Foto: No 'MicRec' arhīva

Latviešu mūzikas izdevniecība "Mikrofona ieraksti", gatavojoties savam jubilejas lielkoncertam "20 gadi latviešu mūzikā", turpina atskatīties uz pēdējo divu desmitgažu notikumiem Latvijas mūzikā, šoreiz daloties ar fotogrāfijām un agrāk internetā nepublicētiem video no 2002. gada.

Lielkoncertā "20 gadi latviešu mūzikā", kas notiks 9. novembrī "Arēnā Rīga", apmeklētājus ar īpašiem priekšnesumiem priecēs tādi mākslinieki kā "Prāta Vētra", Laima Vaikule, "Labvēlīgais Tips", Līvi un Buks, "bet bet", "Menuets", "Pērkons", "Musiqq", Uldis Marhilēvičs, Aija Andrejeva, Olga Rajecka un "Turaidas Roze", "Zodiac", "Relicseed" un daudzi citi.

Atmiņas un faktus par 2002. gadu latviešu mūzikā portālam "Delfi" stāstīja "MicRec" repertuāra direktors Guntars Račs.

2002. gadā Latvijas Valsts prezidente joprojām ir Vaira Vīķe-Freiberga, un šis ir vēl viens ražīgs un labas latviešu mūzikas piepildīts gads. "MicRec" izdod 12 jaunus dažādu mākslinieku albumus, starp kuriem ir ne vien tādi tolaik jau atpazīstami vārdi kā Raimonds Pauls, "Labvēlīgais tips", "Tumsa", Zigfrīds Muktupāvels, Gunārs Freidenfelds, Jānis Lūsēns un "Credo", bet arī "BTH", "Device", Ladybird un "Kuba". Paralēli albumiem tiek izdoti arī "maxi" singli ar atsevišķām dziesmām un dziesmu remiksiem. Pie tādiem tiek "Prāta Vētra" ("Brainstorm",) izdodot dziesmas "Waterfall" un "Online" singlus ar remiksiem; "BTH", izdodot "Something Got Me Started" un "High In The Sky" miksu apkopojumus; arī pavisam jauniņā un uzlecošā zvaigzne Ladybird izdod "maxi" singlu. "MicRec" sāk sadarbību ar dziedātāju Yana Kay, kura rada vienu no saviem labākajiem ieskaņojumiem un videoklipiem dziesmai "Tears In The Rain". Nespējot samierināties ar kārtējo otro vietu, šoreiz "Eirodziesmā" piekāpjoties Marijai Naumovai, kura iznākumā uzvarēja starptautiskajā "Eirovīzijas" finālā, Mārtiņš Freimanis kopā ar Lauri Reiniku izveido grupu "F.L.Y.", lai jau laicīgi gatavotos nākamā gada konkursam. Savukārt savu pirmo singlu "Sniegs" izdod jaunizveidotais duets "Fomins & Kleins".

Tikmēr "Prāta vētra" turpina apgūt un noturēt starptautiskos panākumus, kas gūti ar 2001. gadā izdoto albumu "Online" un savu visu laiku veiksmīgāko singlu "Maybe", kas, piemēram, Polijā trīs nedēļas ir visspēlētākā dziesma apvienotajā radio topā. Taču grupa jau raksta jaunas dziesmas un gatavo albumu "Dienās, kad lidlauks pārāk tāls", kas starptautiskajā versijā pēc gada tiks izdots kā "A Day Before Tomorrow".

Alsungas pērle Ance Krauze

Foto: No 'MicRec' arhīva

Viens no veiksmīgākajiem 2002. gada albumiem izrādās jaunās dziedātājas, agrākās grupas "Tumsa" bekvokālistes Ances Krauzes debijas albums "Šūpoles". Savā paspārnē jauniņo Alsungas tīrradni ņēmis pats Maestro Raimonds Pauls, kurš kopā ar Guntaru Raču saraksta Ancei 12 jaunas dziesmas, starp kurām ir arī tādi "grāvēji" kā "Rasa" un albuma tituldziesma "Šūpoles". Pie jūras un Mazsalacas novada "Līču skolā" tiek uzņemts romantisks dziesmas "Rasa" video.

