Foto: Matīss Markovskis

VSIA "Latvijas koncerti" aicina uz festivāla "Eiropas Ziemassvētki" atklāšanas koncertu "Kaspars Zemītis un Latvijas Radio koris. Angļu Ziemassvētki" šā gada 9. decembrī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā. Diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā koncertā skanēs Bendžamina Britena, Edvarda Elgara, Džona Tavenera un Kaspara Zemīša skaņdarbi.

Festivāla "Eiropas Ziemassvētki" atklāšanas koncertā pie Latvijas Radio kora diriģenta pults viesojoties Mārtiņam Klišānam, Sv. Jāņa baznīcas velvēs atbalsosies skanīgās dziedātāju balsis, varens ērģeļu skanējums Ilzes Reines izpildījumā, sitaminstrumentu sirdspuksti Ivo Krūskopa atskaņojumā un Kaspara Zemīša meistarīgā ģitārspēle, kā arī viņa radīta mūzika, kas angļu Ziemassvētku noskaņu papildinās ar latviskiem akcentiem.

Koncertā dzirdēsim arī Bendžamina Britena pārlaicīgā skaistuma caurausto skaņdarbu "Himna Svētajai Cecīlijai". Ieceri uzrakstīt šo skaņdarbu Britens loloja vairākus gadus. Sv. Cecīlija kopš viduslaikiem tiek godināta kā mūzikas aizbildne un angļu mūzikas vēsturē viņai veltītie skaņdarbi iezīmē veselu tradīciju, kuru turpināt vēlējās arī Britens. Dižais angļu mūziķis pasaulē nāca tieši Sv. Cecīlijas dienā – 22. novembrī. Pēc ilgiem atbilstoša teksta meklējumiem viņu uzrunāja leģendārā 20. gadsimta rakstnieka V. H. Odena vārsmas. "Himna Svētajai Cecīlijai" pirmoreiz izskanēja Ņujorkā 1942. gadā.

"Mēs nekad nevaram sasniegt dievišķā skaistuma pilnību, taču varam un vajag uz to tiekties. Tas ir iemesls, kāpēc es vispār komponēju. Es cenšos atstarot, atspoguļot šo mūžīgo skaistumu," sacījis Džons Taveners, viens no spilgtākajiem tā dēvētā "jaunā garīguma" pārstāvjiem. Taverna mūzika spēj gan mierināt un aizkustināt, gan pacilāt un apburt, teju apstādinot laiku un atgādinot, ka visbūtiskākais ir ticība, cerība un mīlestība. Šis vēstījums caurvij ne vien Tavenera vienīgo ģitārai solo komponēto skaņdarbu "Chant", bet arī kompozīciju "Māte un bērns", kas slavina gaismu un piedzimšanu, tostarp apdzied arī Ziemassvētku vēsti.

Ziemassvētku vēsts koncertā atbalsosies arī par "angļu Brāmsu" dēvētā liriķa Edvarda Elgara izsmalcinātajās un tēlaini daudzveidīgajās kora dziesmās.

Festivāla "Eiropas Ziemassvētki" koncerti norisināsies no 9. līdz 30. decembrim, aicinot klausītājus izbaudīt adventes un Ziemassvētku noskaņas Baha, Hendeļa un Mocarta dzīvespriecīgajā mūzikā, kā arī tradicionālajās Ziemassvētku dziesmās un džeza aranžijās. Koncertos skanēs "Sinfonietta Rīga", Latvijas Radio koris, Latvijas Radio bigbends, pasaules opernamos atzītā dziedātāja Inga Kalna, virtuozā ērģelniece Iveta Apkalna, harizmātiskā akordeoniste Ksenija Sidorova, unikālās balss īpašnieks – kontrtenors Sergejs Jēgers un citi mākslinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!