šobrīd tiek glabāti Parīzē.

Plašāk par muzeju – Fondation Pierre Bergé - Yves Saint Laurent

Nacionālais laikmetīgās mākslas muzejs Atēnās, Grieķijā

Foto: Publicitātes attēli

Grieķijas galvaspilsētā Atēnās šā gada rudenī tiek plānots pilnībā atvērt Nacionālo mākslas muzeju, kura pabeigšana saistībā ar valsts ieilgušo finanšu krīzi vairākkārt tika atlikta. Daļēji tas bijis pieejams jau kopš 2016. gada rudens.

Muzejs, kuras idejiskais pirmsākums meklējams jau 2000. gadā, atrodas rekonstruētā, reiz slavenā "Fix" alusdarītavas ēkā.

Jaunajā muzejā atradīsies gan Grieķijas mūsdienu mākslas kodols, gan ārvalstu mākslinieku darbi. Pamatekspozīcijai būs atvēlēti vismaz divi no ēkas stāviem, bet jaunatvērtajā muzejā būs arī konferenču zāles, telpas pasākumiem, bibliotēka, tiks rīkotas izglītības programmas gan bērniem, gan pieaugušajiem, protams, būs arī kafejnīca un restorāns.

Plašāk par muzeju – EMST Athens

Toronto laikmetīgās mākslas muzejs Kanādā

Foto: Publicitātes attēli

2017. gada beigās plānots atvērt arī Toronto laikmetīgās mākslas muzeju Kanādā (Museum of Contemporary Canadian Art – MOCCA). Arī šis muzejs iekārtosies vietējo arhitektu "architectsAlliance" rekonstruētā 20. gadsimta sākuma rūpnīcas ēkā. Interesanti, ka MOCCA pie savas mājvietas Toronto tiks tikai 20 gadus pēc dibināšanas.

Vēsturiskās industriālās ēkas pirmie pieci stāvi tik atvēlēti mākslai – tur būs gan pastāvīgā ekspozīcija, gan telpas izstādēm un dažādiem pasākumiem.

Plašāk par muzeju – MOCCA.

Luvra Abū Dabī, AAE

Foto: Publicitātes attēli

Viens no lielākajiem kultūras notikumiem pasaulē gaidāms 2017. gada novembrī, kad pēc piecu gadu celtniecības durvis vērs Luvras filiāle Apvienoto Arābu emirātu galvaspilsētā Abū Dabī. Ēku bija plānots pabeigt jau 2015. gadā, taču tas tika atlikts.

Iespaidīgā muzeja celtne atrodas Persijas līča krastā, daļēji uz ūdens, un, kā teikts muzeja mājaslapā, apmeklētājiem sagādās vēl nebijušu pieredzi ar ūdens, gaismu un mākslas saspēli. Projekta autors – pazīstamais un godalgotais franču arhitekts Žans Nuvels (Jean Nouvel).

Šis ir bezprecedenta līgums mākslas jomā starp divām valstīs – Franciju un AAE, tādējādi nostiprinot ilgstošu sadarbību starp vienu no Eiropas lielākajiem muzejiem un mūsdienu arābu pasaulē vienu no nozīmīgākajām pilsētām.

Abū Dabī Luvra būs vieta ne tikai vieta dažādu periodu vizuālās mākslas darbiem, tajā būs aplūkojami arī nozīmīgi arheoloģiskie atradumi un dizaina paraugi.

Muzeja ekspozīcijas veidošanā iesaistījusies ne tikai Luvra, bet arī citi lielākie Francijas muzeji, deponējot darbus no savām kolekcijām uz pirmajiem desmit muzeja pastāvēšanas gadiem. Kā teikts muzeja mājaslapā – Abū Dabī tiks radīts jauns kultūras gravitācijas centrs.

Atgādinām, ka 2007. gadā, kad tika parakstīta vienošanās starp Franciju un AAE par Luvras filiāles būvniecību, Francijā uzbangoja sašutuma vētra un internetā tika vākti paraksti par franču muzeju kolekciju nedalāmību.

Plašāk par muzeju – Louvre Abu Dhabi.

Modernās un laikmetīgās mākslas muzejs Džakartā, Indonēzijā

Foto: Publicitātes attēli

Gada otrajā pusē, novembrī, Džakartā tiek plānots atvērt Modernās un laikmetīgās mākslas muzeju, kas būs pirmais šāda tipa muzejs Indonēzijā. Ēkas autori – "MET Studio".

Ekspozīcijas pamatā būs indonēziešu uzņēmēja un kolekcionāra Harianto Adikoesoemo (Haryanto Adikoesoemo) kolekcija, kurā būs aplūkojami vairāk nekā 800 darbi. Tie pārstāvēs gan Indonēziju, gan ASV, Rietumeiropas un Āzijas mākslu.

Muzeja kompleksā būs ne tikai izstāžu zāles un telpas dažādiem pasākumiem un nodarbībām, bet arī plašs skulptūru dārzs.

Plašāk par muzeju – Museum MACAN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!