Foto: Publicitātes foto

Atzīmējot izcilā latviešu dramaturga Rūdolfa Blaumaņa (1863–1908) 154. dzimšanas dienu un 115 gadu jubileju, kopš Rīgas Latviešu biedrības namā notika viņa populārākās lugas "Skroderdienas Silmačos" pirmizrāde, 2017. gada 30. janvārī plānots zīmīgo datumu nosvinēt, uz RLB Lielās zāles skatuves atkal izrādot šo visvairāk iestudēto un populārāko latviešu lugu. Ar šo izrādi tiks ieskandināts "Skroderdienu" 115. jubilejas gads, kurā paredzētas daudzas aktivitātes un īpašas izrādes, par kurām izrādes veidotāji paziņos 30.janvārī. Izrādes sākums – plkst. 19.00.

Šajā īpašajā jubilejas izrādē, kuras režisors ir ilggadīgais Ārbrama lomas atveidotājs Zigurds Neimanis (Ābrama lomu viņš spēlēs arī šajā iestudējumā), apvienosies aktieri no lielākajiem Latvijas teātriem: Dūdara lomā iejutīsies Ģirts Ķesteris (Dailes teātris), Elīna būs Ieva Puķe, Antonija – Elīna Vāne, Pindacīša – Regīna Devīte, Joske – Imants Strads, Tomuļmāte – Inese Ramute, Rūdis – Kārlis Neimanis (visi – Valmieras teātris), Aleksis – Edgars Pujāts (Liepājas teātris), Bebene – Inta Tirole (Latvijas Nacionālais teātris), Pindaks – Gints Grāvelis, Zāra – Dārta Danēviča (abi – Dailes teātris). Ieviņu atveidos dziedātāja Ieva Sutugova, bet Kārlēnu – dziedātājs Nikolajs Puzikovs. Izrādē piedalīsies arī TDA "Auda".

Foto: Publicitātes foto

Režisors Zigurds Neimanis atgādina, ka senākos laikos "Skroderdienas" ar panākumiem tika izrādītas ziemā, un tikai pēc tam tās kļuva par izrādi, kas daudziem saistās ar vasaras Saulgriežiem un līgošanu. "Taču mums ir īpašs prieks atjaunot tradīciju izrādīt šo iestudējumu ziemā, turklāt tik īpašā datumā un šai izrādei nozīmīgā vietā," uzsver izrādes veidotāji.

Ielūkojoties "Skroderdienu" vēsturē, var konstatēt, ka skatītāju iemīļotā izrāde sākotnēji saņēmusi smagu kritiku. "To pirmo reizi uzveda 1902. gadā, un kritika to burtiski iznīcināja. Visslavenākais piemērs, protams, ir Jānis Asars, kurš recenzijā lugu ne tikai nosauc par sapelējušām drupačām (salīdzinot ar Blaumaņa iepriekšējiem darbiem), kas piemērotas tikai krogiem, bet arī pareģo, ka "Skroderdienas" ir Blaumaņa kapu zvans, kas vēsta – viņš neko būtisku vairs nespētu uzrakstīt, pat ja pūlētos," rakstījusi teātra kritiķe Zane Radzobe.

Foto: Publicitātes foto

Tiesa, iznīcinošās kritikas šai izrādei nav kaitējušas. Kā liecina Eduarda Smiļģa Teātra muzejā pieejamie materiāli, sākot ar 1908. gadu, "Skroderdienas Silmačos" iestudētas regulāri – 30. gados Liepājas, Jelgavas un Dailes teātrī, sākot ar 1955. gadu – Andreja Upīša Akadēmiskajā drāmas (tagad – Latvijas Nacionālajā teātrī), Krievu Drāmas teātrī, Ruses (Bulgārija) teātrī, Jaunatnes teātrī (divreiz) un pat Jaunajā Rīgas teātrī.

"Aicinot ikvienu uz šo izrādi ziemas viducī, esam pārliecināti, ka tā kaut par sprīdi palīdzēs pietuvināt vasaru un uz brīdi aizmirst par ārā valdošo spelgoni," ir pārliecināti izrādes veidotāji.

Foto: Publicitātes foto

Biļetes uz izrādi var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā, kā arī pirms izrādes – Rīgas Latviešu biedrības nama kasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!