Foto: Publicitātes foto
Par godu Latvijas proklamēšanas gadadienai Valsts prezidenta kanceleja sadarbībā ar VSIA "Latvijas Koncerti" 2016. gada 18. novembrī rīkos ikgadējos Valsts svētku koncertus visos Latvijas novados, portālu "Delfi" informē VSIA "Latvijas Koncerti" pārstāve Rinta Bruževica.

Šogad koncerti izskanēs Ikšķilē, Vecumniekos, Grobiņā, Kārsavā un Rīgā, Latvijas Nacionālajā teātrī, un tiks translēts LTV1 un Latvijas Radio "Klasika" plkst. 17.30. Novadu koncertu norises vietās tiešraidē notiks Valsts prezidenta uzrunas pārraidīšana.

Latvijas Republikas 98. gadadienai veltītajos svētku koncertos pēc Valsts prezidenta ierosinājuma – izcelt Latvijas jaunos talantus – uzstāsies jaunie, talantīgie Latvijas mūziķi.

Valsts svētku koncertā Rīgā 18. novembrī Latvijas Nacionālajā teātrī piedalīsies daudzsološās solistes – pianiste Aurēlija Šimkus un vokāliste Inga Šļubovska-Kancēviča, kā arī pieredzējušais čellists Reinis Birznieks. Koncerta programmā skanēs vairāku šī gada komponistu – jubilāru mūzika – fragmenti no Romualda Kalsona cikla "Mozaīka", Pētera Vaska Otrā čellkoncerta fināls un divas daļas no Raimonda Paula skaņdarba "Portreti". Koncertā piedalīsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Andris Poga.

Vecumnieku tautas namā Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā saspēlēsies ar vijolnieci Paulu Šūmani Pētera Butāna skaņdarbā "Brīvdienu mūzika". Koncerta programmā iekļauti arī Jozefa Haidna un Sergeja Prokofjeva skaņdarbi, kā arī melodijas no latviešu kinofilmas "Pie bagātās kundzes" un Emīla Dārziņa "Melanholiskais valsis".

Ikšķiles novada pašvaldības zālē jauno solo programmu atskaņos kontrtenors Sergejs Jēgers. Šoreiz kārta pienākusi latviešu komponistu vokālajai lirikai. Līdzās Emīla Dārziņa skaņdarbiem, kam vakara programmā atvēlēta galvenā vieta, skanēs arī Paula Dambja, Artura Maskata un Romualda Kalsona solodziesmas. Pavisam svaigu partitūru balsij un klavierēm piedāvās Grieķijā dzīvojošā latviešu komponiste Gundega Šmite. Sergeja Jēgera partnere solokoncertā būs ilggadēja Latvijas Nacionālās operas koncertmeistare, pianiste Ieva Šmite.

Grobiņas sporta centra zālē viesosies Latvijas Radio Bigbends kopā ar solistiem – "Riga Jazz Stage 2015" laureātu Daumantu Kalniņu un "Riga Jazz Stage 2016" laureāti Līvu Dumpi. Latvijas Radio bigbends, veidojot 18. novembra valsts svētku programmu, savā 50. jubilejas gadā piedāvā atskatīties uz bigbenda vēsturi caur skaņdarbu retrospekciju. Koncerta programmā iekļauti bigbenda dibinātāja Ringolda Ores, ilgadējā bigbenda vadītāja Aļņa Zaķa un leģendārā trompetista un aranžētāja Gunāra Rozenberga skaņdarbu fragmenti, kā arī ietvertas kompozīcijas no projekta "Mare Balticum", kas tapušas sadarbībā ar izcilo austrāliešu multiinstrumentālistu Džeimsu Morisonu (James Morrison).

Jaunās vokālistes Līvas Dumpes izpildījumā skanēs Raimonda Paula dziesmas no programmas "Jaunās latviešu džeza dziesmas". Kopā ar Daumantu Kalniņu Latvijas Radio bigbends sniegs nelielu ieskatu topošajā projektā "Es mīlu dzīvu skaisto", kurā ir iekļautas Ulda Stabulnieka vēlīnās daiļrades kompozīcijas.

Kārsavas kultūras namā Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā klausītājus priecēs ar muzikālu uzvedumu "Ziedonis un Vācietis", kurā skanēs Imanta Ziedoņa dzeja Imanta Kalniņa mūzikā un Ojāra Vācieša dzeja Artura Maskata mūzikā. Pie klavierēm – Dace Kļava un Mārtiņš Zilberts. Koncertā piedalīsies arī Artūrs Noviks (akordeons) un Mareks Auziņš (kontrabass).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!