Foto: Rodolphe Robin
Jaunās mūzikas festivāla "Arēna" programmā šogad top īpašs notikums – bērnu opera "Kirana", kurā piedalīsies Latvijas mūzikas un mākslas skolu audzēkņi, portālu "Delfi" informē festivāla pārstāvis Mārtiņš Pučka.

Uzvedums pirmizrādi piedzīvos 12. novembrī novembrī Latvijas Jaunatnes teātrī, Ulmaņa gatvē 1.

Komponista un režisora Rubensa Zāras un horeogrāfa Agra Daņiļeviča vadībā nedēļas garumā uzvedums taps īpašās meistarklasēs, ar 10 līdz 15 gadus vecu bērnu dalību no dažādām Latvijas mūzikas un mākslas skolām.

Maltiešu komponista Zāras lugas pamatā ir dažādu tautu mīti par pasaules radīšanu un četriem pasaules pirmelementiem – ūdeni, gaisu, zemi un uguni, kurus reprezentē četri mītiski radījumi: skorpions, kentaurs, suns un čūska. Stāsts tiks izspēlēts 10 muzikāli un vizuāli kolorītās ainās.
Izrāde taps īpašās meistarklasēs, kurās nedēļas garumā piedalīsies 10 līdz 15 gadus veci bērni no dažādām Latvijas mūzikas un mākslas skolām. Projekta gaitā bērni apgūs iemaņas pūšaminstrumentu un perkusijas instrumentu spēli, iepazīsies ar mūsdienās populāru klavieru izmantošanas veidu – preparētajām klavierēm un to skaniskajām iespējām, apgūs mūzikas instrumentu veidošanu no vienkāršiem sadzīvē izmantojamiem priekšmetiem, kā arī iegūs unikālu pieredzi, strādājot kopā ar profesionāliem mūziķiem, komponistu un horeogrāfu uz mūsdienīgi aprīkotas skatuves.

Opera "Kirana" atzīta par vienu no 2014. gada inovatīvākajiem projektiem Eiropā un šobrīd ir ļoti pieprasīta daudzu Eiropas koncertzāļu un opernamu izglītojošajās programmās.

Uzveduma iestudējumā piedalīsies – operas "Kirana" komponists un režisors Rubens Zāra, horeogrāfs Agris Daņiļevičs un deju grupa "Dzirnas", pianiste Triša Dona Viljamsa, sitaminstrumentālists Mārtiņš Miļevskis, Latvijas mūzikas un mākslas skolu audzēkņi, kā arī Martins Boniči (digitālā animācija), Metjū Pandolfino (ēnu leļļu teātris), Kristofers Gats (projekta tehniskais direktors).

Jaunās mūzikas festivāls "Arēna" notiek kopš 2002. gada ik rudeni Latvijas koncertzālēs pulcē jaunās mūzikas komponistus, atskaņotājmāksliniekus un klausītājus no daudzām pasaules valstīm. Festivāla moto "Saklausi nākotni!" ietver sevī galveno festivāla ideju un mērķi – rādīt mūsdienu mūzikas dažādību visā tās krāšņumā, veicinot jaunas mūzikas tapšanu, atskaņošanu un dokumentēšanu. Šis ir viens no novatoriskākajiem kultūras notikumiem Latvijā un bez tā nav iedomājama mūsdienu mūzikas kultūras sistemātiska un loģiska attīstība Latvijā.

Koncerta biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!