Foto: AFP/Scanpix
Pēc Merilas Strīpas slavenās runas Holivudas ārvalstu preses asociācijas balvas "Zelta globuss" ceremonijā, kurā viena no visu laiku labākajām kino aktrisēm emocionāli kritizēja jaunievēlēto ASV prezidentu Donaldu Trampu, ārvalstu medijos parādījies jēdziens "Kultūras karš". Tomēr šāda tipa "karš" bija sācies jau kādu laiku pirms nu jau vēsturē iegājušās runas, sagādājot ievērojamas grūtības Trampa pārstāvjiem, kuri atbildīgi par 20. janvārī gaidāmo inaugurācijas ceremoniju, jo vairāki uzaicinātie mūziķi atsakās no iespējas uzstāties svinīgajā pasākumā.

Nākamnedēļ Tramps stāsies ASV prezidenta amatā, Baltajā namā nomainot demokrātu Baraku Obamu, kurš bijis prezidents divus termiņus pēc kārtas. Tomēr atšķirībā no Obamas, kura pirmajā inaugurācijā citu vidū uzstājās arī "soulmūzikas karaliene" Areta Franklina un piecpadsmit "Grammy" balvu ieguvējs, čellists Jo-Jo Ma, liela daļa mūziķu, ko uzrunā Trampa pārstāvji, atbild noliedzoši.

Ārzemju mediji vēsta, ka koncertēšana skandalozās personības inaugurācijā varētu negatīvi ietekmēt dziedātāju reputāciju, jo tādējādi, kā raksta NME, viņi būtu sevi saistījuši ar "demagogu, kurš noliedz cilvēku izraisītas klimata izmaiņas". Tikmēr citi uzskata, ka mūziķu nostājas paušana kultivē sašķeltību sabiedrībā.

Viedoklis par Trampa un mūziķu nesaskaņām ir arī Maestro Raimondam Paulam. "Patiesībā tā tas ir bijis vienmēr," telefonsarunā ar portālu "Delfi" atklāj Pauls. "Tur vienmēr bijuši mākslinieki, pat pasaules klases mākslinieki, kas ir neapmierināti ar valdību. Arī Latvijā ir mākslinieki, kas ir neapmierināti." Tomēr Pauls uzskata, ka "galu galā tā ir amerikāņu iekšējā lieta – ja viņi negrib, tad lai nespēlē".

Mūziķu nepatiku pret Trampu paspilgtina gan 10. janvārī notikušais "Pearl Jam" līdera Edija Vedera koncerts pēc Obamas atvadu uzrunas, gan nesen, 6. janvārī, notikusī Baraka un Mišelas Obamu atvadu balle Baltajā namā, kas iezīmēja līdzšinējā "brīvās pasaules līdera" prezidentūras termiņa noslēgšanos. Vietne "Stereogum" vēsta, ka uz prezidenta rīkoto koncertu ieradās vairākas A klases slavenības, tostarp – sers Pols Makartnijs, Chance The Rapper, Džons Ledžends, Kriss Roks, Lena Danema, Kellija Roulenda, Usher, Deivids Letermens, Brūss Springstīns, Roberts Deniro, Čārlzs Bārklijs, Džordžs Klūnijs, Bredlijs Kūpers, Džordžs Lūkass, Merila Strīpa, Semjuels L. Džeksons, Toms Henkss, Džerijs Sainfelds, Stīvens Spīlbergs un citi. Atvadu ballītē uzstājās dziedātāja Solānža kopā ar grupu "The Roots", sociālajos tīklos nosaucot to par "augstāko, augstāko godu".

Tikmēr Trampa komanda organizē divus inaugurācijas ievadkoncertus – "All American Inaugural Ball" un "Great America Alliance Inaugural Gala", taču, kā liecina publiski pieejamā informācija, zināmākie vārdi šo pasākumu mākslinieku sarakstā ir kantrī mūzikas duets "Big & Rich", kantrī reperis Cowboy Troy, dziesminieks Bou Deividsons un astoņdesmito gadu kaverversiju grupa "The Reagan Years", kas spēlē tikai tādas dziesmas, kas izdotas prezidenta Ronalda Reigana prezidentūras laikā. Līdzās dīdžejiem Romin, Young Rye, Flow un Freedom vienu no galvenajiem vakara priekšnesumiem sniegšot arī mazzināms korporatīvo ballīšu ansamblis "The Mixx".

Tomēr vēl lielākas nedienas saistās ar pašu Trampa inaugurācijas ceremoniju. Miljardieris gan publiski atzinis, ka savā svinīgajā pasākumā nemaz nevēlas lielas slavenības. "Paskatieties, ko viņi (slavenības – red.) līdzēja Hilarijai. Neko! Es gribu tautu," mikroblogošanas vietnē "Twitter" rakstīja Tramps.

