Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kupola zālē 4. novembrī plkst. 15.00 pirmo reizi tiks pasniegta Baltijas Jaunā mākslinieka balva (Baltic Young Artist Award), nodibinot jaunu ikgadēju tradīciju Baltijas kultūrtelpā. Balvas pasniegšanu ievadīs krievu un angļu vēsturnieka un literāta, "Radio Brīvība" līdzstrādnieka un žurnālista Kirila Kobrina priekšlasījums par jaunā laikmeta mākslas aktuālajām tendencēm.

Jau ziņots, ka Baltijas Jaunā mākslinieka balva izveidota, lai profesionālo vidi un plašāku sabiedrību iepazīstinātu ar jaunākās paaudzes māksliniekiem un atbalstītu viņu radošos centienus uzsākt veiksmīgu profesionālo darbību. Balvas iniciatori ir laikmetīgās mākslas platforma NOAR, Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds (LLMMF), ko dibinājuši ABLV Charitable Foundation un Borisa un Ināras Teterevu fonds, sadarbībā ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas mākslas akadēmijām.

"Es dzīvoju Londonas austrumu daļā, Dalstonā. Reizes trīs nedēļā es savā rajonā redzu pasaulē labi pazīstamo mākslinieku pāri Gilbertu un Džordžu, kuri regulāri mēdz vakariņot pieticīgā turku restorāniņā turpat netālu ap stūri no manas mājas. Ik reizi, ejot tam garām un caur logu atkal jau pamanot abus sirmos džentlmeņus ēdam kebabu, prātā nāk divas lietas, kas vairumam ļaužu saistās tieši ar viņiem – māksla un slava. Ko gan īsti nozīmē būt panākumiem bagātam māksliniekam, un kas ir šādas slavas apliecinājums? Vai šampanietis un omārs brokastīs? Foto uz žurnāla "Vogue" vāka vai bankas konts ar neizsmeļamiem naudas līdzekļiem? Vai varbūt ietekme un cienīgums – jaudīgākās no narkotikām kultūras vidē? Es teiktu, ka neviena no tām. Lai sniegtu savu atbildi, grasos iztirzāt necilāko no arodiem, kāds sastopams mūsdienu pasaulē. Tieši par tādu es uzskatu laikmetīgo mākslinieku, šo bēgli meklējumos pēc patvēruma un glābiņa no neprātīgās pasaules, kuru pārņēmis juteklisks antiintelektuālisms. Garīgais balanss, pieticība un veselais saprāts - lūk, jaunā laikmeta mākslas new black tendence!", par savu priekšlasījumu stāsta Kirils Kobrins.

Pēc Kobrina priekšlasījuma, uz kuru ir aicināts ikviens interesents, notiks Baltijas Jaunā mākslinieka balvas pasniegšanas ceremonija. Par pirmās Baltijas Jaunā mākslinieka balvas uzvarētāju tika atzīts igauņu mākslinieks Juhans Sometss (Juhan Soomets) par instalāciju "Mākslinieka istaba" (The Artists´ Room). Pēc apbalvošanas ceremonijas tiks atklāta balvas ieguvēja mākslas darba "Mākslinieka istaba" izstāde, kas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ceturtā stāva mazajā izstāžu zālē būs apskatāma līdz 27. novembrim.

Spilgtākos jaunos talantus vērtēja un pirmo Baltijas Jaunā mākslinieka balvas ieguvēju noteica starptautiska žūrija - Leslija Mūdija Kastro (Leslie Moody Castro), neatkarīga kuratore ASV un Meksikā; Juste Kostikovaite, Lietuvas Mākslas akadēmija, Nidas doktorantūras skolas kuratore; Keiu Krikmane (Keiu Krikmann), Igaunijas Mākslas akadēmija, galeriste; Andra Orna (Andra Orn), NOAR valdes locekle; Helēna Demakova, Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas Māksla publiskā telpā kuratore; Kaspars Vanags, ABLV Charitable Foundation mākslas programmu vadītājs; Andris Vītoliņš, Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības katedras vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!