Albums izrādās ļoti pieprasīts, un Maestro Pauls atkal plūc jaunas zvaigznes jaunatklājēja laurus. 2002. gada maijā Ance, atzīmējot albuma iznākšanu, uzved divus solo koncertus Latvijas Nacionālajā teātrī. Dziesma "Rasa" saņem "Gada šlāgera" balvu "Latvijas Mūzikas Ierakstu gada balvā", bet albums saņem balvu kā labākais šlāgermūzikas albums.

Foto: No 'MicRec' arhīva

Pašiem mūziķiem gan šķiet, ka šis ieraksts atbilst kategorijai "popmūzika", taču abuma producents Raimonds Macats par to īpaši nesatraucas, bet Maestro saka, ka tas viņam ir pagodinājums – būt nominētam tajā mūzikas žanrā, kas uzrunā vislielāko klausītāju auditoriju.

'Labvēlīgais tips' rada mūziku iereibušiem cilvēkiem

Foto: No 'MicRec' arhīva

Grupa "Labvēlīgais tips" vienmēr ir radījuši tādu mūziku, kas patīk iereibušiem cilvēkiem – jautru, bezbēdīgu un asprātīgu. To jo sevišķi pierāda albums "Mūzika iereibušiem cilvēkiem", kurā esošās dziesmas "Trakais", "Rīgas sporta pils" un "Par riekstiem" vislabāk saprotamas, "kunga prātā" esot.

Foto: No 'MicRec' arhīva

"Mūzika iereibušiem cilvēkiem ir īpašs mūzikas žanrs, kas savās izpausmēs sakausē visus iespējamos mūzikas stilus, novirzienus un atzarus. Savā pielietojuma spektrā aptverot visas iespējamās atskaņošanas vietas un teritorijas – radio un TV, bārus un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus, nakts lokālus un dzīvokļu virtuves, vārtrūmes un vilciena tamburus. Kā stila spožākās pērles latviešu mūzikā varētu minēt "Tur es dzēru, tur man tika", "Projām jāiet", "Trīs vīri kādreiz bija", "Ai, jel manu vieglu prātu", "Lidmašīnas", "Krodziņš" un citas. Šim mūzikas žanram nav svarīga izpildījuma kvalitāte vai skaņu frekvenču tīrība. Galvenais ir iedvesmas un jaunrades moments, kas dod iespēju klausītājiem pašiem uzlabot skaņdarbu skanējumu, kā arī veidot jaunu teksta virknējumu. Procesā var piedalīties jebkurš indivīds, kas vēl saprot par ko ir runa," albuma mūzikas žanru skaidro paši grupas dalībnieki.

Foto: No 'MicRec' arhīva

Stūrakmenis kompozīcijās ir piedziedājums – tam jābūt pietiekami vienkāršam. Nav arī mazsvarīgs ritmiskais zīmējums, kuram jādod iespēja to izpildīt, vienalga uz kādiem sitamiem instrumentiem – ar kāju pa grīdu, ar dakšu pa glāzi vai dūri pa galdu. Tas viss kopā veido skaņu burvību un neaizmirstamus mirkļus klausītājam.

Zigfrīds krāsojas Violets

Foto: No 'MicRec' arhīva

Albums, ar kuru kompānija joprojām pamatoti lepojas, ir 2002. gadā izdotais Zigfrīda Muktupāvela un Jāņa Lūsēna kopdarbs "Violets". Visu dziesmu dzejas autore ir traģiskā un romantiskā latviešu dzejniece Austra Skujiņa, kuras dzeju Zigfrīds albumā interpretē ar sev piemītošu nopietnību un liriskumu. Par albuma "vilcēju" kļūst dziesma "Ver durvis klusāk ciet", kuru pēc diviem gadiem, sastādot savu izlasi "Latviešu šūpuļdziesmas", viņaprāt, nozīmīgāko latviešu dziesmu sarakstā iekļauj Klāss Vāvere. 2002. gadā iznāk viņa sastādītais dziesmu krājums "Jazz Lullabies".

Par albumu "Violets" jāatgādina, ka Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" notiek albuma prezentācijas koncerts, kurš tiek filmēts, taču tā arī vēl ne reizes nav ticis parādīts televīzijā. Tā ir vēl viena no pērlēm, kas glabājas kompānijas bagātajos arhīvu plauktos un gaida savu īsto brīdi. Pats albums tiek nominēts starp pieciem labākajiem "Latvijas Mūzikas Ierakstu gada balvā" kategorijā "Labākais popmūzikas albums", bet Zigfrīdu pārspēj Ainars Mielavs.

