Foto: Julie Verlinden. Radouan Mriziga, "55"

Starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus" noslēgs rudens izrāžu sēriju ar intensīvu programmu 7.-12. novembrī, kuras centrā ir viena no interesantākajām un riskantākajām laikmetīgā teātra stratēģijām – skatītāju līdzdalība, kas Latvijas teātrī joprojām sastopama salīdzinoši reti.

Novembrī "Homo Novus" aicina uz teātri – tikšanās vietu, kur tiek veidota saruna, bet cilvēku grupa, kas sasēdusies skatītāju zālē, ir nevis indivīdu kopa, bet attiecību kopums. Festivāla māksliniekus interesē sadarbībā un kopīgā apzināšanās "sienu būvēšanas" un distancēšanās vietā, tādēļ programma teju pilnībā tiek atdota skatītājiem, jo tieši viņi to piepildīs ar saturu, enerģiju, idejām un spēles prieku.

Visu festivāla nedēļu būs iespējams aplūkot divus tematiski saistītus un savstarpēji bagātinošus darbus, kuros satiekas teātris un vizuālā māksla. LMS galerijā 11. novembra krastmalā iemājos britu kompānija "Stan's Cafe" ar teatrālo izstādi "Par ikvienu cilvēku visā pasaulē", kas tiek atjaunota un mainās katru dienu. Izstādes galvenais objekts ir rīsi ar kuru palīdzību tiek atdzīvināti formālie un abstraktie statistikas dati. Katrs rīsa grauds ir viens cilvēks un skatītājs tiek aicināts salīdzināt vienu graudu, tas ir – sevi – ar miljoniem citu. Izstāde ir piemērota bērnu un jauniešu auditorijai.

Foto: Ed Dimsdale. "Of All The People In All The World"

Turpat blakus RIXC galerijā ar lielformāta video darbu "Vainpilnās ainavas" Rīgā atgriežas skarbi poētiskais holandiešu mākslinieks, tehnoloģiju meistars Drīss Verhofens, piedāvājot iluzoru tuvības brīdi ar kādu tā sauktās trešās pasaules iedzīvotāju. Šī tikšanās ir dzīvāka par dzīvu, neskatoties uz to, ka skatītāju un protagonistu šķir ekrāns un tūkstošos kilometru mērāms attālums.

Foto: Publicitātes attēls. Episode 15

Divi "Homo Novus" vieshoreogrāfi – Nasera Belaza un Raduans Mriziga, kuru pasaules izjūtu un māksliniecisko rokrakstu nosaka piederība Ziemeļāfrikas – Alžīrijas un Marokas tradīcijai, savās koncentrētiem dzejoļiem līdzīgajās izrādēs "55" un "Iemūžinātais laiks" reabilitē misticisma, garīguma un skaistuma dimensiju laikmetīgajā dejā. Festivāls iesaka abus darbus skatīties kā divus viena vakara cēlienus.

Foto: Antonin Pons. "Le temps scellé"

Modernie migrācijas procesi pēdējos gados ir ielauzušies ikvienā dzīves jomā, arī mākslā. Festivāla programmā ir iekļauti divi darbi, kuros bēgļu problemātika tiek pētīta caur sadarbību, satikšanos, ieklausoties, nevis runājot viņu vārdā. Vācu dokumentālā teātra kolektīva Rimini Protokoll režisora Daniela Vecela izrāde "Pastaiga Evrosas ūdenī" ir scenogrāfijas, muzikālas partitūras un raidlugas apvienojums, kuras līdzautori ir seši bēgļu puikas no Atēnām. Tā kā šie jaunieši paši nedrīkst ceļot, skatītājiem izrāde ir jānospēlē viņu vietā, sekojot stāstiem un norādēm austiņās. Izrāde ir piemērota jauniešu auditorijai. Itāļu vizuālā teātra un skaņu māksliniece Frančeska Grilli kolektīvās elpošanas performancē "Aizmirstot par gaisu", kuru izpilda četri patvēruma meklētāji, runā par gaisu kā, iespējams, pēdējo, kas pieder ikvienam un mums visiem kopā.

Foto: Mariangela Loffredo. Francesca Grilli – "The forgetting of air"

Festivālā pēdējā diena ir veidota kā izrāžu, lekciju, darbnīcu un sarunu platforma, lai sarunātos nevis par to, kādā pasaulē mēs dzīvojam šobrīd, bet gan par to, kādā pasaulē mēs gribētu dzīvot nākotnē un kā mēs varam to ietekmēt. Rīgā viesosies starptautiskais mākslinieku kolektīvs "Building Conversation" ar sarunu izrādi "Lietu parlaments", aicinot distancēties no antropocēnās domāšanas, kas cilvēku noliek pasaules centrā, un pētīt attiecības starp cilvēkiem, lietām un ne-humānām būtnēm. Īpaši festivālam lekciju, filmu un diskusiju programmu ir sagatavojuši starptautiskie aktīvistu un mākslinieku kolektīvi "Cape Farewell" un "Agents of Alternatives".

Foto: Daniel Ammann

"Homo Novus" stāsts noslēgsies 12. novembra pusnaktī Davida Vēbera Krebsa izrādē "Šovakar izslēdzam gaismas!" ar mirkli, kad rodas ticība tam, ka kopā paveicot kaut nelielu lietu, mēs patiešām varam kaut ko mainīt.

Foto: kasia chmura cegielkowska. david weber krebs - "tonight lights out"

Biļetes iespējams iegādātes "Biļešu paradīze" kasēs un Latvijas Jaunā teātra institūtā. Plašāka informācijas atrodama "Homo Novus" mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!