Foto: LETA

Nupat sācies Nacionālais kino festivāls "Lielais Kristaps", kurā tiek demonstrētas labākās pēdējā gada laikā tapušās latviešu filmas, kā arī kino darbi no citām Baltijas valstīm.

Šogad īpaša uzmanība veltīta arī Latvijas kino klasiķa – jubilāra Jāņa Streiča – radošajam devumam, godinot Streiču gan ar izstādēm, gan restaurētu filmu demonstrēšanu, gan pasniedzot viņam "Lielā Kristapa" statueti par mūža ieguldījumu Latvijas kinomākslā.

"Lielais Kristaps" ir būtisks notikums arī visiem kino profesionāļiem, jo festivālā tiek apbalvoti ne tikai izcilu sniegumu devušie mākslinieki, bet arī labākie – tehniskajās kategorijās.

Līdzās vietējās filmu industrijas pārstāvjiem "Lielais Kristaps" ir svētki arī skatītājiem, tādēļ piedāvājam uzzināt, kādas filmas īpaši vēlas redzēt sabiedrībā pazīstami un atzīti mākslinieki – režisore Laura Groza-Ķibere, aktieris Arturs Krūzkops un režisors Pauls Timrots.

Režisore Laura Groza-Ķibere

Foto: LETA

"Noteikti gribētu redzēt Kristīnes Želves dokumentālo filmu par komponistu Pēteri Vasku – "Musica Serena. Komponists Pēteris Vasks". Literatūrā un kino esmu iecienījusi biogrāfisko žanru, īpaši tad, ja tas stāsta par man interesējošu personību. Noprotu, ka šajā filmā radīšanas stāsts tiks ne tikai izstāstīts, bet arī vizualizēts. Intriģējoši," vēsta Groza-Ķibere.

Filmas seanss notiks piektdien, 7. oktobrī, plkst. 20.30 "Splendid Palace" Mazajā zālē. Filma saņēmusi nominācijas "Labākais dokumentālās filmas operators" (Andrejs Verhoustinskis) un "Labākais skaņu režisors" (Toms Veismanis).

"Īpašu interesi raisa visi trīs studentu īsfilmu seansi. Tas vienmēr ir ļoti saistoši – iepazīties ar jauniem māksliniekiem, viņu pirmajiem pieteikumiem, darbiem. Tas vienmēr ir pārsteigums un nekad neiztiek bez kāda pirmatklājuma. Īsfilmu formāts savukārt ļauj dinamiski baudīt kino vakaru," turpina režisore.

Studenti filmu seansi – piektdien, 7. oktobrī, plkst. 21.00 "Splendid Palace" Lielajā zālē; sestdien, 8. oktobrī, plkst. 21.00 Lielajā zālē; pirmdien, 10. oktobrī, plkst. 21.00 Lielajā zālē.

Kā trešo izvēli režisore min jaunāko Dāvja Sīmaņa filmu. "Nepaspēju noskatīties un ļoti priecājos, ka šīs nedēļas ietvaros būs iespēja atkārtoti redzēt Dāvja Sīmaņa un viņa radošās grupas veikumu filmā "Pelnu sanatorija". Turklāt pirms filmas seansa būs Ivara Ījaba diskusija par tēmu "Vēsture uz ekrāna: īstenība vai fikcija", ko noteikti ir vērts apmeklēt komplektā ar Sīmaņa filmu."

Filmas seanss – pirmdien, 10. oktobrī, plkst. 18.30 "Splendid Palace" Lielajā zālē. Filma saņēmusi nominācijas divpadsmit kategorijās, to skaitā – "Labākā pilnmetrāžas spēlfilma", "Labākais spēlfilmas režisors" (Dāvis Sīmanis), "Labākā aktrise" (Agnese Cīrule) un "Labākais aktieris" (Ulrihs Matess).

Aktieris Arturs Krūzkops

Foto: LETA

"Studentu filmu seansi. Filmas, no kurām nekad nezini, ko sagaidīt. Jauni vārdi un ļoti atšķirīgs redzējums," savu izvēli lakoniski pamato aktieris.

Studenti filmu seansi – piektdien, 7. oktobrī, plkst. 21.00 "Splendid Palace" Lielajā zālē; sestdien, 8. oktobrī, plkst. 21.00 Lielajā zālē; pirmdien, 10. oktobrī, plkst. 21.00 Lielajā zālē.

"Filma "MOŽ". Neesmu vēl redzējis un, ja vēl tāds lektors kā Viktors Freibergs pirms filmas, tad nedrīkst palaist garām," skaidro Arturs Krūzkops.

Filmas seanss – svētdien, 9. oktobrī, plkst. 21.00 "Splendid Palace" Lielajā zālē.

Kā trešo filmu, ko redzēt "Lielajā Kristapā", Krūzkops min filmu "Pelnu sanatorija" un filmu "Es esmu šeit". "Dažāds, bet labs kino, kurš jāredz," viņš piebilst.

Filmas "Pelnu sanatorija" seanss – pirmdien, 10. oktobrī, plkst. 18.30 "Splendid Palace" Lielajā zālē.

Filmas "Es esmu šeit" seansi – sestdien, 8. oktobrī, plkst. 18.30 "Splendid Palace" Lielajā zālē un pirmdien, 10. oktobrī, plkst. 13.00 "Splendid Palace" Lielajā zālē.

Mākslinieks un režisors Pauls Timrots

Foto: LETA

"Filmai ir vērtība pašai par sevi, taču, ja pirms filmas ir diskusija, ir dubultiemesls to apmeklēt. Interesanta liekas dokumentālā filma "Kvanta kods", pirms kuras sadarbībā ar "Iespējamo misiju" un Latvijas Izglītības un attīstības aģentūru notiks diskusija "Izglītība Latvijā" ar filmas galvenā varoņa – fiziķa Vjačeslava Kaščejeva – piedalīšanos," stāsta Timrots.

Filmas seanss notiks otrdien, 11. oktobrī, plkst. 18.30 "Splendid Palace" Lielajā zālē.

Vēl Timrots iesaka noskatīties šausmu filmu "MOŽ". "Bet galvenais, ka pirms tam ir kino zinātnieka Viktora Freiberga ievads, kas kopā izklausās pēc šausmīgi laba vakara," ar vārdiem spēlējas Timrots.

Filmas seanss – svētdien, 9. oktobrī, plkst. 21.00 "Splendid Palace" Lielajā zālē.

Noslēgumā Timrots aicina apmeklēt klasikas seansu. "Jāņa Streiča filma "Mans draugs – nenopietns cilvēks" – tā ir klasika, bet tagad vēl iespēja redzēt tās restaurēto kopiju, bez tam vēl apmeklēt labdarības seansu, ar to kādam palīdzot, nu to nedrīkst neizmantot."

Filmas labdarības seanss – sestdien, 8. oktobrī, plkst. 13.00 "Splendid Palace" Mazajā zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!