Foto: Agrita Grosbarte. Grupa "Ad Libitum"
Mūzikas un mākslas festivāls "Bildes" aicina uz noslēdzošajiem trim šī gada festivāla koncertiem, tai skaitā uz Jauno grupu un "Bilžu" veterānu kopprojektu koncertu, kas notiks sestdien, 22. oktobrī plkst. 18.00 Rīgas Kongresu namā, portālu "Delfi" informē "Bilžu birojs".

Šogad koncertā uzstāsies 18 jauno grupu un pieredzējušo mūziķu kopprojekti.

Jauno grupu un "Bilžu" veterānu kopprojektu koncerti festivāla programmā notiek jau kopš 2001. gada, dodot iespēju jaunajiem kolektīviem gūt pirmo pieredzi uz lielās skatuves. Kopprojekta ietvaros mūziķi izpilda divas dziesmas – vienu jaunās grupas oriģināldziesmu, otru – veterāna skaņdarbu vai kāda cita autora labi pazīstamu dziesmu jaunā aranžējumā.

Jauno grupu partneri kopprojektos mēdz būt viņu muzikālās autoritātes, kuriem tie vēlas līdzināties, nereti tie ir jauniešu mūzikas skolotāji. Savukārt "Bilžu" veterāniem šī ir iespēja izzināt jaunākās mūziķu paaudzes māksliniecisko skatījumu. Tāpat gadās, ka kopprojektu pārī negaidīti satiekas atšķirīgu stilu pārstāvji – raksturo "Bilžu biroja" pārstāvji.

Lai ilustrētu mūzikas daudzveidību, kopprojektu koncertprogrammu vienmēr veido atšķirīgu stilu izpildītāji – šogad grupa "Baltā klints" izpildīs rokmūziku ar latviešu dzejnieku vārdiem, "Iron Wings" ir alternatīvā metāla grupas, bet "Guys on Red Carpet" spēlē indie mūziku.

Šogad Jauno grupu un "Bilžu" Veterānu kopprojektu koncertu atklās grupa "Ad Libitum" – paši jaunākie šī koncerta dalībnieki. Tās pirmsākumi meklējami Mārupes mūzikas un mākslas skolā, kad uz skolu atnāca strādāt ģitāras spēles skolotājs Adrians Kukuvass.

"Grupas repertuāru veido mums tīkamas citu autoru dziesmas mūsu aranžējumā. Mums ir arī pašiem savas dziesmas "Pavasara rīts", kā arī "Man pietrūkst", ko izpildīsim arī "Bildēs"," stāsta dziesmu autore un grupas soliste Adrija Silva Kukuvasa.

Šogad īpaši "Bildēm 2016" ir radusies grupa "Domēni". "Mēs kopā sanācām šī gada septembrī, lai sagatavotos tieši festivālam "Bildes". Aicināju savus kolēģus no Rīgas Doma kora skolas, lai izveidotu instrumentālo grupu "Domēni". Pārsvarā mēs spēlējam džezu, bet "Bildēs" mūsu repertuārs būs vairāk popmūzika," stāsta Annemarija Moiseja. Grupa koncertā uzstāsies kopā ar Gintu Krievkalni, kas ir Annemarijas bijusī skolotāja. "Festivāls "Bildes" dod iemeslu mūziķiem izdarīt kaut ko tādu, ko viņi ikdienā neatļaujas vai nespēj atrast tam laiku, kam vienkārši trūkst motivācijas. "Bildēs" izdodas satikties ar mūziķiem, ar kuriem ikdienā neizdodas pamuzicēt, un rezultātā rodas gandrīz vai brīnums!" pauž Ginta Krievkalna.

Arī grupas "Pērkons" bundzinieks Ikars Ruņģis "Bilžu" koncerta ietvaros uzstāsies kopā ar diviem saviem audzēkņiem, grupas "Bekars" dalībniekiem. Ar Bauskas Valsts ģimnāzijas 9. klases audzēkņiem un grupas "Bekars" dalībniekiem, viņš iepazīstina kodolīgi: "Viņi spēlē latviešu populārās mūzikas 80., 90. gadu dziesmas savā versijā. Mūziķi ir atraktīvi un patstāvīgi vada savu 1,5 stundu programmu." Paši grupas dalībnieki cer nākotnē vairāk radīt oriģinālmūziku, sev tuvajā poproka stilistikā.

Alternatīvā roka grupa "Melns uz balta" no Madonas izstāsies kopā ar Kasparu Tobi un grupas "Dzelzs vilks". "Kopā ar Kasparu spēlēsim populāro "Dzelzs vilks" dziesmu "Balerīna". Kaspars piespēlēs arī mūsu oriģināldziesmai "Atlaid mani vaļā"," atklāj grupas dalībnieks Kristers Rudzītis, priecājoties par "Bilžu" doto iespēju satikties un muzicēt ar tik profesionāliem mūziķiem. Grupas dalībnieki Kasparu Tobi labprāt redzētu kā savu ierakstu producentu.

Jauno grupu un "Bilžu" Veterānu kopprojektu koncerta vadītājs — Andris Freidenfelds. Īpašais viesis — Lukass Edgars ("The Grand Bay").

Festivāla programmā notiks arī "Koncerts bērniem", 23. oktobrī, "Bilžu veterānu koncerts", 23. oktobrī.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!