Foto: LETA

Nākamais gads kino nozarē būs izaicinājumiem pilns, aģentūrai "Leta" prognozēja Nacionālā kino centra (NKC) vadītāja Dita Rietuma.

Viņa norādīja, ka 2017. gadā būs baudāmi pirmie programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" augļi – vēlā augustā pie skatītājiem nonāks Vara Braslas filma "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru", oktobrī – Ilonas Brūveres filma par tēlnieku Kārli Zāli "Ievainotais jātnieks", savukārt novembrī –Askolda Saulīša filma par latviešu strēlniekiem "Astoņas zvaigznes".

Rietuma sacīja, ka programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" sākums uzskatāms par zīmīgāko nākamā gada notikumu kino nozarē.

Viņa norādīja, ka simtgades programma ir ļoti apjomīga un prasa lielus spēka resursus, programma būs nākamā gada pamata izaicinājums, tomēr vēl viens būtisks nozares uzdevums būs pārliecināt valdību par to, ka arī pēc simtgades beigām kino nozarei ir nepieciešams lielāks finansējums, nekā tas ir nozares pamata budžetā – nepilns miljons eiro.

Tāpat NKC vadītāja norādīja, ka 2017. gadā pirmizrādes piedzīvos Jāņa Norda jaunā spēlfilma "Ar putām uz lūpām" un Aika Karapetjana spēlfilma – trilleris "Pirmdzimtais". Abus darbus veido daudzsološi jaunās paaudzes režisori.

Jau ziņots, ka programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" tika atbalstītas 16 pilnmetrāžas filmas –sešas spēlfilmas, astoņas dokumentālās filmas un divas animācijas filmas.

Latvijas valsts simtgadei filmu nozare gatavojas jau kopš 2014. gada, kad tika izsludināts projektu konkurss "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" un NKC vairākās kārtās rīkoja konkursu, finansiāli atbalstot projektu attīstīšanas posmu un sagatavošanu ražošanai. Konkursa noslēgumā īpaša žūrija kopīgā kontekstā vērtēja 31 projektu, un žūrijas uzdevums bija izvēlēties tādus filmu projektus, kas sekmētu Latvijas simtgadei veltītu augstvērtīgu, žanriski daudzveidīgu un sabiedriski nozīmīgu filmu izveidi, aktualizējot Latvijas vēstures, valstiskuma un nacionālās identitātes tēmas, stiprinot visplašākajā auditorijā izpratni par nacionālo identitāti un Latvijas valsts attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!