Kā zināms, Obamas otrās inaugurācijas pasākumos, kuros piedalījās arī Stīvijs Vonders, Ališa Kīza, Džeimss Teilors, Kellija Klarksone un citi, Amerikas Savienoto Valstu valsts himnu – "The Star-Spangled Banner" ("Zvaigžņotais karogs") – dziedāja godalgotā superzvaigzne Bejonse.

Šogad himnas dziedāšanas gods ticis Džekijai Evanko, kas pazīstama kā talantu šova "America's Got Talent" otrās vietas laureāte 2010. gadā. Trampa inaugurācijas ceremonijā uzstāšoties arī deju trupa "The Rockettes", taču tai, tāpat kā citiem ceremonijas dalībniekiem, par piedalīšanos pasākumā nācies izjust negatīvu reakciju sociālajos tīklos. Dažas "The Rockettes" dalībnieces publiski izteikušas savu sašutumu un nevēlēšanos uzstāties, skaidrojot, ka "jutīšoties skumji un neērti, dejojot seksista priekšā". Citas dalībnieces, savukārt, paudušas, ka svarīgāka esot vienotība un svarīgā notikuma – varas maiņas – svinēšana neatkarīgi no prezidenta amatā ieceļamā cilvēka.

Foto: AFP/Scanpix

Kāda trupas dalībniece, izpelnoties pārmetumus no kolēģiem, internetā nopludinājusi trupas un tās vadītāja sarunu, kurā dejotājas lūgtas "būt iecietīgām pret neiecietību".

Līdzās "The Rockettes" inaugurācijā muzicēs arī "Tabernacle" Mormoņu koris, kā arī Taladegas koledžas marša mūzikas grupa. Taladegas koledža ir vēsturiski senākā Alabamas štata privātā augstākās izglītības iestāde, kas radīta īpaši melnādaino kopienai.

Vairāki absolventi publiski izteikuši nepatiku pret gaidāmo grupas uzstāšanos Trampa rasistiskās retorikas dēļ, kas Taladegas koledžā raisījis strīdus un diskusijas.

No respect for a college seeking to play for a man that disrespected others 4 political gain. Shame on Talladega College. #talladegacollege— W.Gabriel Selassie I (@drwgsi) January 2, 2017

Šāda veida nosodījums un klausītāju zaudēšana ir vien daži iemesli, kas likuši māksliniekiem izvairīties no piedalīšanās inaugurācijā – liela daļa mūziķu, kas izlēmuši noraidīt Trampa uzaicinājumu, to darījuši, paši savu politisko uzskatu vadīti. Labs piemērs ir dziedātājs Mobijs, kurš vēl pirms dažām dienām savā "Instagram" profilā atklāja, ka ir saņēmis piedāvājumu būt par dīdžeju vienā no inaugurācijas ballēm.

"Vispār jau es varētu būt dīdžejs inaugurācijas ballē, ja manas algas vietā Tramps publiskotu savu nodokļu deklarāciju," smīkņā Mobijs, piebilstot, ka ballē "visdrīzāk spēlētu "Public Enemy" un Štokhauzena remiksus, lai izklaidētu republikāņus".

Foto: Moby, Positivus 2009

Piedāvājums Mobijam uzstāties ir pārsteidzošs, it īpaši ņemot vērā, ka ASV vēlēšanu laikā viņš ne vien iestājies par Hilariju Klintoni, bet arī piedalījies pret Trampa kandidatūru noskaņotā mūziķu kampaņā "30 Days, 30 Songs" ("30 dienas, 30 dziesmas") ar divām oriģinālkompozīcijām.

Foto: AP/Scanpix

Pārsteigts bijis arī sers Eltons Džons, kad pagājušā gada nogalē kāds Trampa pārstāvis BBC intervijā nosauca viņa vārdu inaugurācijas mākslinieku vidū. "Tajā nav vispār nekādas patiesības," drīz pēc tam paziņoja Eltona Džona aģenti, kuriem vēlāk piebalsoja pats mākslinieks, uzsverot, ka viņš nav "republikānis – ne mūžam. Labāk prasiet sasodītajam Tedam Nudžentam".

Lai arī patriotiski noskaņotajam rokmūziķim Nudžentam ievēlētā prezidenta pārstāvji nav prasījuši uzstāties, viņi uzrunājuši vairākus citus mūziķus. Baumots, ka Trampa sabiedrotie solījuši noorganizēt Selīnas Dionas koncertu, taču to abas puses noliedz.

