Foto: Jurģis Rikveilis

Jaunu pārsteigumu tautas deju cienītājiem sagādājis fotogrāfs Jurģis Rikveilis, kura fotogrāfijas ar jauniešu deju kolektīvu "Vizbulīte" lielu uzmanību sociālajos tīklos izpelnījās pagājušajā nedēļā. Šoreiz fotogrāfs publicējis neparastas, tautas deju estētikai netipiskas bildes, kas publicētas Latvijas Universitātes TDA "Dancis" tradicionālajā kalendārā.

"Kā pārsteigt ar mežu? Apgriežot kājām gaisā tērpu noliktavu un kopā ar visu mežu ienesot mēģinājumu zālē! Esmu neizsakāmi priecīgs par īstenoto, un, skatoties rezultātu, joprojām ir grūti noticēt, ka esam paveikuši to, kas šķita neiespējams. Milzīgs paldies tev, "Danci", ka tu man esi!" savā "Facebook" profilā raksta fotogrāfs, kurš pats ir arī šī kolektīva dejotājs.

"Kalendāra fotosesija ir vairāk nekā 10 gadus ilga tautas deju ansambļa "Dancis" tradīcija," portālam "Delfi" stāsta fotogrāfs, kurš veidojis trīs no tiem.

"Lai gan sākumā šķita gandrīz nereāli uz divu dienu foto sesiju no mūsu tērpu noliktavas iznest visus vainagus, bizes, saktas, trejdekšņus un citas tērpu detaļas un aksesuārus, ar cītīgu darbu un numurēšanu paveicām neiespējamo. Sākotnējā ideja bija katrā bildē akcentēt kādu citu tērpa detaļu vai aksesuāru, bet, sākot fotografēt, sapratu, ka ir detaļas, kas ir pārāk mazas vai maz, tādēļ tik un tā sākām jaukt tās kopā, tomēr mēģinot izcelt katrā bildē ko citu," atklāj fotogrāfs.

Fotosesija notika pagājušā gada decembrī TDA "Dancis" mēģinājumu zālē Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē, kur tika radīta meža atmosfēra, izmantojot vairākus desmitus maisu ar mulču, sienu, zariem un sūnām.

"Pateicoties tam, ka nezināmu iemeslu dēļ mūsu mēģinājumu zālē 13 metru augstumā pie griestiem ir četri āķi, ar lielas asprātības un viltības palīdzību tur tika iekarināts fotoaparāts, kurš tika vadīts caur wifi ar telefona palīdzību – tas noteikti bija visinteresantākais šajā tehniskajā procesā. Tā kā wi-fi bateriju ēd ātri, tad bija arī jānodrošina iespēja vairākas reizes dienā fotoaparātu ērti nolaist un pacelt baterijas maiņai," stāsta fotogrāfs.

Tradicionāli kalendārs tiek izplatīts ikgadējā "Danča" ballē, kas vienmēr notiek gada pirmajā sestdienā. Pirmais eksemplārs tiek svinīgi pasniegts vadītājam Rolandam Juraševskim, un mēģinājumos pēc balles jau pie tā tiek arī visi dejotāji un citi interesenti.

Šogad pirmo reizi līdz ar svinīgo kalendāra pasniegšanu tika atklāta arī ceļojošā foto izstāde.

Kalendāru var iegādāties, rakstot uz "birojs@dancis.lv".

Atgādinām, ka TDA "Dancis" ir viens no tradīcijām bagātākajiem un vecākajiem tautas deju kolektīviem Latvijā. Pagājušā gada "Dancis" ar vairākiem koncertiem svinēja 70 gadu pastāvēšanas jubileju. Kopš pašiem pirmsākumiem to vadījuši izcili deju jomas profesionāļi – horeogrāfi Harijs Sūna, Uldis Žagata, Milda Lasmane, Alfrēds Spura u.c.. Kopš 1987. gada ansambļa vadītājs ir Rolands Juraševskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!