Foto: Publicitātes attēls

Santas Skuteles dokumentālo filmu "Kvanta kods" no 10. oktobra demonstrēs vairāk kā 100 skolās Latvijā. Filma tiks demonstrēta skolēnu "Karjeras nedēļā", kā arī fizikas stundās. Projektu organizē Jura Podnieka studija, "Kinopunkts" un "Iespējamā misija". Tā mērķis ir ieinteresēt skolēnus izvēlēties studēt eksaktās zinātnes.

Dokumentālās filmas "Kvanta kods" galvenais varonis ir kvantu fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs – cilvēks, kurš izjūt šo pasauli ar katru savu atomu un lauž stereotipus par fiziku kā sausu un bezpersonisku zinātnes nozari.

Papildus filmai projekta autori sadarbībā ar "Iespējamās misijas" skolotāju Valdi Zuteru ir sagatavojuši interaktīvu spēli "Fizika ir mums visapkārt", kas palīdzēs izprast filmā izskanējušos fizikas jēdzienus, kā arī atraktīvā veidā ļaus iepazīt fizikas likumības. Tāpat autori ir sagatavojuši metodisko materiālu, ar kura palīdzību skolotāji varēs veidot diskusiju ar skolēniem par veiksmīgas zinātnieka karjeras nosacījumiem. Jau šobrīd projektam pieteikušās 107 skolas no visas Latvijas un pieteikšanās vēl turpinās, jo projektu plānots realizēt visa mācību gada laikā. Šajā nedēļā filmas autori viesosies arī vairākās skolās Rīgā, Smiltenē, Cēsīs un Kuldīgā, lai pastāstītu par filmas tapšanu.

Izglītības projekta sākums sakrīt ar filmas kinoteātru pirmizrādi Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" ietvaros 11. oktobrī plkst. 18.30 kinoteātrī "Splendid Palace", kad notiks arī diskusija "Vai pastāv eksakto zinātņu gēns?". Diskusijā pirms filmas piedalīsies filmas galvenais varonis, kvantu fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs, filozofs, Rīgas Stradiņa Universitātes docents Ivars Neiders, Latvijas Biomedicīnas un pētījumu centra vadošais pētnieks Dāvids Frīdmans un Iespējamās misijas absolvents, Siguldas pilsētas vidusskolas vēstures un fizikas skolotājs Edgars Bajaruns. Diskusiju vadīs mūziķis un televīzijas personība Valters Frīdenbergs.

Dokumentālā filma "Kvanta kods" veidota Jura Podnieka studijā. Režisore – Santa Skutele. Filma tapusi pateicoties Nacionālā Kino centra un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!