Foto: Publicitātes attēls
No 5. līdz 27. novembrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenajā ēkā ceturtā stāva mazajās izstāžu zālēs būs skatāma Baltijas Jaunā mākslinieka balvas pirmā ieguvēja – Juhana Sometsa (Igaunija) darba izstāde "Mākslinieka istaba", portālu "Delfi" informē LNMM pārstāvji.

2016. gada 4. novembrī pirmo reizi tiks pasniegta Baltijas Jaunā mākslinieka balva (“Baltic Young Artist Award”), nodibinot jaunu ikgadēju tradīciju Baltijas kultūrtelpā. Baltijas Jaunā mākslinieka balva izveidota, lai profesionālo vidi un plašāku sabiedrību iepazīstinātu ar jaunākās paaudzes māksliniekiem un atbalstītu viņu radošos centienus uzsākt veiksmīgu profesionālo darbību. Balvas iniciatori ir laikmetīgās mākslas platforma “Noar”, Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds (LLMMF), ko dibinājuši “ABLV Charitable Foundation” un Borisa un Ināras Teterevu fonds, sadarbībā ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas mākslas akadēmijām.

Par balvas saņemšanu sacentās 53 Baltijas mākslas akadēmiju absolventi. Spilgtākos jaunos talantus vērtēja starptautiska žūrija – Leslija Mūdija Kastro (Leslie Moody Castro), neatkarīga kuratore ASV un Meksikā, Juste Kostikovaite (Justė Kostikovaitė), Lietuvas Mākslas akadēmija, Nidas doktorantūras skolas kuratore, Keiu Krikmane (Keiu Krikmann), Igaunijas Mākslas akadēmija, galeriste, Andra Orna (Andra Orn), “Noar” valdes locekle, Helēna Demakova, Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas “Māksla publiskā telpā” kuratore, Kaspars Vanags, “ABLV Charitable Foundation” mākslas programmu vadītājs, Andris Vītoliņš, Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības katedras vadītājs.

Par pirmās Baltijas Jaunā mākslinieka balvas uzvarētāju tika atzīts igauņu mākslinieks Juhans Sometss (Juhan Soomets) par instalāciju “Mākslinieka istaba” (“The Artists’ Room”).

Publikas simpātiju balvas ieguvēju starp visiem konkursā pieteiktajiem māksliniekiem noskaidros tiešsaistes balsojumā, kas interneta vietnē balticyoungartistaward.eu norisinās no 24. oktobra līdz 1. novembrim. Vienā balsošanas reizē ir iespējams nobalsot par līdz pat pieciem mākslas darbiem. Izlozes kārtībā viens no balsotājiem Latvijā, Igaunijā un Lietuvā no oficiālā balvas transporta partnera “Lux Express” saņems dāvanu karti četrām personām braucienam turp un atpakaļ jebkurā no kompānijas nodrošinātajiem tiešajiem autobusa reisiem. Savukārt 15 balsotājiem ir iespēja iegūt īpašumā dāvanu kartes ceļojumam divatā.

Baltijas Jaunā mākslinieka balvas pasniegšanas ceremonija notiks šī gada 4. novembrī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas Kupola zālē. Pasākumu plkst. 15.00 ievadīs kultūras publicists un vēsturnieks Kirils Kobrins (Кирилл Кобрин, Krievija / Lielbritānija) ar lekciju “Panākumi mākslā – ko tas nozīmē un vai tam vispār ir kāda nozīme?”. Pēc balvas pasniegšanas plkst. 16.00 tiks atklāta tās pirmā laureāta Juhana Sometsa darba “Mākslinieka istaba” izstāde, kura LNMM 4. stāva izstāžu zālēs būs apskatāma līdz 27. novembrim.

“Darbs pie topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja kolekcijas rit jau vairāk nekā desmit gadu, šobrīd pat ir jau zināms, kā izskatīsies muzeja ēka, bet jāturpina strādāt pie tās piepildījuma. Baltijas jauno mākslinieku darbi būs vieni no tiem, kas nākotnē veidos muzeja saturu. Lai sniegtu atbalstu jaunajiem profesionāļiem savu pozīciju nostiprināšanā mākslas pasaulē, kas pirmos gadus ir izaicinājumiem pilns laiks, tiem ir nepieciešams finansiāls atbalsts, darbu izstādīšanas iespējas, arī pieeja mākslas notikumiem un nozarē būtiskiem spēlētājiem – kolekcionāriem, kuratoriem,” balvas nozīmīgumu pamato Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonda valdes priekšsēdētājs Romans Surnačovs.

LLMMF uzvarētājam piešķir naudas prēmiju 2000 eiro apmērā pēc nodokļu nomaksas un sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju organizē mākslinieka izstādi. Publikas simpātija iegūs 500 eiro veicināšanas balvu. Savukārt žūrijas rekomendētajiem autoriem “Noar” nodrošinās iespējas prezentēt savus darbus tiešsaistes platformā, kas ļautu ar tiem iepazīties mākslas kolekcionāriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!