Eiropas Grāmatizdevēju federācija (FEP) un Eiropas un Starptautiskā Grāmattirgotāju federācija (EIBF) paziņojusi, ka no sirds priecājas par Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu piemērot elektroniskajām publikācijām, jo sevišķi elektroniskajām grāmatām, pazemināto PVN likmi, portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas izpilddirektore Dace Pugača.

"Mūsu organizācijām šī ir liela diena – Komisijas priekšlikums ir rezultāts, kas sasniegts gadiem ilgā darbā, lai pārliecinātu politiķus atzīt, ka visas grāmatas neatkarīgi no to formāta ir pelnījušas, ka tām drīkst piemērot pazemināto pievienotās vērtības nodokļa likmi. Esam pateicīgi Eiropas Komisijai par šo svarīgo soli, Eiropas Parlamentam par pastāvīgo atbalstu šim lēmumam, kā arī visām nacionālajām asociācijām, kas sniegušas savu ieguldījumu šā rezultāta sasniegšanā," paziņoja FEP prezidents Enrike Mota.

Savukārt Žans Liks Tretenērs, viens no EIBF līdzprezidentiem, sacīja, ka EK lēmums "ārkārtīgi iepriecina," piebilstot, ka "tagad mēs ceram uz tā drīzu apstiprināšanu Eiropas Padomē, jo tā būs ilgi gaidītā iespēja veicināt elektronisko grāmatu tirgus attīstību Eiropā un vēl vairāk vecināt lasīšanu. Komisijas lēmumi, kas saistīti ar e-komerciju un PVN, noteikti atvieglos elektronisko grāmatu tirdzniecību."

Tikko visas ES dalībvalstis būs vienojušās par šī priekšlikuma pieņemšanu, tas ļauj – bet neuzliks par pienākumu – dalībvalstīm piemērot elektroniskajām grāmatām tādu pašu PVN likmi, kāda tiek piemērota, drukātajām grāmatām. Priekšlikums, ko tagad apspriedīs Ekononimikas un Finanšu padome, varētu tikt apstiprināts un stāties spēkā 2017. gada otrajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!