Tumsa spēlējas ar debesīm

Foto: No 'MicRec' arhīva

2002. gadā nāk klajā kārtējais grupas "Tumsa" albums – "Spēlējot debesis". Lielisks albums ar daudzām spēcīgām un satura ziņā piepildītām dziesmām. Tā vien šķiet, ka Freimanis atrodas savā radošajā zenītā. Par albuma pazīstamākajām dziesmām kļūst "Paspēlēsim paslēpes", "Es esmu mazliet don Kihots", kas pamanās kļūt arī par "Latvijas dziesmu spices" pirmo dziesmu un pirmo reizi grupas pastāvēšanas vēsturē sasniedz arī tik ilgi kāroto "Radio SWH Top 40" pirmo pozīciju. Lielu atzinību gūst arī Freimaņa veltījums savai māsai Ilzei "Tā tas mās'", kas atšķirībā no visām pārējām dziesmām tiek ierakstīta "Radio SWH ierakstu studijā", sadarbībā ar leģendāro skaņu producentu Andri Grīnbergu ("Remix", "Līvi", Zigmars Liepiņš).

Agrāk internetā nepublicēts video no "Gada Balvas 2001" ceremonijas, kura notiek 2002. gadā.

Albums un dziesma "Es esmu mazliet don Kihots" tiek nominēti "Latvijas Mūzikas Ierakstu gada Balvai", bet balvu nesaņem. Freimanis arvien biežāk sāk jokot par "Tumsu" kā mūžīgajiem otrajiem. Tas nav bez pamata, jo arī 2002. gada "Eirodziesmas" finālā "Tumsa" paliek otrajā vietā ar dziesmu "This Is Not Paradise". Viņus apsteidz Marija Naumova ar savu nu jau leģendāro "I Wanna", kuru ātri vien pēc uzvaras parodēt steidzas Zigmars Liepiņš un Fredis. Taču "Tumsas" fanu skaits pieaug, un 2002. gadā grupu var uzskatīt jau par vienu no vadošajām latviešu poproka grupām valstī.

Foto: No 'MicRec' arhīva

Pēc desmit gadiem, kad Mārtiņš mūs pamet uz visiem laikiem, albuma vāciņa nozīmi izprotam jau pavisam citādi.

Gunārs Freidenfelds sacer jaunas dziesmas

Foto: No 'MicRec' arhīva

Iedvesmojoties no panākumiem, kurus pirms gada gūst komponista Gunāra Freidenfelda sērijā "Latviešu populārās mūzikas klasika" izdotais dziesmu apkopojums, komponists rada jaunas dziesmas un uztic tās ieskaņot Olgai Rajeckai, Normundam Rutulim, Zigfrīdam Muktupāvelam un Nikam Matvejevam. Lai arī komponists albumu ir rakstījis, gaidot Lieldienas, un izdod to martā, daudzu izpratnē tas ir gandrīz vai Ziemassvētku albums, un Olgas Rajeckas par ziedošajiem kokiem izpildītā dziesma "Tik balti" šobrīd regulāri tiek atskaņota Ziemassvētku laikā.

Foto: No 'MicRec' arhīva

Tā ir tāda paradoksāla situācija, jo īpaši zinot Lieldienu un Ziemassvētku tradīcijas. Albuma prezentācija notiek blakus "Latvijas Radio" ēkai esošajā kafejnīciņā "Ķieģelītis", kurā ik dienu savas slāpes un apetīti remdināt ierodas radio tehniskais personāls un laiku pa laikam arī kādi redaktori.

Gunārs Kalniņš – Gunāriņš aka Little Gunnar

Foto: N. Mezins

Gunārs Kalniņš nāk klajā ar savu otro studijas albumu. Ja debijas albumā "velkošie" skaņdarbi bija Raimonda Paula radīti, tad jaunajā, paštitulētajā albumā Gunārs cenšas tikt galā ar saviem spēkiem, kā arī pieaicinot līdzautoru Mārtiņu Freimani. Rezultātā top viena no veiksmīgākajām albuma dziesmām "Kā man būt", par kuru ir sašutuši valodnieki, kas raksta vēstules un aicina pārrskatīt dziesmas vārdus. Freimanis par to tikai smejas. Gunārs cenšas startēt arī "Eirodziesmā".

