Foto: Ungāru režisors Bēla Tars ("Baltijas pērle", 2011)

Šonedēļ sākas "Eiropas kino skatītāju konkurss" jeb "European Film Challenge", kas ir konkurss, kas aicina kino cienītājus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā skatīties Eiropas kino, pastāstīt par to citiem un laimēt balvu – pilnīgi apmaksātu ceļojumu uz Berlīnes starptautisko kinofestivālu.

Lai piedalītos konkursā, dalībniekiem līdz konkursa beigām – 2016. gada 15. decembrim – jānoskatās 10 Eiropas filmas. Katru reizi, skatoties filmu, dalībnieki var ieiet vietnē "European Film Challenge", lai pastāstītu par to saviem draugiem sociālajā tīklā "Facebook", mikroblogošanasi vietnē "Twitter" vai "Instagram", izmantojot tēmturi #europeanfilmchallenge.

Konkursā ir arī iespējas izpausties radoši – dalībniekiem jāievieto attēli, kas parāda, kur un kā viņi filmu skatījušies – kinoteātrī, festivālā, televīzijā vai tiešsaistē. Tā var būt fotogrāfija ar biļeti, televizora ekrānu vai sevi kinoteātrī.

Konkursa koordinatori ir kinoteātris "Kino Bize", lietuviešu kinoteātris "Kino Pasaka" un filmu izplatītāji "A-One Films". Konkursu atbalsta programma "Radošā Eiropa Media".

"Mēs gribējām atrast jautru veidu, kā cilvēkiem labāk iepazīt Eiropas kino, runāt par to un baudīt filmas," skaidro Greta Akcijonaite no "Kino Pasaka", viena no projekta autorēm. "Tas jo īpaši attiecas uz jaunu režisoru filmām un filmām no valstīm, kurās kino sfēra ir attīstības procesā."

"Šis ir veiksmīgs projekts, tāpēc ka no tā iegūst visi kino nozarē iesaistītie," saka Greta. "Producenti, izplatītāji, kinoteātri, straumēšanas vietnes, TV kanāli un kinofestivāli. Visi var to izmantot, lai popularizētu savas filmas. Mēs aicinām viņus izmantot mūsu logo un rakstīt: "Šo filmu var pieteikt #europeanfilmchallenge" savos plakātos, sociālo tīklu ziņās un preses relīzēs."

Konkursa rīkotāji jau sadarbojas ar Rīgas Starptautisko kinofestivālu (Riga IFF), Tallinas Melno nakšu kinofestivālu un Eiropas kino forumu "Scanorama" un piedalīsies gaidāmajos nozares pārstāvju pasākumos.

Tāpat šo piektdien, 30. septembrī, sāksies konkursa pirmais iesildīšanās posms – vienu mēnesi skatoties Eiropas filmas, konkursa dalībniekiem būs iespēja laimēt apmaksātu ceļojumu un dalību Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā no 9. līdz 11. decembrim Vroclavā, Polijā. Šī konkursa balva tiks izspēlēta par godu "Radošās Eiropas" kino un audiovizuālās atbalsta programmas "Media" 25. gadadienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!