Foto: Reuters/Scanpix
Nobela prēmijas komitejai jau piecas dienas nav izdevies sazināties ar mūziķi Bobu Dilanu, kurš pagājušajā nedēļā saņēma Nobela prēmiju literatūrā, kļūstot par pirmo mūziķi, kurš saņēmis šo pagodinošo apbalvojumu, raksta ārvalstu prese.

75 gadus vecais Dilans joprojām nav oficiāli pieņēmis vienu no prestižākajiem pagodinājumiem literatūrā. Ceturtdienas, 13. oktobra, vakarā, kad jau bija zināms, ka viņam piešķirta Nobela prēmija, Dilans uzstājās Lasvegasā un koncertā esot runājis maz un apbalvojumu nav pieminējis.

Savukārt dienu vēlāk, 14. oktobrī, Bobs Dilans bija iekļauts "Coachella Desert Trip" ceļojošā festivāla programmā. Pēc viņa uz skatuves kāpa grupa "The Rolling Stones", kuri savā koncertā pieminēja Dilana prēmiju, taču pats balvas saņēmējs atkal klusēja.

"Vēlamies pateikties Bobam Dilanam par lielisko koncertu," teica Miks Džegers. "Mēs nekad neesam uzstājušies uz vienas skatuves ar Nobela prēmijas laureātu. Bobs ir kā mūsu Volts Vitmens. (pazīstams 19. gs. amerikāņu dzejnieks – red.)

"Nezinu nevienu, kurš to būtu pelnījis vairāk," piebilda Kīts Ričardss.

Zviedrijas akadēmija (The Swedish Academy) Nobela balvas laureātus izziņo oktobrī, taču svinīgā pasniegšana notiek decembrī. Pagaidām nekādu reakciju balvas piešķīrēji no pazīstamā amerikāņu dziesminieka nav saņēmuši.

"Šobrīd mēs nedarām vairāk neko," pauda akadēmijas pārstāve Sāra Daniusa. "Esmu zvanījusi un sūtījusi epastus Dilana tuvākajiem sabiedrotajiem un saņēmusi draudzīgas atbildes. Pagaidām tas ir pietiekami."

Zviedrijas akadēmijas pārstāve medijiem arī pauda, ka nezina, vai Dilans plāno apmeklēt svinīgo Nobela prēmijas ceremoniju Stokholmā, 10. decembrī, kur to pasniegs Zviedrijas karalis Karls Gustavs.

"Ja viņš nevēlas to apmeklēt, lai to nedara. Tas būs liels un svinīgs pasākums un jebkurā gadījumā šis gods viņam pienākas."

"Šobrīd es neuztraucos. Domāju, viņš parādīsies," pauda Daniusa.

Bobs Dilans visas savas radošās karjeras laikā pret dažādiem apbalvojumiem ir izturējies rezervēti.

2000. gadā Dilans neieradās uz "Oskara" balvas ceremoniju, kad saņēma zeltīto statueti par labāko oriģināldziesmu "Things Have Changed" filmai "Wonder Boys". Tā vietā viņš pateicās ar video starpniecību no Austrālijas.

2007. gadā mūziķis neapmeklēja Spānijas kroņprinča rīkoto ceremoniju, lai saņemtu Astūrijas prinča balvu.

Savukārt 2010. gadā viņam tika piešķirta ASV Baltā nama Nacionālā medaļa mākslas jomā. Kad Dilans tika pierunāts apbalvojumu pieņemt un muzicēt ASV prezidenta rezidencē, viņš uzstājās, tad piecēlās un aizgāja, izvairoties no svinīgās balvas pasniegšanas un kopīgas fotografēšanās ar Baraku Obamu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!