Dziesma "Tell Me Why" paliek sestā, un kopā ar iepriekšējā gada Gunāra Eirodziesmu "Diamonds and Pearls" ir iekļautas albumā kā "bonus" celiņi. Gunāru Kalniņu visi sauc par Gunāriņu. Citi atceras Gunāra kopīgi ar Laimu Vaikuli bērnībā izpildīto dziesmu "Mazais panks" un sauc par mazo panku, taču Renārs Kaupers ir lakonisks – kādā pasākumā tieši Renārs Gunāram dod skatuves vārdu Little Gunnar, kas arī uz laiku kļūst par viņa pseidonīmu, meklējot dziesmām pielietojumu pasaulē. Tas īpaši nevedas, taču vēl šodien laiku pa laikam kāds atceras šo skatuves vārdu. 


No kurienes ir cēlies 'Musiqq'?

Foto: No 'MicRec' arhīva

"Musiqq" radies no grupas "Device". 2002. gadā Tomass Kleins "MicRec" repertuāra direktoram Guntaram Račam atved pirmos grupas demo ierakstus, kas tapuši Liepājā un apgalvo, ka "tie džeki ir reāli talantīgi". "Mikrofona ieraksti" noslēdz līgumu ar tolaik nevienam nezināmiem māksliniekiem, no kuriem viens ir Ruslans Kuksinovičs (Rassell) un otrs ir Marats Ogļezņevs, saukts arī par Marathon jeb Maratonu, tagad vienkārši par Maratu, kurš nu jau ir slavenās grupas "Musiqq" dzinējspēks.

Grupai tiek dota iespēja ierakstīt albumu. Albums "Better Days" ir raibs kā dzeņa vēders, jo tajā latviešu valoda mijas ar angļu un krievu valodu, un pašu veidoti pavadījumi mijas ar kaut kur agrāk dzirdētiem un līdz nepazīšanai sagraizītiem mūzikas sempliem. Rīgas prominentie reperi par viņiem vēlas iesmiet un sāk veidoties pirmās nesaskaņas un savstarpēji apvainojumi, kas hip-hopa un repa mūzikas vidē ir ierasta lieta. Lai gan Marats sludina, ka viņi ir viegla R&B izpildītāji, viņi tiek ieskaitīti tajos, kas cenšas iekarot Latvijā tolaik tikai pumpurā esošo, bet strauji attīstīties sākušo hip-hop mūzikas lauku.

Agrāk nepublicēts dziesmas "Rītdiena" koncertieraksts no "Gada Balvas 2001" ceremonijas, kura notiek 2002. gadā.

Albums gan izrādās īpaši nepieprasīts, taču tagad ir kļuvis par mūzikas ierakstu kolekcionāru retumu. Dziesma "Rītdiena" tiek izpildīta "Gada balvā" un "Device" trīs albumu garais ceļš līdz pārtapšanai par "Musiqq" ir sācies.

'15 Episodes of Kuba'

Foto: No 'MicRec' arhīva

Viens no muzikāli visaugstvērtīgākajiem 2002. gada "MicRec" izdevumiem ir grupas "Kuba" albums "15 Episodes of Kuba". Grupā "Kuba" darbojas Arnis Račinskis, Jānis Žilde, Mareks Ameriks, Gonza un Toms Ostrovskis. Kā viesmākslinieki ierakstā piedalījušies Gunārs Rozenbergs (trompete), Mikus Solovejs (saksofons) un Linda Kalniņa (balss).

Lai arī tas ir instrumentālās mūzikas albums, neticamā kārtā tajā ir atrodams arī viens no veiksmīgākajiem radio singliem "Episode 06 / rua escondida", kas iekļūst pat "Radio SWH Top 40". Tas nenotiek īpaši bieži, kad kāda instrumentāla kompozīcija iekaro radiostaciju topus un iekļūt atskaņojamo dziesmu sarakstos. Albumu ar "EMI Records" palīdzību izdodas nelielā daudzumā darīt pieejamu arī Japānā, Vācijā un citās valstīs.

Foto: No 'MicRec' arhīva

Liels panākums ir "Latvijas Mūzikas Ierakstu gada balvas" iegūšana kategorijā "Labākais instrumentālās mūzikas albums", it īpaši tāpēc, ka šajā kategorijā uz balvu pretendē vēl viens "MicRec" mākslinieks ar togad izdoto albumu "Melodies & Memories" – Maestro Raimonds Pauls.