Pretrunīga informācija izskanējusi par grupas "Kiss" dalībnieku Džīnu Simonsu, kurš daudziem šķitis piemērots kandidāts Trampa inaugurācijai. Intervijā portālam "TMZ" rokmūziķa sieva atklājusi, ka "grupa nespēlēs inaugurācijā, bet tas nenozīmē, ka tā netika aicināta". Savukārt pats Simonss vēlāk izteicies, ka par uzaicinājumu neesot dzirdējis.

Tās nav vienīgās neskaidrības, kas saistās ar gaidāmo ceremoniju, jo pretēji tam, kā ziņots iepriekš, Trampa inaugurācijā neuzstāsies bijušais grupas "Mötley Crüe" dalībnieks Vinss Nīls. Viņam uzstāšanās datums jau ticis rezervēts pirms vairākiem mēnešiem un viņa menedžments to ieplānojis nezinot, kurš kļūs par nākamo ASV prezidentu. Tomēr neilgi pēc Trampa uzvaras vēlēšanās Nīla koncerts ticis atcelts, padarot rokeri par vienu no retajiem, kuru Tramps nevis aicina, bet kuram – atsaka.

Foto: F64

Līdzīgi noticis vienam no zināmākajiem dziedātājiem pasaulē – itāliešu tenoram Andrea Bočelli. Zināms, ka tad, kad izplatījās ziņas par viņa iespējamo piedalīšanos pasākumā, daļa dziedātāja fanu reaģēja nosodoši. Tomēr izdevums "Time" ziņo, ka viņa koncerts Vašingtonā nemaz nav bijis plānots.

Turpretim uzaicinājumu noraidījis kantrī dziedātājs Gārts Brukss, par spīti tam, ka intervijās dziedāšanu prezidentam nosaucis par pienākumu.

Foto: AFP/Scanpix

Aicināts tika arī atzītais skatuves mākslinieks Džastins Timberleiks. Kādā televīzijas pārraidē Trampa vadošā padomniece Kelienna Konveja lūdza Timberleiku viņai piezvanīt saistībā ar inaugurāciju, taču zvanu, kā noprotams, viņa nesagaidīja.

Arī jaunā zvaigzne Bruno Marss bijis izraudzīts kā potenciālais viesis lielajos svētkos, tomēr, kā norādījuši vairāki Amerikas ziņu portāli, Marsa kandidatūra liecinājusi par "izmisuma taktiku". To apstiprina arī ziņas, ka Trampa darbinieki plānojuši uzrunāt Keitiju Periju – kaislīgu Hilarijas Klintones aizstāvi.

Foto: Vida Press

Tāpat kā liela daļa mūziķu, savu nostāju pret potenciālu koncerta sniegšanu Trampam globālajā tīmeklī pauduši arī reperis Ice T, grupa "The Dixie Chicks" un dziedātājs Adams Lamberts, kurš raidsabiedrībai BBC teicis: "Nedomāju, ka šajā piedalītos. To es neatbalstītu."

Savukārt britu dziedātāja Rebeka Fērgusone uz piedāvājumu atbildējusi, ka piekristu uzstāties, ja viņai būtu ļauts dziedāt "Strange Fruit" – vienu no visu laiku skumjākajām dziesmām.

Inauguration ceremony

Read: https://t.co/CHVDH7Qzbx— Rebecca Ferguson (@RebeccaFMusic) January 2, 2017

Kā ziņo "Huffington Post", "Strange Fruit" ir, iespējams, populārākais amerikāņu skaņdarbs par rasisma tematiku. Tā vārdi uzbur ainu, kas paveras pēc linča tiesas, aprakstot "dienvidu kokus ar savādiem augļiem – asins uz lapām un asins uz saknēm".

Dziesmas tekstu sarakstījis ebreju izcelsmes dzejnieks Havels Mēropols, un slavenākās dziesmas versijas ierakstījušas Bilija Holideja un vēlāk – Nina Saimona. Fērgusone raksta, ka tā "uzrunā visus atstumtos un apspiestos melnādainos cilvēkus ASV".

Trampa komanda, domājams, nav piekritusi Fērgusones prasībām un patlaban, kad līdz inaugurācijai atlikušas vien deviņas dienas, interneta mediji ziņo, ka visdrīzāk jaunu slavenu mākslinieku neizdosies noorganizēt.

Tiesa, tāda iespēja tomēr pastāv, jo grupa "Beach Boys", kas arī ir uzaicināto vidū, joprojām nav sniegusi oficiālu paziņojumu par savu lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!