Foto: Apgāds Mansards
Apgāds "Mansards" laidis klajā islandiešu autora Arnalda Indridasona populāro detektīvromānu "Purvs", kas pasaulē pārdots vairāk nekā divos miljonos eksemplāru.

Arnalds Indridasons (Arnaldur Indriðason, dz. 1961) ir viena no spilgtākajām zvaigznēm pie islandiešu literatūras horizonta. Viņa spalvai pieder vairāk nekā divdesmit romānu, tostarp daudzi detektīvi, kuru galvenais varonis ir atjautīgais kriminālpolicijas izmeklētājs Erlends un viņa komanda.

Romāna darbība norisinās Ziemeļpurvā, Reikjavīkas rajonā. Tur pagraba dzīvoklī uziets noslepkavots padzīvojis vīrietis. Upura rakstāmgaldā ir paslēpta fotogrāfija – četrus gadus vecas meitenītes kapa pieminekļa uzņēmums. Izmeklētājam Erlendam rodas nojauta, ka tā nav tipiska islandiešu slepkavība, "nevīžīga, bezjēdzīga un nožēlojama". Un nojautas viņu parasti nepieviļ. Fotogrāfija aizved policiju tālā pagātnē, kura glabā baismīgus noslēpumus un ģimenes traģēdijas. Tai pašā laikā no kāzām pazūd līgava, un atsākas pirms ilga laika pazuduša cilvēka meklējumi...

Izdevēji detektīvromānu "Purvs" sauc par sensacionāli populāru. 2002. gadā romāns saņēma Ziemeļvalstu detektīvu balvu. Tas tulkots vairāk nekā divdesmit valodās, pēc tā motīviem tapusi arī filma.

Romānu tulkojis Dens Dimiņš, kurš šobrīd dzīvo Islandē. Grāmatas vāka noformējumam izmantota Dena Dimiņa fotogrāfija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!