Credo atgriežas pie saknēm

Foto: Račs un Matvejevs. No 'MicRec' arhīva

Atceroties kādus galvu reibinošus panākumus 1997. gadā guva grupa "Līvi" pēc tam, kad no jauna studijā ierakstīja savus lielākos grāvējus un izdeva albumā "Bailes par ziņģēm", izdevēji aicina grupu "Credo" izdarīt to pašu.

Grupa no jauna ieraksta dziesmas "Ziņģe par bailēm", "Meitene ar kallu ziediem", "Neko nevar skaidri zināt", "Lido", "Tad, kad mēs iemīlēsim", "Ko tu dungo savā kabatā", "Kad nekas nav palicis tevī" un citas. Tiek izdots albums "Neko nevar skaidri zināt". Sākotnēji šķiet, ka albums būs neredzēti veiksmīgs, taču diemžēl, kā tas reizēm mēdz gadīties, ar rezultātu īsti apmierināts nav neviens – nedz grupa, nedz izdevēji, nedz arī mūzikas patērētāji.

BTH startē vēlreiz

Foto: Jānis Deinats

Latviešu deju mūzikas sensācija "BTH" pēc singla "Last Christmas" panākumiem ir kājām gaisā sagriezuši visu Latvijas deju mūzikas skatuvi. Ir brīdis nākamajam singlam, un par to tiek izvēlēta grupas "Simply Red" dziesmas "Something Got Me Started" kaverversija. Dziesmas autors Maiks Haknels dod savu svētību, un BTH producents Ralfs Mākulis producē savu versiju. "MicRec" to nosūta saviem partneriem pasaulē, kas tolaik ir "EMI Records". Poļi uzņem to ar prieku, beļģi sola spēlēt, skandināvi klusē, bet angļi atbild, ka tas ir sliktākais, ko viņi līdz šim dzirdējuši. Nelīdz arī Latvijā ar salīdzinoši lielu budžetu uzņemtais Arta Dzērves dziesmas video, kurā ir izmantota "jaunā Ēķa kamera", kas par milzu naudu ir iegādāta kompānijas LNT vajadzībām. Lielākais panākums ir trīs nedēļas un trešā vieta MTV Skandināvijas jauno dziesmu topā "UpNorth Chart". 


Taču ir laiks albumam, kurā apkopti visi līdz šim izdotie singli. Dizainu veido pats grupas dziedātājs Jānis Grīnvalds. Albumu "Started" izdod piecpadsmit valstīs, taču rezultāti starptautiski vairs nav īpaši iepriecinoši. Latvijā albums iegūst "Labākā deju mūzikas albuma" balvu. Albuma "Started" prezentācija notiek ekstrēmos apstākļos Biķernieku trasē, ar tam veltītām īpašajām "BTH Drag Race" sacensībām, kurās 25 dalībnieku konkurencē uzvar Aigars Grāvers. Viņam kā pirmajam rezultāts ir 9,75 sekundes, kamēr to pašu trases garumu Gunārs Kalniņš veic 28 sekundēs. Te gan jāatzīmē, ka Gunāriņš bija nolēmis braukt atmuguriski.

Jānis Lūsēns Ziemassvētkos

Foto: No 'MicRec' arhīva

Vienu no visu laiku labākajiem Ziemassvētku albumiem 2002. gadā laiž klajā Jānis Lūsēns. Jānis par dziesmu izpildītājiem ir aicinājis savu kundzi Maiju Lūsēnu, ilggadējo "Zodiaka" partneri Zigfrīdu Muktupāvelu un dziedātājus Ievu Akurateri un Niku Matvejevu.

2002. gadā "MicRec" vēl izdod 12 dažāda veida dziesmu izlases, tostarp sākas sērija "100% svaigs" ar tā brīža aktuālajiem hitiem, turpinās "Superizlašu" izdošana. Ļoti veiksmīgu jubilejas izlasi izdod "Dzeguzīte". Vienā izlasē tiek apkopoti grupas "Līvi" zelta hiti, bet sērijā "Latviešu populārās mūzikas klasika" tiek apkopotas un izdotas komponista Ulda Stabulnieka pazīstamākās dziesmas. Albuma prezentācija notiek 11. maršruta tramvajā, braucot uz Mežaparku un atpakaļ. Piedalās daudz pazīstamu mākslinieku un sabiedrības ļaužu. Tas viss ir apskatāms bildēs. 


"Tik un tā" 2002. gada video.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!