Foto: Gunārs Grīnfelds
Adventes laikā Lestenes evaņģēliski luteriskājā baznīcā atgriezusies restaurētā krāšņā baroka stila kancele. Savukārt vasarā baznīcā uzstādīts altāris pilnā apjomā, portālu "Delfi" informē nodibinājuma "Lestenes baznīcas atjaunošanas fonds" pārstāve Sabīne Branta.

Pēc 2016. gadā piešķirtā valsts finansējuma izdevies ne tikai restaurēt Lestenes baznīcas kanceli visā tās krāšņumā, bet arī pārvest altāri no Rundāles pils muzeja krājumiem, kur tas ilgstoši tika eksponēts Rundāles pils muzeja staļļos ierīkotajās izstāžu zālēs. Šī gada vasarā veikti arī jaunu koka vairoga slēģu izgatavošana tornī un zvana stiprinājuma izbūve.

Lestenes baznīca, kaut arī nepieder pie senākajiem Kurzemes dievnamiem, savā trīssimt gadu ilgajā pastāvēšanas laikā iemantojusi izcila arhitektūras un dekoratīvās mākslas pieminekļa slavu. Krāšņā interjera autors Nikolauss Sefrenss jaunākais (1662 – 1710) savu arodu apguvis hercoga Jēkaba laikā. Dievnama altāris un kancele ir tikai daļa no interjera, kas spilgti apliecina koktēlniecības meistarību. Kaut kas tik iespaidīgs Kurzemes dekoratīvajā mākslā vēl nebija radīts.

Otrā pasaules kara laikā izdega baznīcas tornis, ugunsgrēkos tās interjers cietis arī vēlāk. 60. gados baznīcā tika izmantota kā klēts un kalte. Baznīca kā vienots kultūrvēstures un mākslas ansamblis beidza pastāvēt.

2002. gada septembrī baznīcu īpašumā iegūst draudze un sāk iekštelpu atjaunošanas darbu, nojaucot kaltes konstrukcijas. Lestenes baznīcas atjaunošanas fonds tika nodibināts 2011. gadā, lai pakāpeniski atjaunotu visu krāšņi barokālo baznīcas interjeru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!